Musíme poraziť Islamský štát. Vojensky, nie ústami

Expert na terorizmus Andor Šándor tvrdí, že tajné služby strojcov utorkových útokov neodhalili, pretože o nich jednoducho nevedeli. Pomôcť by mohli ľudia, ktorí by do teroristických komunít prenikli a informovali by zvnútra. Radikalizácia moslimskej komunity podľa neho hrozí aj u nás.

25.03.2016 09:00
brusel, belgicko, polícia, Foto:
Príslušníci belgickej polície prehľadávajú dom, kde sa mal ukrývať jeden z páchateľov teroristických útokov v Bruseli.
debata (63)
Expert na terorizmus Andor Šándor.

Po zadržaní Salaha Abdeslama boli určite podozrivé komunity v Belgicku pod drobnohľadom tajných služieb. Prečo sa im napriek tomu nepodarilo odhaliť ďalšie útoky?
Pretože o týchto ľuďoch sa nevedelo. Žijú vo štvrti, kde im väčšina ľudí pomáha alebo ich minimálne toleruje a nezradí ich. Ako môžete zabrániť niekomu, kto sa rozhodne, že vstúpi do odletovej haly bez akejkoľvek možnosti kontroly.

Keby ho aj polícia videla a počula, ako kričí „Allah akbar“ a zároveň odpaľuje výbušninu, tak beztak neurobí vôbec nič. To isté platí aj o metre. Povedzme si na rovinu, že možnosti tomuto stopercentne zabrániť nemáme.

Takže sa budeme musieť zmieriť s tým, že istá obdoba izraelizácie Európy je namieste. Jednoducho to chce chladnú hlavu a tiež to, aby občania vedeli, čomu sa majú vyhýbať, ako sa majú správať a podobne. Predstava, že zrušíme, zlikvidujeme terorizmus je nezmysel.

Aká je teda cesta k odhaleniu pripravovaných útokov? Malo by dôjsť k zmenám zákonov v súvislosti so sledovaním a s odpočúvaním?
Samozrejme, dá sa uvažovať o zvýšení právomocí na obmedzený čas. Tak, aby mali tajné služby a polícia lepšiu schopnosť reagovať, ale to situáciu nezachráni. Musíme mať schopnosť do komunity preniknúť.

Mať tam svojich ľudí, ktorí oznámia, že sa niečo bude diať alebo nás upozornia na človeka, ktorý niečo organizuje. Podstatné však je, že by sme nemali zabúdať na to, že potrebujeme vyriešiť príčiny.

V čom vidíte riešenie príčin teroristických útokov?
Riešenie je v mnohých podobách. Po prvé robiť niečo s veľkými moslimskými komunitami, ktoré sú v západných veľkých mestách, aby v aj druhom a treťom pokolení neboli sociálne vykorenení, aby neboli v takej veľkej miere nezamestnaní. Robiť niečo s tým, že 70 percent väzňov vo Francúzsku sú moslimovia, a práve väznice sú najlepším náborovým miestom pre džihád.

Ďalej je, samozrejme, potrebné doriešiť miesta, ktoré sme rozbili sami, konflikty v Iraku, Sýrii, Líbyi. Zaoberať sa treba aj financovaním terorizmu. Urobiť niečo s tým, aby Saudská Arábia prestala napomáhať radikálnu islamizáciu.

Máme problém Kosovo a Bosna a Hercegovina, pretože tieto dve krajiny sa islamizujú, a je to veľmi blízko k nám. Musíme poraziť Islamský štát, ale vojensky a nie ústami. Tak ho neporazíme.

Akým systémom tajné služby pracujú?
Majú rozdelené činnosti. Časť zbiera informácie ako špióni, elektronickým zberom informácií alebo odpočúvaním. Potom niekto všetko to, čo tajné služby nazbierajú, musí zanalyzovať.

Najzložitejšia časť je, samozrejme, vybrať správne informácie a dostať sa práve do komunít, pretože moslimské komunity, ktoré je potrebné penetrovať, sú väčšinou veľmi odolné a neprístupné. Samotní džihádisti iba veľmi výnimočne zrádzajú.

