Poslanci zložili sľub a zvolili Danka za šéfa parlamentu

Poslanci na ustanovujúcej schôdzi parlamentu zložili sľub, ktorým sa formálne ujali poslaneckých mandátov. Národná rada na prvej schôdzi siedmeho volebného obdobia zvolila v tajnom hlasovaní za predsedu parlamentu Andreja Danka.

23.03.2016 09:19 , aktualizované: 18:35
parlament, NRSR, ustanovujúca schôdza, Foto: ,
Poslanci na ustanovujúcej schôdzi parlamentu skladajú sľub, ktorým sa formálne ujímajú poslaneckých mandátov.
debata (74)

Poslanci v tajnej voľbe zvolili predsedov jednotlivých výborov Národnej rady. Obsadením parlamentných výborov sa budú poslanci zaoberať aj na najbližšej schôdzi parlamentu. Na poslaneckom grémiu to navrhol Danko, opozičné strany jeho postup ocenili. Zaradenie poslancov do výborov by sa podľa predsedu parlamentu malo vyriešiť konsenzom všetkých parlamentných strán.

Daniel Lipšic predložil návrh na zmenu pomeru poslancov vo výbore pre obranu a bezpečnosť v pomere sedem koaličných ku šiestim opozičným zákonodarcom, ako tomu bolo doposiaľ. Koalícia navrhuje pomer 7:5. Poslanec Miroslav Beblavý požiadal poslancov, aby ho preradili zo zahraničného výboru do finančného.

Výbory a ich predsedovia:
pod vedením koalície

  • ústavnoprávny, Róbert Madej (Smer)
  • pre financie a rozpočet, Ladislav Kamenický (Smer)
  • pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Gabriel Csicsai (Most-Híd)
  • sociálny, Alena Bašistová (Sieť)
  • pre zdravotníctvo, Štefan Zelník (SNS)
  • pre obranu a bezpečnosť, Anton Hrnko (SNS)
  • zahraničný, František Šebej (Most-Híd)
  • školský, Ľubomír Petrák (Smer)
  • mediálny a kultúrny, Dušan Jarjabek (Smer)
  • mandátový a imunitný, Richard Raši (Smer)
  • pre európske záležitosti, Ľuboš Blaha (Smer)

pod vedením opozície

  • pre hospodárske záležitosti, Jana Kiššová (SaS)
  • pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Boris Kollár (Sme rodina)
  • pre ľudské práva a národnostné menšiny, Erika Jurinová (OĽaNO-Nova)
  • pre nezlučiteľnosť funkcií štátnych funkcionárov, Martin Poliačik (SaS)
  • osobitný kontrolný na kontrolu činnosti NBÚ, Ľubomír Galko (SaS)
  • osobitný kontrolný na kontrolu činnosti SIS, Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova)
  • osobitný kontrolný na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, Richard Vašečka (OĽaNO-Nova)
  • na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ, Milan Krajniak (Sme rodina)

Poslanci v tajnom hlasovaní rozhodli aj o podpredsedoch Národnej rady. Tými sa stali nominanti koaličných strán Smer, Most-Híd a Sieť – Martin Glváč, Béla Bugár a Andrej Hrnčiar. Jeden post podpredsedu parlamentu obsadí opozičná kandidátka, SaS nominovala Luciu Nicholsonovú.

Glváč získal podporu 117 zo 150 prítomných poslancov, za Bugára hlasovalo 114 zákonodarcov, Hrnčiara volilo 110 a Nicholsonovú podporilo 105 poslancov.

Marián Kotleba pred voľbou podpredsedov parlamentu predložil pozmeňujúci návrh na zníženie ich počtu na troch. Odôvodnil to šetrením. „Asi Vám to napadlo cez noc,“ odkázal Kotlebovi podpredseda SNS Anton Hrnko s tým, že keď chce šetriť, mal by začať na banskobystrickej župe. Poslanci Kotlebovi pripomenuli, že na rokovaniach o rozdeľovaní postov v parlamente súhlasil s tým, aby boli podpredsedovia štyria. „Boli dohodnuté podmienky práce. Je elementárna slušnosť ctiť dohody," zdôraznil poslanec za SaS Martin Poliačik.

Národná rada tento návrh neprijala. Proti bolo 102 poslancov a za návrh hlasovalo 16. Okrem členov kotlebovcov aj Zuzana Šebová a Martina Šimkovičová zo strany Sme rodina – Boris Kollár.

