KDH je v kŕči, hľadá svoju tvár

Kresťanskí demokrati po fiasku v parlamentných voľbách chcú nájsť svoju novú tvár. Kto sa bude uchádzať o post šéfa strany po odstúpení Jána Figeľa a aké témy budú kresťanskí demokrati zdôrazňovať, ešte nie je jasné.

21.03.2016 14:00
Celoslovenská Rada KDH Foto: ,
Rada KDH sa počas víkendu ospravedlnila svojim voličom za prehru a vypadnutie z parlamentu.
debata (32)
Rada KDH sa počas víkendu ospravedlnila svojim voličom za prehru a vypadnutie z parlamentu. Podľa zastupujúceho predsedu Pavla Zajaca dospela k poznaniu, že v hnutí je potrebná sebareflexia. Nové vedenie by mal zvoliť snem, ktorý sa plánuje na jún.

„Uvedomujeme si, že sme pochybili a ospravedlňujeme sa voličom za to, že ich hlas prepadol,“ uviedol po Rade KDH podpredseda Miloš Moravčík. V budúcnosti chcú ľuďom ponúknuť tváre, s ktorými sa stotožnia a budú ich voliť. „Chceme prichádzať s témami, ktoré ľudí trápia, aby sme naozaj zlepšovali ich životnú úroveň,“ povedal.

Zastupujúci predseda Zajac tvrdí, že v hnutí sa začína dynamická, poctivá diskusia o neúspechu v parlamentných voľbách. Potrebná je aj personálna sebareflexia. „Len pri poctivej sebareflexii sme schopní znovu KDH nakopnúť, urobiť nový reštart a dostať politiku KDH do Národnej rady,“ uviedol Zajac.

Len pri poctivej sebareflexii sme schopní znovu KDH nakopnúť, urobiť nový reštart a dostať politiku KDH do Národnej rady.
Pavol Zajac, zastupujúci predseda KDH

Zlý volebný výsledok KDH sa vysvetľuje sériou dôvodov. Slabou predvolebnou kampaňou, nevýraznými ľuďmi vo vedení, ale aj niektorými témami. Figeľ naznačil, že chybou bol aj poslanecký návrh zákona, ktorým sa mali úplne zakázať interrupcie i umelé oplodnenie, za čo malo hroziť väzenie. Spolupredkladateľom návrhu zákona bol aj poslanec Jozef Mikloško za KDH. „Jozef Mikloško nás svojím návrhom pri ochrane života v podstate podrazil, ak to tak poviem,“ uviedol Figeľ v TA3.

Mikloško pripúšťa, že návrh zákona bol kontraproduktívny, ale zároveň je rád, že sa o týchto témach hovorí. „Je to téma hodná diskusie. Nešlo len o umelé oplodnenie,“ povedal Pravde Mikloško. Tresty boli kontraproduktívne, podľa neho vychádzali z logiky, že „dieťa je osobnosťou od počatia“. „Nebolo to domyslené. Beriem na seba svoju zodpovednosť, ale som rád, že sa tieto témy preventilovali,“ do­dal.

Aj podľa niekdajšieho predsedu KDH Pavla Hrušovského tento návrh zákona nebol najšťastnejším. „Nevylučujem, že mohol čiastočným spôsobom ovplyvniť aj nálady voličov, ktorí boli pripravení voliť KDH,“ povedal. „Možno sme urobili chybu, že sme to viac neodkomunikovali, zásadnejšie sme sa od tohto návrhu zákona nedištancovali a nezvážili sme možné následky,“ dodal Hrušovský.

Na aké témy by sa KDH malo sústrediť, však nie je celkom jasné. „Som presvedčený, že nájdeme inšpiráciu a nových ľudí, ktorí sa dokážu nadchnúť touto politikou. Je to obdobie hľadania. Obsahovej, personálnej, ale aj ideovej náplne tejto politiky,“ dodal Hrušovský.

Zastupujúci predseda Zajac aj bývalý šéf hnutia Hrušovský sa vraj o predsednícke kreslo uchádzať nebudú. Medzi potenciálnymi uchádzačmi sa spomína europoslankyňa Anna Záborská. Figeľ ako svojho nástupcu podporil primátora Levoče Milana Majerského. „Ak k tomu do tandemu prizve napríklad najúspešnejšiu z nových kandidátov Renátu Ocilkovú, bude to dobrý tandem,“ povedal Figeľ po svojom odstúpení. Renáta Ocilková na kandidátke KDH figurovala ako koordinátorka Konferencie biskupov Slovenska pre ľudské práva.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #personálne zmeny