Monika Pažinková odstúpila z funkcie predsedníčky ÚDZS

Predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Monika Pažinková rezignovala.

30.03.2016 15:02 , aktualizované: 15:15
debata (2)

Jej funkcia zaniká podľa zákona k 30. aprílu tohto roka. Informoval o tom po rokovaní vlády minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Ako ďalej uviedol, počas nasledujúcich týždňov predstaví svojho kandidáta na spomínaný post. Drucker však možných nástupcov nekonkretizoval.

Podľa jeho slov by mal úradu šéfovať človek z prostredia zdravotníctva. „Človek, ktorý má skúsenosti buď s poisťovníctvom alebo ochranou pacienta, tá problematika je aj právne náročná,“ povedal minister novinárom.

V prípade možnej personálnej zmeny vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) sa Drucker pozerá po kandidátoch mimo sektora zdravotníctva. Momentálne si minister nechal pripraviť prehľad o fungovaní a kompetenciách VšZP. „Chcel by som pripraviť návrh na obsadzovanie dozornej rady tak, aby tam mali zastúpenie nielen politická opozícia, ale aj odborné kruhy, asociácie,“ vysvetlil Drucker. Odísť by mal z VšZP aj jej bývalý riaditeľ Marcel Forai, ktorý tam doposiaľ pôsobí.

Post štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva je zatiaľ neobsadený. „Mám nejaké mená. V tomto prípade sa chcem obklopiť ľuďmi, ktorí sú medicínski vzdelaní, požívajú určitú autoritu, dôveru odbornej verejnosti, ale takisto majú aj chuť niektoré veci meniť,“ podotkol Drucker.

Vláda v stredu schválila za vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Jozefa Ráža, pričom vo funkcii nahradí Zuzanu Kucerovú. „Je to človek, s ktorým som spolupracoval aj v predstavenstve Slovenskej pošty. Poznám ho, dôverujem mu a myslím si, že viem, čo od neho očakávať,“ objasnil personálnu nomináciu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou #Tomáš Drucker