Čudné Kollárove kšefty so štátom

Prezentuje sa ako bohatý človek, ktorý svoj majetok získal za 25 rokov tvrdej práce. Takéto slová počuli a počúvajú voliči od Borisa Kollára, šéfa strany Sme rodina, pred voľbami aj po nich.

31.03.2016 20:00
Boris Kollár Foto: ,
Šéf parlamentnej strany Sme rodina Boris Kollár.
debata (175)

Vo výpočte svojich podnikateľských úspechov však akosi zabudol na to, že „slušne“ zarobil na obchode so štátom, ktorý možno nazvať pochybným.

Biznis, na ktorý upozornil týždenník Plus sedem dní, sa týkal odkúpenia 27 % akcií spoločnosti Fun Media Group, ktorá prevádzkuje Fun rádio. Tento balík akcií prešiel v roku 2009 do rúk štátu.

Od firmy, v ktorej orgánoch figuroval aj Kollár, ich podľa týždenníka odkúpil štátny Slovenský rozvojový fond za 2,6 milióna eur. Štát však ako akcionár za tie roky nedostal vyplatené žiadne dividendy zo ziskov. Dôvodom je, že manažment urobil také opatrenia, ktoré znížili hodnotu rádia. Trhová hodnota firmy tak z roka na rok klesala.

Podľa Finstatu, ktorý uvádza hospodárske výsledky firiem, akciová spoločnosť Fun Media Group vykázala v roku 2014 zisk len v hodnote len okolo 11-tisíc eur, tržby boli vo výške 6,7 milióna eur. V roku 2009, v čase odpredaja akcií štátu, mala podľa Finstatu Fun Media Group zisk vo výške takmer 200-tisíc eur.

„Nákup štátu v roku 2009 bol vzhľadom na výsledky spoločnosti nevýhodný. Keď sa pozriem na tržby 7 miliónov eur a zisky 770-tisíc eur v roku 2010, je suma 2,6 milióna za 27 % akcií veľa. Podľa tejto transakcie bola celá firma ohodnotená v roku 2009 približne na 9,6 milióna eur. A pomer ceny k zisku, čo je známy ukazovateľ, bol 12,5,“ zhodnotil tento biznis ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Na to, že ide o spoločnosť v defenzívnom sektore, je pomer vysoký. Pri takýchto privátnych investíciách je pomer väčšinou pod hodnotou 10. Inak povedané, štát nakúpil akcie v roku 2009 približne o 25 % drahšie oproti optimálnej úrovni,“ dodáva Tomčiak.

Slovenský rozvojový fond nákup akcií pre týždenník potvrdil. Avizoval tiež, že už od roku 2013 pripravuje vystúpenie zo spoločnosti Fun Media Group. To by sa malo stať do dvoch rokov. Podľa informácií Plus 7 dní údajne kompetentní „zatlačili“ na Kollára a ten požiadal o opätovné odkúpenie 27 percent akcií. Kollár mal štátu ponúknuť za spätný odpredaj iba 600-tisíc eur, čo je o 2,1 milióna menej, ako od štátu pred rokmi dostal.

Podľa Tomčiaka je cena 600-tisíc smiešne nízka. „To by bola celá firma ohodnotená na 2,2 milióna eur. Nechce sa mi veriť, že od roku 2009 doteraz sa hodnota rádia znížila z 9,6 na 2,2 milióna eur. Slovenský rozvojový fond by za určený balík akcií mal pýtať aspoň 1,5 milióna eur,“ pripomenul ekonóm.

Tomčiak vysvetlil, že všeobecne za poklesom hodnoty firmy stojí množstvo faktorov. Okrem investícií a zmien na trhu spoločnosti tiež často zámerne znižujú svoje zisky kvôli daňovej optimalizácii.

S Borisom Kollárom sa denníku Pravda nepodarilo spojiť, pretože je v zahraničí a vráti sa až začiatkom budúceho týždňa. Poslanec za stranu Sme rodina Peter Pčolinský pre denník Pravda povedal, že sa k celej veci nevie vyjadriť, pretože je to Kollárova súkromná vec.

„Nemám o tom informácie,“ povedal Pčolinský. Potvrdil, že šéf strany by sa mal k celej veci pre médiá vyjadriť začiatkom budúceho týždňa. Kollár už minulý týždeň vyhlásil, že Fun rádio, ktorého je stále majiteľom, predá.

Toto však nie je jediný problém, ktorý sa vynoril v súvislosti s Kollárom. Krátko po voľbách médiá dostali fotografie, na ktorých je Kollár spoločne so šéfom bratislavskej skupiny piťovcov Jurajom Ondrejčákom (zvaným Piťo) a ďalšími dvomi ľuďmi, ktorí sa nachádzali na tzv. mafiánskych zoznamoch, z dovolenky na Kube.

Kollár to vysvetľoval tým, že sa tam stretli náhodou, jeden muž z fotografie však pre denník Pravda potvrdil, že išlo o plánovanú dovolenku.

Okrem týchto záberov na verejnosť prenikli aj kópie dokumentov tajnej služby z 90. rokov, ktorá mala vtedy Kollára sledovať pre kontakty s podsvetím. V dokumentoch je terajší šéf strany Sme rodina označovaný za poskoka Petra Steinhübela, ktorý sa v tých časoch prepracoval na čelo bratislavského podsvetia.

Zo zápisov tajnej služby vyplýva, že Steinhübel sa zapojil do obchodu s drogami a na ich prevoz použil svojich poskokov, medzi nimi sa uvádza aj Kollárovo meno.

© Autorské práva vyhradené

175 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #štát #Boris Kollár #Sme rodina