Ako blízko pripravovanému útoku sa dokážu dostať?
Ak ľudia, ktorí pripravujú útok, nekomunikujú svoje zámery na sociálnych sieťach, nepoužívajú mobilné telefóny alebo e-mailovú komunikáciu, ak nenakupujú obrovské množstvo napríklad umelých hnojív, ktoré slúžia na výrobu výbušnín, a podobne, tak pravdepodobnosť, že budú preventívne zachytení, je veľmi nízka.

To, že sa, samozrejme, technickými prostriedkami snažia služby odpočúvať množstvo elektronickej komunikácie, je pravda. Ale napríklad NSA (Národná bezpečnostná agentúra v USA – pozn. red.) ako obrovskej organizácii s neuveriteľnými technickými schopnosťami sa podarilo z vlastných zdrojov odvrátiť iba jeden teroristický útok v Kalifornii.

Dnes už často nie je ani tak problém nazbierať informácie, ako skôr správne ich interpretovať. Aj keď sa do hľadáčika polície alebo tajnej služby nejaký podozrivý človek dostane, ak naňho nemajú žiadny dôkaz, tak ho sudca do väzby nikdy nezoberie a nemôžeme všetkých sledovať stále.

Spolupracujú tajné služby v rámci únie?
Neexistujú spriatelené spravodajské služby, iba spravodajské služby spriatelených krajín. Keď vidíte, že NSA pokojne odpočúva Merkelovú či Hollanda, tak si viete urobiť predstavu o tom, že na vrchole všetkého sú národné záujmy.

Mali by viac spolupracovať. Bol som od roku 1995 zodpovedný za spravodajskú spoluprácu, v tejto oblasti som sa pohyboval viac ako 21 rokov a stále počúvam to isté. Je potreba zvýšiť spoluprácu. Buď to je potrebné, tak nech s tým politici niečo urobia, alebo nech o tom nehovoria.

Myslíte si, že existuje možnosť radikalizácie moslimskej komunity aj u nás?
Áno. Samozrejme, pokiaľ budeme viesť hlúpu antimoslimskú kampaň nerozlišujúcu iba podporujúcu pravicovú extrémistickú stranu, tak sa nám môže stať, že si zradikalizujeme vlastných moslimov a dočkáme sa toho, čomu sme sa vždy chceli vyhnúť. To znamená, že tu budú aj teroristické útoky. Jednak zo strany pravicovej scény, ale aj vlastných moslimov. Preto si myslím, že primeranosť je namieste.

Slovensko čaká predsedníctvo v Rade EÚ. Môžeme byť v tomto období väčším terčom útokov?
Samozrejme, záleží na tom, koľko akcií budete v rámci spoločného predsedníctva realizovať na svojom území. Včerajšie útoky boli mierené do srdca Európskej únie. Samozrejme sa to nedá vylúčiť. Všetky takéto veľké akcie sú zvýšeným bezpečnostným rizikom.

Aké miesta sú pre teroristov atraktívne? Menia sa?
Myslím si, že nie. Vždy ide o hlavné mestá, ktoré sú najväčšie a najpríťažlivejšie. Takzvané mäkké ciele, kde sa schádza veľký počet obyvateľov. Dopravné tepny a dopravné prostriedky, zariadenia dopravnej infraštruktúry a podobne. Objekty ako zastupiteľské úrady, veľké stanice, metro, športové zariadenia a podobne, to je niečo, čo bude primárne týchto ľudí vždy priťahovať.

Objavili sa aj extrémne vyjadrenia o zákaze islamu. Môžu podobné vyhlásenia prispieť k ešte väčšej radikalizácii?
Prepáčte, ale iba hlupák môže povedať, aby sa zakázal islam. Je to náboženstvo, ktoré vyznáva 1,8 miliardy ľudí, jedno z troch monoteistických náboženstiev. Toto je hlboké nepochopenie a zneváženie.

Teroristi väčšinou vedia z islamu veľmi málo, možno nevedia ani základné súry, tak aby boli schopní a orientovať v Koráne. Považujem za nebezpečnú hlúposť vyzvať každého moslima, aby sa vzdal Koránu. To sa mi zdá ako cesta do pekla.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #Andor Šándor #útoky v Bruseli