Koaličnú zmluvu ešte nezverejnili

Štyri koaličné strany zatiaľ nezverejnili dohodu, ktorú pred týždňom podpísali ich predsedovia. O tom, čo presne je jej obsahom, strany zatiaľ mlčia. Politológ utajovanie obsahu zmluvy považuje za neuvážený krok.

30.03.2016 07:00
bugár, fico, danko, procházka, vládna koalícia, Foto: ,
Predsedovia strán po podpise koaličnej zmluvy.
debata (18)

Koaličnú zmluvu podpísali predsedovia Smeru, SNS, Mostu-Híd a Siete ešte minulý týždeň v utorok. Podpisu predchádzalo niekoľkohodinové rokovanie. Po ňom uviedli len to, že sa dohodli. Čo je obsahom dokumentu, doteraz neinformovali.

Štandardne takáto dohoda obsahuje rozdelenie ministerstiev a postov štátnych tajomníkov, spôsob riešenia sporov medzi partnermi, mechanizmy stretávania sa a rokovania zástupcov strán

„Zverejnenie koaličnej zmluvy je podmienené dohodou všetkých koaličných partnerov, budeme verejnosť informovať následne,“ odpovedala hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová na otázku, kedy si verejnosť bude môcť dohodu prečítať. Rovnako reagovali aj hovorcovia strán SNS, Most-Híd a Sieť.

Politológ Michal Horský si myslí, že zmluva môže ukrývať množstvo skrytých detailov. „Zrejme tam budú skryté také veci, ktoré sú ostrým spôsobom v rozpore s predvolebným programom tej či onej partnerskej politickej strany,“ povedal Horský.

Podľa neho síce nie je povinnosťou koalície zverejniť dohodu, no na druhej strane to patrí k politickej tradícii a kultúre. Predchádzajúce vlády zmluvy netajili. „Je to nie príliš uvážlivý krok a dôvod, za ktorý bude vládna koalícia bitá neštandardnou politickou opozíciou,“ dodal Horský.

„Možno vychádzať z toho, že koalícia je rôznorodá, je národná, občianska, je tam viacero zlomových momentov alebo viacero momentov takých, ktoré dokazujú, že koaličný konsenzus v rámci tejto koalície nebude jednoduchý,“ odhaduje politológ Tomáš Koziak, prečo so sprístupnením dokumentu strany váhajú.

Podľa neho možno ešte nie sú niektoré prvky dotiahnuté, prípadne čakajú na to, kým sa upokoja emócie.

Predseda SNS Andrej Danko minulý týždeň povedal, že koaličné strany pristúpili k značným kompromisom. Pripustil, že táto vláda nebude ľahká, a aby mohla vzniknúť, museli prekonať svoje egá. Aké ústupky urobili, však neprezradil.

Prvýkrát v novodobej histórii Slovenska sú súčasťou vlády národne zameraná SNS a strana Most-Híd, ktorá zastupuje maďarskú menšinu.

Šéf strany Most-Híd Béla Bugár to vysvetlil tým, že nebola iná možnosť ako táto koalícia, aby sa zabránilo predčasným voľbám, v ktorých by mohli získať extrémisti ešte viac. Sieť zase opustili traja z desiatich zvolených poslancov. Odôvodnili to účasťou Smeru vo vláde.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna koalícia #koaličná dohoda