Prezident vymenoval novú Ficovu vládu

Robert Fico je tretíkrát premiérom. Potom, čo prezidentovi Andrejovi Kiskovi v utorok odovzdal demisiu vlády, na čele ktorej stál od roku 2012, ho hlava štátu opätovne vymenovala za premiéra.

23.03.2016 19:44 , aktualizované: 20:42
Fico, Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska (vpravo ) vymenoval Roberta Fica za predsedu vlády.
debata (151)

Fico bude tentokrát stáť na čele koaličnej vlády. Po štyroch rokoch jednofarebnej vlády Smeru bude stáť na čele vlády zloženej zo Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete. Fico zároveň prezidentovi odovzdal návrhy na menovanie nových ministrov.

Prezident Andrej Kiska následne vymenoval ministrov. Podľa koaličných dohôd patrí osem postov víťaznej strane Smer, tri posty v kabinete patria Slovenskej národnej strane, dve kreslá Mostu-Híd a jedno pripadlo strane Sieť.

Členovia novej vlády počas vymenovania v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
vláda, ministri Členovia novej vlády počas vymenovania v Prezidentskom paláci.

Vo funkcii ministra vnútra ostáva Robert Kaliňák, ktorý je zároveň podpredsedom vlády SR, ministrom financií sa opätovne stal Peter Kažimír, post ministra zahraničných vecí aj tentokrát pripadol Miroslavovi Lajčákovi. Ministrom práce sa stal opäť Ján Richter a ministrom kultúry ostal Marek Maďarič. Doterajší minister životného prostredia Peter Žiga si presadol na stoličku ministra hospodárstva. Funkcia podpredsedu vlády pre investície pripadla doterajšiemu šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. Rezortu zdravotníctva, ktorý pripadol Smeru, šéfuje Tomáš Drucker.

Druhá najsilnejšia koaličná strana SNS má vo vláde ministra obrany, doterajšieho zástupcu náčelníka generálneho štábu, Petra Gajdoša. Ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa stala bývalá generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Gabriela Matečná a rezort školstva povedie profesor Peter Plavčan. Most-Híd vo vláde zastúpi ako podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a minister životného prostredia László Solymos. Sieť má v kabinete jedného zástupcu. Ministrom dopravy je Roman Brecely.

Podľa dohôd štyroch strán Smeru patrí v novom kabinete osem miest, SNS tri, Mostu-Híd dve a Sieti jedno. Predstavitelia štyroch strán sa dohodli na jedenástich programových prioritách na roky 2016 – 2020. V zahraničnej a európskej politike je to jednoznačná kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie SR. Zhodli sa aj na aktualizácii bezpečnostnej a obrannej stratégie SR a posilnení starostlivosti o zahraničných Slovákov. Nová koalícia bude presadzovať spoločný protikorupčný program. Strany sa zhodli na prijatí účinného protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje. Nová vláda bude podľa dohôd dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia a zaväzuje sa presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Zákonom by malo byť tiež upravené poskytovanie a prijímanie neetických výhod.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #Andrej Kiska