Vetroň skončil v streche rodinného domu na Zobore

Z vetroňa, ktorý sa v sobotu zrazil s druhým lietadlom a spadol na strechu rodinného domu v nitrianskej mestskej časti Zobor, chýbali ešte v nedeľu popoludní „čierne skrinky“. Údaje z nich majú pomôcť objasniť, ako k zrážke došlo.

02.04.2016 14:49 , aktualizované: 03.04.2016 19:53
vetroň, Zobor Foto:
Vetroň v streche domu.
debata (51)

Príčinu nehody dvoch bezmotorových lietadiel počas medzinárodnej súťaže Pribina Cup 2016 vyšetruje Letecký a námorný vyšetrovací útvar pri ministerstve dopravy. Aeroklub Nitra, ktorý súťaž organizoval, v nedeľu pátral po palubných zapisovačoch (čiernych skrinkách), ktoré vypadli zo spadnutého vetroňa. „Približne vieme, kde máme hľadať, ale ide o malé zariadenia s rozmermi asi 5×5 centimetrov," povedal riaditeľ súťaže Dominik Jančík z Aeroklubu Nitra.

Pilot stihol z havarovaného vetroňa včas vyskočiť. Ako s padákom klesal na zem, kričal na ľudí, aby ich upozornil na padajúci stroj. Ten nakoniec prebúral strechu rodinného domu. Manželom, ktorí v tej chvíli obedovali, sa nič nestalo, no boli v šoku. Pilot dopadol o niečo ďalej, do záhrady iného rodinného domu. Jančík sa domnieva, že pri zrážke dvoch vetroňov išlo zrejme o ľudskú chybu. „Stalo sa to buď z nepozornosti, alebo sa piloti nevideli, pretože boli v mŕtvych uhloch.“

Hasiči sa snažia vytiahnuť vetroň z domu.
Vetroň v streche domu.
+4v čase nehody sa v dome nachádzali dvaja ľudia.

Súťaž Pribina Cup trvá niekoľko dní, v sobotu sa končila. „Každý deň je vypísaná nová letová disciplína. Podľa vhodných meteorologických podmienok sa stanoví trať s bodmi, ktoré musia piloti dosiahnuť a vrátiť sa späť,“ opísal Jančík. Z letu sa robí GPS záznam, ktorý potom porota vyhodnocuje. „Lietame často do kopcov, na Nízke aj Vysoké Tatry, do Poľska a Česka. Závisí od podmienok a ktorým smerom sú lepšie," povedal riaditeľ súťaže. Majú vlastného meteorológa, ktorý vyhodnocuje počasie.

Vetrone sú bezmotorové lietadlá, ktoré využívajú stúpavé vzdušné prúdy. Do výšky ich na začiatku vytiahne vlečné lietadlo. Vo vzduchu ich môžu byť desiatky. V čase nehody ich bolo nad Nitrou asi 50. Lietať môžu aj nad obývanými oblasťami. Podľa Jančíka musí každý vetroň dodržiavať všeobecné pravidlá. „Minimálna výška letu je všeobecne 150 metrov nad terénom a 300 metrov nad obývanými oblasťami. Nebol porušený žiadny predpis,“ pripomenul Jančík s tým, že lietadlá sa zrazili približne v 900-metrovej výške. Na súťaž mali podľa neho povolenie z Dopravného úradu.

„Letecké dni, letecké súťaže a iné verejné letecké podujatia možno usporiadať len na základe povolenia Dopravného úradu, v ktorom určí podmienky na vykonanie podujatia,“ povedala jeho hovorkyňa Miroslava Janušicová. V nedeľu nevedela potvrdiť, či ho organizátori mali. Ku kolízii vetroňov došlo vo vzduchu počas čakania na štart jednej z disciplín. V priestore zrážky krúžili lietadlá českého pilota Michaela a poľského pilota Przemyslawa. Obaja boli podľa Jančíka skúsení, v tomto roku to bola ich prvá súťaž. „Buď nájde pilot stúpavý prúd sám, alebo zbadá iného pilota, ako niekde krúži. To znamená, že je tam stúpavý prúd a potom k nemu letí. To sa zrejme stalo aj v tomto prípade,“ zauvažoval Jančík, ktorý si myslí, že nehoda bola dôsledkom nepozornosti.

Poľský pilot mal poškodené pravé krídlo, ale dokázal bezpečne pristáť na letisku v Janíkovciach. „Český pilot dostal náraz do kabíny, pričom si poranil hlavu. S vetroňom sa dostal na chrbát a nevedel ho riadiť. Bol aj šokovaný, kabína bola rozbitá, a tak to riešil výskokom,“ opísal riaditeľ súťaže s tým, že každý pilot má vo vetroni záchranný padák. Michael s ním pristál na strome.

„Utrpel ľahké zranenia,“ povedala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Pri prevoze do nemocnice na vyšetrenie úrazu hlavy bol pri vedomí. Podľa Jančíka ho ošetrili a je v poriadku. „Je šťastím, že vetroň dopadol na strechu a nikoho nezranil,“ hovorí Jančík. Každé lietadlo musí mať zákonné poistenie, inak by nemohlo vzlietnuť. „Škoda na dome sa bude riešiť v rámci tejto poistky," doplnil riaditeľ súťaže.

Miesto nehody najskôr zadokumentovali policajní vyšetrovatelia a vyšetrovatelia leteckých nehôd. Zrútené lietadlo potom hasiči zaistili popruhmi a zo strechy domu ho postupne zložili pomocou vozidla s hydraulickou rukou. Podľa hovorcu nitrianskych krajských hasičov Michala Vargu im sťažovalo prácu elektrické vedenie a stromy.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #vetroň