Po útokoch v Bruseli poslali do slovenských ulíc viac policajtov

Slovensko ako reakciu na útoky v Bruseli v stredu zvýšilo stupeň teroristického ohrozenia. O možnom zvýšení rokovala v utorok Bezpečnostná rada, pripustil to premiér Robert Fico po skončení mimoriadneho zasadnutia.

23.03.2016 07:48
debata (64)

Prísnejšie kontroly už ohlásilo bratislavské letisko, v uliciach je dvojnásobný počet policajtov, viac chránené majú byť aj verejné priestranstvá. Podľa bezpečnostného analytika sú takéto kroky a ostražitosť na mieste.

Fico po zasadnutí rady zdôraznil, že sa zvýši ochrana predovšetkým dopravných uzlov, ako sú letiská, železničné stanice, a verejných priestranstiev.

„Budeme robiť prehľad podujatí, kde je väčší počet ľudí, či sú to kultúrne, športové, spoločenské podujatia, kde budeme dávať príslušné odporúčania. Podľa vývoja situácie budeme zvažovať prehodnotenie stupňa teroristického ohrozenia Slovenskej republiky,“ konkretizoval premiér.

Polícia sa podľa ministra Roberta Kaliňáka vrátila do stavu pohotovosti, v akom bola po útokoch v Paríži. Zmobilizovala všetky svoje zložky, ktoré úzko spolupracujú s kolegami vo Francúzsku a v Belgicku.

Podľa neho opatrenia, ktoré urobili, sú v podstate na úrovni druhého stupňa teroristického ohrozenia. Ten však musí schváliť Rada národného bezpečnostného analytického centra. Druhý stupeň znamená, že nie je predpokladaný útok na Slovensko.

Na ministerstve zahraničných vecí od včerajšieho rána zasadal krízový štáb, ktorý komunikoval s belgickými úradmi najmä o Slovákoch nachádzajúcich sa v Bruseli. Rezort tiež vydal odporúčanie necestovať do Belgicka a zverejnil číslo núdzovej linky, na ktorom sa môžu naši občania dozvedieť viac o svojich blízkych. O aktuálnej situácii rezort informuje aj na sociálnych sieťach.

Prísnejšie opatrenia vyhlásilo aj bratislavské letisko. „Vzhľadom na charakter opatrení nemožno ich z bezpečnostných dôvodov špecifikovať. Budeme však klásť ešte väčší dôraz na kontrolu osôb zdržujúcich sa vo verejných priestoroch letiska,“ konštatovala hovorkyňa Veronika Ševčíková.

Mimoriadne kroky ohlásila aj Slovenská informačná služba. „Bezpečnostné zložky Slovenskej republiky vrátane spravodajských zložiek boli uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania,“ uvádza sa v jej stanovisku.

Analytik Milan Žitný priamy dosah útokov v Bruseli na Slovensko nevidí. Zvýšené bezpečnostné opatrenia a ostražitosť sú však podľa neho absolútne na mieste. „Bezprostredný priamy vzťah k nám to nemá, okrem solidarity a spolupráce medzi jednotlivými bezpečnostnými útvarmi štátov EÚ, ale aj tých, ktoré sú v neoficiálnej antiteroristickej aliancii,“ spresnil.

Čo sa týka stupňov ohrozenia, pripomína, že v každej krajine sú stanovené inak. S vyšším číslom pribúdajú bezpečnostné kroky, ktoré môžu vyústiť až do mimoriadneho stavu. Pri ňom nastupujú do ulíc policajti a ozbrojenci a sprevádza ho aj obmedzenie verejného života.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia #Brusel #hrozba teroristických útokov #Belgicko