Štvorkoalícia podpíše koaličnú dohodu v utorok

Štyri strany - Smer, SNS, Most-Híd a Sieť by mali v utorok podpísať koaličnú dohodu. Stane sa tak v predvečer ustanovujúcej schôdze parlamentu, na ktorej poslanci zvolia vedenie Národnej rady, ako aj predsedov výborov.

21.03.2016 12:00
Fico, Danko, Foto: ,
Premiér Robert Fico so šéfom SNS Andrejom Dankom.
debata (4)

Krátko po schôdzi súčasná vláda podá demisiu, po ktorej prezident Andrej Kiska vymenuje premiéra a následne celý kabinet.

Ešte ani v nedeľu však neboli jasné mená niektorých ministrov. Smer by mal povedať, koho navrhne za šéfa rezortu zdravotníctva. Predsedníctvo SNS v pondelok schváli troch svojich nominantov do vlády. Národniari zatiaľ potvrdili, že za ministerku školstva chcú navrhnúť Helenu Polákovú. Jedným z kandidátov na post ministra obrany má byť generál Peter Gajdoš a otvorené je aj meno šéfa rezortu pôdohospodárstva. Sieť musí rozhodnúť o tom, kto bude jej kandidátom na ministra dopravy. V hre boli tri mená, prvý podpredseda Siete Andrej Hrnčiar, Róbert Auxt a právnik Tomáš Stoklasa.

Myslím si, že by bolo korektné, keby vláda dostala sto dní. To predsa nie je možné, čo sa deje. Tu niekto vykrikuje, že nám bude robiť zo života peklo.
Robert Fico, predseda vlády

Premiér a šéf Smeru Robert Fico v nedeľu počas debaty s lídrami budúcej koalície Andrejom Dankom zo SNS, Bélom Bugárom z Mostu-Híd a Radoslavom Procházkom zo Siete vyzval na stodňový pokoj pre novú vládu. „Myslím si, že by bolo korektné, keby vláda dostala sto dní. To predsa nie je možné, čo sa deje. Tu niekto vykrikuje, že nám bude robiť zo života peklo. Mňa to nejako špeciálne nevyrušuje, ale otázne je, čo si o tom myslí slovenská verejnosť,“ vyhlásil Fico v relácii V politike v televízii TA3.

Opozícia mieni byť voči vláde kritická od samého počiatku. Podľa podpredsedu SaS Jozefa Mihála si vláda nezaslúži ani jeden deň, nie tradičných sto dní. „Varujem ministrov aj premiéra, aby si dávali veľký pozor," vyhlásil Mihál s tým, že opozícia bude sledovať, ako sa nová koalícia vyrovná s kauzami.

Predsedovia budúcich vládnych strán tvrdia, že kľúčová bola zhoda na programových prioritách, aj preto napredovali koaličné rozhovory. Podľa Fica sa žiadny neštandardný postup neudial a aj preto mohol prezidentovi oznámiť, že sa vytvorila v Národnej rade väčšina pre nový kabinet.

„Mala byť vytvorená vláda s ľuďmi, ktorí sú preukázateľne blízko k mafii? Mala byť vláda vytvorená z politických strán, ktoré majú napríklad štyroch ľudí, alebo z nejakých novotvarov, ktoré tu vznikli,“ spýtal sa Fico.

Predseda Siete Radoslav Procházka. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Prochazka, fico Predseda Siete Radoslav Procházka.

Opozícia však považuje postup Mostu-Híd a Siete za zradu. Líder opozičnej SaS Richard Sulík v STV uviedol, že bolo „veľmi dôležité aj na ulici, aj na sociálnych sieťach povedať, že toto nepovažujeme za fér“. Narážal tým aj na piatkovú demonštráciu na bratislavskom Námestí SNP, ktorú zorganizovala práve opozícia.