Ustanovujúcu schôdzu už viedol jej nový predseda Andrej Danko. Peter Pellegrini mu odovzdal riadenie po tom, ako v tajnom hlasovaní získal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov. Za jeho zvolenie hlasovalo zo 146 poslancov 112. Proti bolo 26 poslancov a 8 sa hlasovania zdržalo.

Novozvolený predseda národnej rady odmieta presadzovanie xenofóbie a rasizmu. Civilizované národy od barbarov odlišuje podľa predsedu parlamentu to, že dokázali zložiť zbrane a v parlamente rozhodovalo slovo. „Medzi nami v Národnej rade SR by mali znieť len slová, nemala by tam byť exhibícia, jediným prostriedkom, nástrojom či zbraňou by malo byť len slovo,“ konštatoval Danko.

Poslanecký sľub

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života“.

Sľub sa skladá tak, že po verejnom prečítaní textu položí poslanec pravú ruku na Ústavu SR a povie "sľubujem“. Zloženie sľubu potvrdzuje poslanec podpisom. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok stratu poslaneckého mandátu.

Poslanecký sľub sa skladá tak, že po verejnom... Foto: SITA (Marko Erd)
ústava, ústava slovenskej republiky, Poslanecký sľub sa skladá tak, že po verejnom prečítaní textu položí poslanec pravú ruku na Ústavu SR a povie "sľubujem“.

Ustanovujúcu schôdzu otvoril dosluhujúci predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer), rokovanie sa začalo štátnou hymnou. Následne Pellegrini vyzval k minúte ticha za obete utorkových teroristických útokov v Bruseli.

Ako prvý zložil sľub Peter Pellegrini do rúk dosluhujúcej podpredsedníčky NR SR Jany Laššákovej. Na tento ústavný akt sa prizeral premiér Robert Fico a členovia jeho kabinetu. Na otvorení schôdze prezident Andrej Kiska nebol prítomný.

Po zložení sľubu poslanci schválili volebný poriadok, podľa ktorého sa budú riadiť pri hlasovaní o obsadení postov v novom parlamente. Následne zriadili mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

V tajnej voľbe zvolili za predsedu mandátového a imunitného výboru Richarda Rašiho (Smer). Hlasovací lístok odovzdalo všetkých 150 poslancov. Platné sú všetky hlasy. Za hlasovalo 126 poslancov, proti bolo 11, zdržalo sa 13.

Za predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií poslanci zvolili Martina Poliačika (SaS). Hlasovací lístok odovzdalo všetkých 150 poslancov. Platné sú všetky hlasy. Za hlasovalo 122 poslancov, proti bolo 12 a zdržalo sa 16 zákonodarcov.

Nasledovala voľba členov výborov. Výbory na zasadnutí odobrili zloženie sľubov poslancov a vzali na vedomie vznik poslaneckých klubov.

Strany vládnej koalície Smer, SNS, Most-Híd a Sieť budú stáť v čele 11 parlamentných výborov, opozičné strany obsadia osem predsedníckych kresiel vo výboroch NR SR.

Najsilnejší poslanecký klub má Smer, a to 49 poslancov, SaS zastúpi 21 zákonodarcov, OĽaNO 19 poslancov, klub SNS bude mať 15 členov, ĽSNS 14 poslancov, Sme rodina 11 zákonodarcov, Most-Híd 10 a Sieť sedem poslancov. Po prvýkrát v histórii sa stalo, že strana, ktorá sa dostala do parlamentu, sa rozpadla pred ustanovujúcou schôdzou, takže nebude môcť vytvoriť poslanecký klub. Volebný zisk piatich percent totiž zaručuje minimálne osem poslancov potrebných na vznik poslaneckého klubu. Keďže zo strany Sieť odišli traja poslanci – Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík, z pôvodných desiatich mandátov zostalo strane Radoslava Procházku sedem zákonodarcov. Pre Sieť to znamená, že jej poslanci budú pôsobiť ako nezaradení, pretože na vytvorenie poslaneckého klubu nemá strana potrebný počet osem členov. Vládny Most-Híd z pôvodnej jedenástky stratil Zsolta Simona, parlament tak hneď na prvej schôdzi bude mať spolu 11 nezaradených poslancov.

Po ustanovujúcej schôdzi podala do rúk prezidenta demisiu končiaca vláda Roberta Fica, následne hlava štátu vymenovala nový kabinet štvorkoalície Smer, SNS, Most-Híd a Sieť. Nová vláda má teraz 30 dní na to, aby predstúpila pred parlament s programovým vyhlásením, ktoré musí získať podporu národnej rady.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR