O pôrodnicu v Banskej Štiavnici chce mesto ešte zabojovať

Pôrodnica v Banskej Štiavnici má do dvoch mesiacov skončiť a presťahovať sa do nemocnice v Žiari nad Hronom. Urobiť tak plánuje majiteľ nemocnice spoločnosť Svet zdravia.

29.03.2016 16:00
Banská Štiavnica, pôrodnica Foto: ,
Banskoštiavnická pôrodnica sa rodičkám snaží vytvoriť nie nemocničné, ale rodinné prostredie.
debata (2)

Tento krok odôvodňuje nedostatočným personálnym zabezpečením oddelenia. Ľudia z banskoštiavnickej nemocnice s tým nesúhlasia. Proti je aj miestna samospráva a tento zámer sa nepáči ani mamičkám.

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie si za dvadsať rokov existencie vybudovalo veľmi dobrú povesť a je vyhľadávané budúcimi mamičkami z celého Slovenska. Ročne tam vykonajú okolo päťsto pôrodov, z toho iba jednu desatinu tvoria rodičky z okresu Banská Štiavnica. Hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ odôvodňuje tento zámer chýbajúcimi lekármi. „Nemocnica po zavretí interného oddelenia už nemá svoju akútnu časť. Už dávnejšie tam nefunguje ani chirurgické oddelenie a oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie tak stratilo multiodbornú podporu pri riešení závažných stavov. Z personálnych dôvodov tam nie je možné zabezpečiť nevyhnutnú dvadsaťštyriho­dinovú neonatologickú službu. Na tieto nedostatky v oblasti bezpečnosti matiek upozornili aj hlavní lekári Sveta zdravia,“ konštatoval Kráľ.

Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Banskej Štiavnici Marián Špila s takýmto tvrdením nesúhlasí. „Na oddelení pracujú tri lekárky, z toho jedna má aj atestáciu z neonatológie. Viac atestovaných neonatológov ako jedného nemajú ani viaceré väčšie nemocnice, kde pôrodnice fungujú. Služby cez víkendy zabezpečujú aj lekári z iných nemocníc. Niektoré príslužby riešime lekármi na telefón doma. V prípade potreby vedia prísť do nemocnice za pár minút. S rušením nášho oddelenia sa nemôžme stotožniť,“ zdôrazňuje jeho dlhoročný primár.

Len pozitívne vykresľujú oddelenie aj oslovené mamičky, ktoré tam priviedli na svet svoje deti. Andrea Legényová porodila v Štiavnici v rokoch 2008 a 2011 dve dcéry. „S prístupom lekárov aj sestričiek som bola veľmi spokojná. Človek sa tu necítil ako v nemocnici, ale ako doma,“ povedala. Podobne reaguje aj mamička štvorročného dievčatka Tereza Vargová. „Keby som bola opäť tehotná, rodiť by som chcela opäť v Banskej Štiavnici,“ podčiarkla.

Svet zdravia už o svojom zámere informoval aj mestský úrad. Primátorka Nadežda Babiaková tvrdí, že sa snažili majiteľov nemocnice presvedčiť, aby tak neurobili, no nepomohlo to. Minulý pondelok sa situáciou zaoberali aj na mimoriadnom zastupiteľstve, kde so zrušením pôrodnice nesúhlasili nielen poslanci, ale aj starostovia obcí v regióne. „Je to nefér voči Banskej Štiavnici. Majiteľom je však súkromná firma a na jej plány nemá mesto dosah. Napriek tomu budeme ešte na nich apelovať. Chceme v tejto veci osloviť aj nového ministra zdravotníctva,“ zdôraznila primátorka.

Pôrodnica sa má presťahovať do Žiaru nad Hronom, ktorý je od Banskej Štiavnice vzdialený 37 kilometrov. Ešte ďalej to budú mať ľudia z niektorých dedín okresu. Napríklad z obce Baďan až šesťdesiat kilometrov. Starostka Ľubica Kuková upozorňuje, že to bude mať aj iné dosahdy. „Kvôli nedostupnosti pôrodnice sa k nám nebudú chcieť sťahovať mladí ľudia, ktorí si plánujú založiť rodinu,“ povedala. Primátor Krupiny Radoslav Vazan dopĺňa, že „teraz už budú bez pôrodnice nemocnice nielen u nás, vo Veľkom Krtíši či v Šahách, ale aj v Banskej Štiavnici. Vytvára sa tak akási biela mapa. Ani nechcem rozmýšľať nad tým, čo sa môže stať, ak bude mať nejaká rodička z tejto mapy zdravotné komplikácie,“ podčiarkol Vazan.

Spoločnosť Svet zdravia tvrdí, že vo svojej nemocnici v Žiari nad Hronom má k dispozícii kompletné zázemie aj pre závažné stavy, ktoré sa môžu vyskytnúť počas pôrodu alebo po ňom. Navyše, pôrodnicu chcú do budúcna rozširovať. Svoje miesto má nájsť v pavilóne B, ktorého výstavba má stáť vyše šesť miliónov eur. Výstavba by sa mala začať v budúcom roku a prevádzka v roku 2018. Svet zdravia ponúkol personálu gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Štiavnici, že po zatvorení oddelenia sa môžu presunúť do nemocnice v Žiari nad Hronom. Podľa primára Špilu túto ponuku zrejme prijme len časť. „Ja sám ju akceptovať nebudem,“ prezradil Špila.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #banská štiavnica #pôrodnica