S koalíciou prichádza aj krížová kontrola

Nová vláda je už takmer celá známa, najproblémovejší a najcitlivejší rezort zdravotníctva je stále otvorený. Smer nemá istého nominanta, i keď sa neoficiálne hovorí, že by ministerstvo mohol viesť ako krízový manažér súčasný šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker. So svojím jediným rezortom má, zdá sa, problém Sieť. Meno ministra si necháva na poslednú chvíľu. Najskôr sa spomínal prvý podpredseda Siete a primátor Martina Andrej Hrnčiar, potom padali mená Róberta Auxta či právnika Tomáša Stoklasu. Hrnčiar však v piatok nevylúčil ani svoje meno.

20.03.2016 18:00
Procházka, Bugár, Danko, Fico Foto: ,
Lídri koaličných strán: zľava predseda strany Sieť Radoslav Procházka, predseda strany Most-Híd Béla Bugár, predseda strany SNS Andrej Danko a predseda strany Smer Robert Fico.
debata (142)

SNS, ktorá bude mať vo vláde tri kreslá, potvrdila, že nominantkou na ministerku školstva bude Helena Poláková. V súčasnosti je hlavnou štátnou radkyňou sekcie vysokých škôl na ministerstve školstva. Za SNS kandidovala z 34. miesta a je predsedníčkou okresnej organizácie v Pezinku. V minulosti pracovala v médiách, napríklad v Slovenskom rozhlase. Bola tiež riaditeľkou odboru masmediálnej politiky ministerstva školstva za druhej vlády Roberta Fica. Pôsobila aj ako hovorkyňa Združenia miest a obcí Slovenska a Paneurópskej vysokej školy. Poláková pred voľbami ako kandidátka na poslankyňu podpísala Deklaráciu za rodinu. Prihlásila sa tak k agende aktivistov Aliancie za rodinu, ktorí vlani iniciovali neúspešné referendum. Deklarácia je okrem iného o podpore zákonov v prospech jedinečného zväzku medzi mužom a ženou či proti „akémukoľvek podporovaniu LGBTI ideologickej propagandy zo štátneho rozpočtu“.

Opozícia stojí pred vážnou skúškou, ako si medzi sebou podelí predsednícke funkcie vo výboroch.
Michal Horský, politológ

Strany Smer, SNS, Most-Híd a Sieť vedú od pondelka rozhovory o vytvorení novej vládnej koalície. Najskôr odsúhlasili programové priority, ktoré majú byť základom pre vládny program, a potom pokračovali v rozdeľovaní ministerských miest, ako aj pozícií na miestach štátnych tajomníkov či riadiacich kresiel v parlamente.

V sobotu vstup do koalície schválila Republiková rada Mosta-Híd. Z jej 44 členov hlasovalo pre vytvorenie koalície so Smerom, SNS a Sieťou 41 členov vrátane Bugára, traja členovia boli proti. Proti vytvoreniu tejto koalície sa už skôr postavil podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon, ktorý v sobotu potvrdil svoj sľub, vzdal sa funkcie a zo strany vystúpil. Proti koalícii hlasoval napríklad tiež člen rady zo Šale František Ondrušek.

Vládne strany si už podelili aj miesta štátnych tajomníkov. Smer bude mať tajomníkov na každom ministerstve. Most-Híd a SNS po päť a Sieť troch. Na každom ministerstve sa má uplatniť princíp krížovej kontroly. V štyroch rezortoch je však len jeden tajomník. Podľa Bugára tam, kde je jeden, budú dvaja štátni tajomníci.

Už v stredu sa zídu na ustanovujúcej schôdzi noví poslanci. V tajných voľbách zvolia predsedu parlamentu, ktorým sa má stať predseda SNS Andrej Danko. Na miesta troch podpredsedov by mali kandidovať lídri Mosta-Híd Bugár, Siete Radoslav Procházka a jeden nominant Smeru. Za opozíciu má byť štvrtou podpredsedníčkou Lucia Nicholsonová z SaS. Kandidatúru odobrila Republiková rada SaS.

V pondelok by malo byť známe, ako si koalícia a opozícia podelia miesta šéfov devätnástich parlamentných výborov. Fico už avizoval, že opozícii, tak ako je to zvykom, prenechá nová koalícia vedenie kontrolných výborov. Teda výborov na kontrolu tajnej služby, Vojenského spravodajstva, Národného bezpečnostného úradu či pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý sa zaoberá okrem iného majetkovými priznaniami verejných funkcionárov. Na stole je tak jeden z najvážnejších problémov formujúceho sa parlamentu. Bude opozícia navrhovať ľudí z extrémistickej Kotlebovej strany na čelo týchto výborov alebo sa dohodne s koalíciou a nedopustí to? Šéf SaS Richard Sulík sa v piatok pre Pravdu nechcel k tejto otázke vyjadriť. „Opozícia stojí pred vážnou skúškou, ako si medzi sebou podelí predsednícke funkcie vo výboroch a či pripustí na tieto miesto takýchto ľudí,“ reagoval politológ Michal Horský.

© Autorské práva vyhradené

142 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #SNS #Most-Híd #Smer #Sieť