V tme zmizne Bojnický zámok aj maličká obec

V rovnakom momente sa ponoria do tmy. Symbolickým zhasnutím svetiel v sobotu od 20.30 do 21.30 h upozornia obce, mestá a domácnosti v 178 krajinách na klimatické zmeny a nutnosť ochrany planéty.

18.03.2016 16:00
debata (5)

Slovensko sa k iniciatíve Hodina Zeme pridá už po siedmy raz, tohtoročnou novinkou bude sprievodný program v centre Bratislavy.

„Ak si každý napríklad počas tých 60 minút premyslí, akým spôsobom môže urobiť malú zmenu vo svojom každodennom živote, ktorá by mohla trošku pomôcť premeniť svet, v ktorom žijeme, na lepšie miesto, tak spoločne dokážeme urobiť veľké veci,“ domnieva sa koordinátor Hodiny Zeme – Slovensko Jaroslav Merc. Minulý rok sa na podujatí zúčastnilo 172 krajín, tento rok ich účasť ohlásilo o šesť viac.

Bez osvetlenia zostane aj množstvo ikonických stavieb a pamiatok vo svete aj na Slovensku. U nás napríklad Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Dóm svätej Alžbety v Košiciach, Bojnický zámok či Spišský hrad.

Svetové metropoly organizujú oslavy Hodiny Zeme v centre miest, tento rok sa k nim po prvýkrát pridá aj Bratislava. Sprievodné podujatie sa bude konať na Primaciálnom námestí. „Účastníci budú mať možnosť vybicyklovať si energiu na výrobu cukrovej vaty či zapojiť sa do prípravy veľkého sviečkového symbolu Hodiny Zeme zapálením sviečky na podporu hlavnej myšlienky kampane,“ spresnila Katarína Kohútová z komunikačného oddelenia primátora hlavného mesta. Súčasťou podujatia bude aj koncert.

Do akcie sa už niekoľko rokov zapája aj obec Rochovce v okrese Rožňava s ani nie 400 obyvateľmi. „Vypneme verejné osvetlenie. Ako malá dedinka sa nevieme inak zapojiť, tak aspoň takýmto spôsobom,“ priblížil starosta Stanislav Levrinc. Donedávna organizovala obec aj brigády, teraz ju však upratujú najmä nezamestnaní v rámci aktivačných prác.

K mestám, obciam, pamiatkam a firmám sa pridala aj Základná škola J. Fándlyho v Seredi. Učitelia hovoria žiakom, ako sa k iniciatíve zapojiť samostatne vo voľnom čase. Na škole organizujú aj vlastnú Hodinu Zeme mimo oficiálneho termínu, počas ktorej vypnú osvetlenie a počítače.,,Venujeme sa tejto téme hlavne na hodinách ekológie, žiaci sú z toho zvyčajne veľmi nadšení, takže osvetu šíria ďalej. Hovoríme im, že zhasínanie je iba symbol, ide o to, aby sme si uvedomili, čo my ľudia môžeme pre planétu spraviť," spresnila Eva Hanusová, učiteľka Základnej školy J. Fándlyho.

Do Hodiny Zeme sa každoročne zapája aj ministerstvo životného prostredia. Minister Peter Žiga vyzval svojich kolegov a zamestnancov, aby 19. marca večer symbolicky vypli svetlo.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zámok #osvetlenie #Hodina Zeme