Prepravcovia po streľbe zvažujú, čo s cestami do Talianska

Slovenskí prepravcovia pre opakujúce sa útoky zvažujú cesty do Talianska. Rím, Florenciu či Pisu chcú však vidieť všetci turisti. Majiteľka spoločnosti, na ktorej autobus strieľali neznámi útočníci v sobotu pri Koloseu, premýšľa, že na talianske úseky okružných ciest si prenajme miestnych dopravcov. "Ale nejde im práve o to?" pýta sa vzápätí.

29.03.2016 15:00
autobus, poškodený, doprava Foto:
Poškodený autobus Danza Trans.
debata (21)

„Máme obavy, čo bude ďalej. Pretože v utorok nám ide ďalší autobus do Ríma a v stredu ďalší. Čakáme, čo bude. Či sa podarí chytiť aspoň niekoho z útočníkov. Podľa informácií od iných vodičov a prepravných spoločností sa podobné situácie odohrali už v rôznych častiach Talianska. Aj vo Florencii či v Pise,“ povedala Iveta Kacvinská majiteľka spoločnosti Eurovan z Prešova, ktorej autobus zasiahli tri strely.

Obmedzenie alebo vynechanie ciest do Talianska firma zatiaľ neplánuje. Ak by sa útoky opakovali, zvažuje, že si napriek veľkej finančnej strate objedná lokálne autobusy. Práve konkurenčný boj však môže byť príčinou streľby na vozidlá prepravných spoločností. Väčšina prípadov má totiž podobný scenár. Cieľom striel sú autobusy, nie cestujúci prevažne z ázijských krajín a všetky poškodené autobusy patria mimotalianskym spoločnostiam väčšinou z východnej Európy.

„Za posledné dva týždne sa toho nahromadilo dosť. Napadnuté boli tak české, ako aj poľské, chorvátske, slovinské vozidlá. Jazdy robíme od roku 2003 a dovolím si povedať, že asi 70 percent prepravcov z východného bloku jazdí do Talianska dlho. Pokiaľ by išlo o konkurenčný boj, tak už by to pravdepodobne prepuklo skôr,“ uvažuje Kacvinská.

Na autobus Eurovanu strieľali v sobotu okolo jednej popoludní. Všetci turisti krátko predtým vystúpili a išli na krátku obhliadku. Jedna rana zasiahla zadné sklo, dve zachytili bok a zostali v plechu.

Rozstrieľané sklá na autobuse si asi pred týždňom na hotelovom parkovisku v meste Pontassieve blízko Florencie našiel aj vodič spoločnosti DanZa Trans z Turzovky. Rovnaké prekvapenie čakalo aj na vodiča vedľa stojaceho slovinského autobusu. Opravy špeciálnych skiel na oknách podľa majiteľa DanZa Transu stoja firmu nemalé finančné prostriedky. Okrem toho sa obáva, že by strely mohli zasiahnuť aj vodiča alebo klientov, aj keď zatiaľ to vyzerá tak, že útočníci mieria iba na prázdne autobusy.

„Uvažovali sme o tom, že by sme cesty do Talianska zrušili. Oslovili sme anglickú cestovnú kanceláriu, pre ktorú pracujeme, aby nám nedávali takéto prepravy. Ale je to komplikované, pretože Rím a Taliansko ako také je súčasťou väčšiny okruhov. Paradoxom je to, že neberieme Talianom prácu. Zoberieme turistov napríklad vo Francúzsku na letisku a ideme okruhy,“ ozrejmil majiteľ DanZa Trans Daniel Zajac.

Problém je podľa neho v tom, že talianski vodiči sú drzí. Pýtali si napríklad peniaze za vyloženie kufrov a podobne. Cestovkám sa to nepáčilo a začali si najímať prepravcov z Maďarska, Slovenska, Česka či Poľska.

Skúsenosti s často nevyberaným správaním talianskych kolegov má aj vodič Peter, ktorý prepravuje ázijských klientov aj po Taliansku. „Medzi šoférmi sa vie, že Taliani nedostávajú stabilný plat, ale sú závislí od toho, čo im zaplatia klienti. Preto si vyberajú a môže sa stať, že malú skupinku nezoberú, pretože by na nej toľko nezarobili. Bežne sa tiež stáva, že v autobuse plnom turistov fajčia, čo je u iných prepravcov neprípustné,“ vysvetlil Peter.

Prepravcovia hovoria, že útokov v poslednom čase pribúda. Ministerstvo zahraničných vecí eviduje štyri incidenty. Strieľalo sa na tri autobusy a jeden minivan. Vždy v blízkosti Kolosea. „Vo všetkých prípadoch došlo iba k materiálnemu poškodeniu. K zraneniu žiadneho občana SR nedošlo. Privolaná polícia odporučila okamžite opustiť priestor a spísať záznam na najbližšej policajnej stanici,“ spresnil hovorca ministerstva Peter Stano.

Ako ďalej uviedol, ide o vandalov, ktorí sa zameriavajú na slovenské, poľské a české autobusy poskytujúce služby ázijským turistom. V jednom prípade boli v autobuse slovenskí turisti, pričom predtým na tom mieste parkoval slovenský autobus s ázijskými dovolenkármi.

„Útoky by nemali mať výrazný vplyv na cestovný ruch v Taliansku,“ domnieva sa Andrej Lipták, konateľ cestovnej kancelárie Intermedial, ktorá sa zameriava aj na Taliansko. Ide podľa neho o konkurenčný boj, ktorý by mal odznieť, ak si polícia poradí s útočníkmi.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #turisti #autobus #Rím