Predseda Mostu-Híd Bugár, naopak, povedal, že sa vytvárala atmosféra tlaku a nenávisti na strany, ktoré sa rozhodli ísť do vlády so Smerom a SNS. Podľa neho tie strany, ktoré chceli pravicovú vládu, robili pred voľbami všetko preto, aby takýto kabinet nemohol vzniknúť. Ako ďalej Bugár povedal, SaS a OĽaNO útočili a výsledkom bolo, že KDH sa nedostalo do parlamentu a zobrali hlasy Sieti aj Mostu-Híd.

„Čo to je, že sme zradcovia!… Čo to je, že to, čo vyvoláva Matovič a ďalší, že sa vyhrážajú mojej dcérke, že zabijeme vaše decko! Prepáčte, kde sme sa dostali! Politika sa dostáva do ulíc len kvôli tomu, že niektorí si nevedia nejakým spôsobom spracovať to, že, bohužiaľ, nebudú vo vláde,“ povedal ešte v sobotu po rokovaní straníckych orgánov Mostu-Híd Bugár.

Podľa politológa Michala Horského sú aktivity opozície neobvyklé. „Nielen v krátkej histórii demokratickej politickej kultúry Slovenska, ale ani v Európe nenájdeme príklad, že by opoziční poslanci organizovali demonštráciu proti vláde, ktorú nielenže prezident nevymenoval a nezískala dôveru v parlamente, ale nemá ani presný menoslov ministrov. Taký postup môžu voliť iba lídri antipolitických strán. To je dnešná realita Slovenska,“ zhodnotil Horský.

Budúca vláda po svojom vymenovaní bude mať 30 dní na predloženie svojho programového vyhlásenia. Jeho schválením v snemovni poslanci fakticky vyslovia kabinetu dôveru. Počas víkendu svoje áno vstupu do koalície povedala Republiková rada Mostu-Híd. Za bolo 40 členov rady, 3 boli proti a jeden sa zdržal. Podľa očakávania so vstupom do koalície nesúhlasil podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon. Vzdal sa svojej funkcie a zo strany vystúpil. Nový politický subjekt zakladať nemieni.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka... Foto: SITA, Marko Erd
Bugár, Žitňanská Predseda Mostu-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka Lucia Žitňanská.

Koalícia sa v parlamente opiera o 81 poslancov. Okrem Simona odmietli spoluprácu s novou vládou aj traja poslanci Siete Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík. Tí takisto zo strany odišli. Znamená to, že Sieť bude mať v Národnej rade len 7 poslancov a nemôže mať poslanecký klub. Na jeho vznik je potrebných aspoň 8 členov. Líder Siete Procházka v nedeľu nepovedal, aký má plán a či sa poslanci za Sieť nestanú prípadne členmi klubu Mostu-Híd. „Nechajte to na mňa ako na predsedu, ako budem schopný viesť vlastný klub.“ Podľa neho nebola v Sieti debata, že by fungovali v rámci iného klubu. Ako ďalej povedal, podstata Siete a jej identita sa sústredí na obsah a „nie s kým alebo proti komu“.

Lídri koalície sa v nedeľu v televíznej debate zhodli, že zápas proti korupcii bude dôležitou časťou programového vyhlásenia vlády. Podľa Fica sa priestor na korupciu zúžil a stojí si za tým, že pri zlyhaniach tvrdo vyvodzoval politickú zodpovednosť. „V tomto máme už rovnako naladené svoje predstavy, že ktokoľvek zlyhá, nemôžeme obetovať koalíciu, dobré vzťahy,“ poznamenal.

Budúci partneri sú v tejto chvíli presvedčení, že koalícia vydrží celé štyri roky. Podľa Fica sa musia nájsť preventívne recepty, ako riešiť krízové situácie, lebo aj také medzi vládnymi stranami nastanú. Nebol by rád, keby sa riešili tak ako v minulosti verejnými vyhláseniami a tlačovými konferenciami. Odľahčene dodal, že v takom prípade pozve svojich partnerov na prechádzku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #zostavenie vlády #štvorkoalícia