Bude teplo takmer ako v lete

Ochladenie, ktoré prišlo s koncom pracovného týždňa, je len prvým príznakom "bláznivého" aprílového počasia a nebude dlho trvať. V nedeľu sa začne opäť otepľovať a počas budúceho týždňa teploty vystúpia nad 20 stupňov.

02.04.2016 07:00
počasie, muškáty Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Od západu do strednej Európy postupuje tlaková výš a po jej prednom okraji k nám prichádza chladný vzduch od severozápadu až severu. Ochladenie sa prejaví predovšetkým v sobotu ráno a cez deň. Počas víkendu sa môžu vyskytnúť aj ranné mrazy, a to dokonca aj v nížinách.

„Ale pretože postup tlakovej výše je pomerne rýchly, bude to iba prechodná záležitosť a už v nedeľu by malo byť o niečo teplejšie. Potom sa obnoví prúdenie teplého vzduchu od juhu. To bude určovať charakter počasia v prvej polovici budúceho týždňa, opäť by malo byť príjemné jarné počasie. Cez deň bude teplota vzduchu na najteplejších miestach dosahovať viac ako 20 stupňov, niekde sa môže dostať dokonca až do 24 stupňov,“ predpokladá Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Teploty okolo 24 stupňov Celzia sú celkom reálne, takýmto prajným počasím sa s nami rozlúčil marec. Vo štvrtok bolo v Kuchyni 23,5 stupňa Celzia a aj na ďalších meteorologických staniciach sa teploty blížili k 23 stupňom. To sú však teploty, ktoré zodpovedajú blížiacemu sa letu, a nie začínajúcej sa jari.

Nedá sa vylúčiť, že sa v budúcom týždni objavia aj občasné zrážky. Novinkou sú prvé tohtoročné búrky, ktoré zaznamenali v utorok v Prešove a Košiciach.

V týchto dňoch sa začína prejavovať nedostatok zrážok. V Piešťanoch či Bratislave napršalo za celý marec iba 8 až 9 milimetrov, čo je menej ako tretina množstva, ktoré tu v marci zvykne napršať. Dážď by privítali aj ľudia, ktorí trpia peľovými alergiami. Peľ sa teraz vo vzduchu veľmi výrazne objavuje a nemá ho čo spláchnuť.

Ako bude

Sobota - Jasno až polooblačno. Denná teplota 12 až 16, na severovýchode okolo 10 stupňov.
Nedeľa - Jasno alebo len malá oblačnosť. Denná teplota 15 až 20 stupňov, na juhu aj teplejšie.
Pondelok - Prevažne polojasno. Denná teplota 18 až 23 stupňov.
Utorok - Jasno až polojasno, len miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Denná teplota 19 až 24 stupňov.
Streda - Polojasno, ojedinele prehánky alebo búrky. Denná teplota 18 až 24 stupňov.
Štvrtok - Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Denná teplota 16 až 22 stupňov. Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo