Obžaloba Slotu je v rukách prokuratúry

Policajné vyšetrovanie januárovej dopravnej nehody Jána Slotu sa skončilo. Bývalý šéf národniarov je obvinený z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, Okresná prokuratúra v Žiline sa teraz zaoberá návrhom na podanie obžaloby.

20.03.2016 15:00
sns, slota, Foto: ,
Ján Slota.
debata (9)

Vyšetrovací spis aj s návrhom na podanie obžaloby na Jána Slotu má prokuratúra od štvrtka. Pre Pravdu to potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisárik. „Prokurátor ho preštuduje a pravdepodobne do konca marca rozhodne o ďalšom postupe.“ Podľa Cisárika môže podať žalobu, uzatvoriť dohodu o vine a treste, zastaviť trestné stíhanie alebo vrátiť vec na doplnenie. V prípade dokázania viny však hrozí expolitikovi až jeden rok za mrežami. Hneď po nehode zhabali Slotovi vodičský preukaz. Podľa Cisárika ho bude mať zadržaný, až kým sa prípad neobjasní, teda až do rozhodnutia súdu.

Počas policajného vyšetrovania bol Slota na slobode. Po nehode nemohol byť na základe vyjadrenia lekára umiestnený do cely policajného zaistenia a lekár tiež rozhodol o jeho nutnej hospitalizácii v nemocnici. Odtiaľ ho predviedli na okresný súd, kde sudkyňa rozhodla o jeho prepustení. Nepomohla ani sťažnosť prokurátora, podľa ktorého boli dôvody na vzatie Slotu do väzby, konkrétne obava z pokračovania v trestnej činnosti, ako aj obava z ovplyvňovania svedkov. Jeden z účastníkov havárie totiž uviedol, že mu Slota „núkal peniaze a chcel sa dohodnúť priamo na mieste nehody“. Krajský súd ho takisto neposlal do väzby.

Rozhodnutie žilinského krajského súdu o stíhaní Slotu na slobode vyvolalo vtedy nesúhlasnú reakciu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Súdu odkázal, že jeho verdikt hraničí so svojvôľou. Krajský súd sa voči Čižnárovmu tvrdeniu ohradil, keďže v tom čase ešte nebolo doručené písomné vyhotovenie uznesenia. Teda neboli známe podrobné dôvody verdiktu súdu. Dopravná nehoda troch áut sa odohrala 18. januára okolo šiestej hodine večer na ceste medzi Lietavskou Lúčkou a Porúbkou. Bývalý primátor Žiliny, ktorý sa viezol na Porsche Cayenne, narazil do pred ním idúceho motorového vozidla Audi A6, a to následne narazilo do Suzuki SX 4.

Šoférom týchto dvoch áut alkohol nezistili. Slota však dychovú aj krvnú skúšku na alkohol odmietol a nebolo to po prvýkrát. Už pred troma rokmi ho zadržala policajná hliadka pre podozrenie, že viedol auto pod vplyvom alkoholu. Aj vtedy odmietol fúkať. V marci 2014 ho Krajský súd v Žiline uznal za vinného a vymeral mu peňažný trest 3-tisíc eur a ročný zákaz viesť motorové vozidlo.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Slota