Moslimov na Slovensku šokovali útoky v Bruseli

Moslimovia, ktorí žijú na Slovensku, sú rozhorčení a šokovaní z teroristických útokov, ktoré sa stali v Bruseli.

22.03.2016 19:48
debata

„Zločinci, ktorí tento útok zosnovali a uskutočnili, opäť zaútočili na základné hodnoty, na ktorých je Európska únia postavená, predovšetkým na slobodu vo všetkých jej podobách. Túto svoju snahu sa pokúsili zdôrazniť tým, že barbarské útoky prebehli v bezprostrednej blízkosti miest, ktoré tvoria samotné srdce Európskej únie,“ uvádza sa vo vyhlásení Islamského centra v Bratislave, o ktorom informoval Ibrahim Mahmoud z islamského centra.

Podľa zástupcov moslimov, ktorí žijú na Slovensku, sú takéto činy „v 21. storočí neprípustné, a to nielen v Európe, ale kdekoľvek vo svete“. Islamské centrum v Bratislave dodáva, že je komunitou moslimov, ktorí na Slovensku majú svoje rodiny a prácu a sú plne integrovanými občanmi SR. „Vyznávajú svoju vieru a dodržiavajú svoje náboženské obrady tak isto, ako ostatní veriaci u nás v rámci iných vierovyznaní.“

Podľa Islamského centra v Bratislave je situácia moslimov v Európe po príchode veľkého množstva utečencov, predovšetkým z krajín kruto postihnutých vojnou, už dlhší čas napätá.

„Chceli by sme vysloviť presvedčenie, že tieto udalosti toto napätie nevystupňujú,“ tvrdí sa vo vyhlásení. Islamské centrum v Bratislave preto víta všetky opatrenia, ktoré urobila vláda Slovenskej republiky v záujme ochrany všetkých svojich občanov a návštevníkov Slovenska.

„Islam jednoznačne akékoľvek násilie odmieta. Každý, kto tvrdí, že takto činí v mene Boha, klame. Toto barbarstvo je nutné jednoznačne odsúdiť, jeho aktérov chytiť a bez milosti odsúdiť. Nikto nemá právo zabíjať a už vôbec nie v mene islamu, ani v mene akéhokoľvek iného náboženstva. Takýto výklade je pre každého úprimne veriaceho človeka neprípustný,“ upozorňuje Islamské centrum Bratislava.

V mene všetkých moslimov žijúcich na Slovensku zároveň vyslovuje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí teroristického ú­toku.

Najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených si vyžiadali tri výbuchy v belgickej metropole Brusel. Dve explózie krátko pred 8:00 otriasli bruselským letiskom Zaventem a jedna následne aj stanicou metra Maelbeek v centre Bruselu, neďaleko štvrte, kde sú sústredené európske inštitúcie.

Belgická federálna prokuratúra ich označila za teroristické útoky. Medzi obeťami ani zranenými nie sú podľa aktuálnych informácií nijakí Slováci.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Slovensko #moslimovia #útoky v Bruseli