SaS navrhne Poliačika za šéfa výboru pre nezlučiteľnosť funkcií

Opozičná SaS obsadí v parlamente tri predsednícke posty výborov Národnej rady SR. Výbor pre hospodárske záležitosti by mala viesť poslankyňa SaS Jana Kiššová, osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti NBÚ Ľubomír Galko a na čele výboru pre nezlučiteľnosť funkcií by mal stáť Martin Poliačik. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií napríklad kontroluje podávanie majetkových priznaní verejných funkcionárov. Aj v minulom volebnom období na jeho čele stál opozičný poslanec.

22.03.2016 12:57
debata (8)

Podpredsedov budú mať liberáli v štyroch výboroch NR SR, za podpredsedu výboru pre financie a rozpočet navrhnú Eugena Jurzycu, za podpredsedu sociálneho výboru Jozefa Mihála, mandátového a imunitného výboru Juraja Drobu a jedným z podpredsedov výboru pre európske záležitosti by sa mal stať Martin Klus. Na post podpredsedníčky parlamentu navrhnú liberáli Luciu Nicholsonovú.

Prioritami SaS v nadchádzajúcom volebnom období sú podľa jej predsedu Richarda Sulíka dôsledná kontrola a vytvorenie podmienok na zmenu vlády. „Budeme novej vláde pozerať na prsty. Sme pripravení nekompromisne poukazovať na rozkrádanie verejného majetku, na plytvanie verejnými zdrojmi ako aj na prijímanie zákonov a personálnych rozhodnutí, ktoré budú udržiavať pri živote jestvujúci korupčný systém,“ povedal Sulík.

Predseda SaS pripomenul, že to, čo tento systém drží pri živote, je prienik kriminálnych štruktúr do orgánov štátnej moci. „Primárnu zodpovednosť za tento stav majú politické strany, osobitne tie vládne. Preto je dôležité, aby si opozičné strany v očiste spoločnosti od bezprávia a nezaslúžených privilégií svoje úlohy plnili dôsledne,“ hovorí.

Sulík ubezpečuje, že v porovnaní s minulým volebným obdobím je SaS na výzvy pripravená oveľa lepšie. „Sme skúsenejší, ostrieľanejší, máme v parlamente široký tím odborníkov, ktorí vnesú do práce parlamentných výborov novú kvalitu. Zároveň sme v ničom nezľavili v hodnotách a cieľoch, s ktorými sme vstúpili v roku 2010 do politiky,“ uzatvára šéf liberálov. Demokratická opozícia sa podľa jeho slov teraz môže plne sústrediť na navrátenie dôvery spoločnosti v hodnoty liberálnej demokracie a prípravu podmienok pre výmenu vlády.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Poliačik #SASKA