Beblavý pripustil, že by šiel do dozornej rady VšZP

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý pripúšťa, že by išiel popri poslaneckom mandáte pôsobiť aj do dozornej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ak by dostal takúto ponuku.

30.03.2016 15:54
Miroslav Beblavý Foto: ,
Miroslav Beblavý
debata (34)

"Opozícia by mala dôsledne kontrolovať citlivé rezorty a výkon Všeobecnej zdravotnej poisťovne, členstvo v dozornej rade na to poskytuje určité právomoci,“ povedal Beblavý. V dozornej rade VšZP by podľa Beblavého malo byť významné percento ľudí nominovaných opozíciou.

Nezaradený zákonodarca si myslí, že jednou z podmienok, ktorú musí spĺňať kandidát na členstvo v dozornej rade VšZP, je odvaha. Títo ľudia sa nesmú báť hovoriť verejne a mali by vedieť odolať tlakom okolia. Zároveň by mali disponovať ekonomicko-analytickými schopnosťami. „To znamená, v tej hore sena, Mount Evereste sena, vedieť, ako hľadať tie ihly, vedieť, na čo sa pýtať, čo žiadať, a potom s tým vedieť pracovať,“ dodal Beblavý.

Beblavý by bol ochotný ísť robiť do dozornej rady VšZP. Keďže v dozornej rade by ako poslanec pôsobil zadarmo, nikto by ho nemohol podozrievať z toho, že funkciu zobral pre peniaze. "A áno, je to možnosť, ako zabezpečiť, aby nový minister a nový manažment museli zásadne zmeniť podmienky v zdravotníctve na Slovensku,“ konštatoval opozičný poslanec.

Opozícia podľa Beblavého za posledného pol roka ukázala, že ak je vôľa, dá sa zdravotníctvo kontrolovať aj bez toho, aby mali človeka v dozornej rade VšZP. „Vnímam to skôr ako test nového ministra a novej koalície, pretože, ak nebudú ochotní do tých dozorných rád dať ľudí, teraz nejde o to, či som to ja, ale tých ľudí, ktorí majú kombináciu odvahy a analyticko-ekonomických zručností, tak bude od začiatku jasné, že akékoľvek debaty o kontrole sú zbytočné,“ pripomenul Beblavý.

Manažment VšZP a veľkých nemocníc by opozičný poslanec obsadzoval určitou formou otvoreného výberu, rozhodujúcimi faktormi pri výbere by mala byť integrita, odbornosť a manažérske schopnosti.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Miroslav Beblavý #poslanecký mandát #dozorná rada