Žitňanská bude riešiť konflikt záujmov členov Súdnej rady

Niektorí členovia Súdnej rady SR sú po decembrovom rozhodnutí Ústavného súdu SR o nezlučiteľnosti funkcie člena rady a funkcie predsedu a podpredsedu súdu v konflikte záujmov.

31.03.2016 11:11
Lucia Žitňanská Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
debata (8)

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa plánuje vzniknutou situáciou zaoberať, stretnúť sa chce aj so súdnou radou. „Určite nájdeme odpoveď, ale teraz je prioritou tvorba programového vyhlásenia vlády,“ zdôraznila. Zákon rieši zánik jednej funkcie pri nástupe do funkcie v Súdnej rade SR. Terajšiu situáciu nerieši. Pravdepodobne bude potrebné zareagovať novelou, aby právna úprava definitívne vyriešila tento problém, dodala.

„Je to viac-menej na posúdenie tohto konfliktu záujmov jednotlivými aktérmi, ktorých sa to týka. Myslím si, že by malo byť samozrejmosťou, vyriešiť to osobným rozhodnutím,“ zdôraznila ďalej ministerka. Dodala, že súčasná právna úprava jej neumožňuje odvolať predsedu súdu, ak neporuší nejakú povinnosť, a predsedovia súdov v tejto chvíli neporušili žiadnu povinnosť.

Ústavný súd rozhodoval o novela zákona o Súdnej rade a zákona o sudcoch, ktorú presadila Žitňanská ako ministerka spravodlivosti vo vláde Ivety Radičovej. Na podnet poslancov za Smer novelu ešte v marci 2012 Ústavný súd SR pozastavil. V decembri dal Žitňanskej ústavný súd za pravdu, že funkcia člena súdnej rady a funkcia predsedu a podpredsedu súdu je nezlučiteľná. Keďže vedenie súdov menuje a odvoláva minister spravodlivosti, ústavní sudcovia vidia pri ich členstve v rade možný konflikt záujmov. Cez takýchto členov sa vytvára priestor na zasahovanie výkonnej moci do rozhodovania rady.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Lucia Žitňanská