Overte si odvody, vyzýva poisťovňa

Klamať na odvodoch sa neoplatí. Leták s týmto avízom začne od budúceho týždňa posielať Sociálna poisťovňa zamestnancom s nižšími príjmami, ktorých eviduje vo svojom registri.

03.04.2016 17:00
sociálna poisťovňa, dôchodok, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (60)

Tých je asi 270-tisíc. K osloveniu poistencov sa rozhodla po tom, čo sa zvýšil počet zamestnávateľov, ktorí podľa poisťovne vykazujú za svojich pracovníkov len časť mzdy a tak účelovo znižujú výšku odvodov. Takýto postup je protizákonný.

Na letáku sú príklady, ako sa ľuďom zníži dôchodok či nemocenská dávka, ak pristúpia na vyplácanie časti mzdy načierno – v hotovosti na ruku. V obálke bude okrem letáka aj list. "V liste ich budeme informovať o vykázanom vymeriavacom základe, ktorý vykázal ich zamestnávateľ. Informácie sa budú týkať roku 2015 v členení podľa kalendárnych mesiacov.

Jeho súčasťou budú aj prehľadné príklady, aby ľudia videli, ako výška príjmu priamo ovplyvní dávky, na ktoré majú zo sociálneho poistenia nárok. Sú to nemocenské, dôchodkové, úrazové dávky a dávka v nezamestnanosti," vysvetlila Andrea Zahoranová, riaditeľka odboru výberu poistného v Sociálnej poisťovni.

Ide o dobrovoľnú aktivitu poisťovne, nie je k tomu zaviazaná zákonom. Plánuje v tom pokračovať, neskôr bude posielať listy aj ostatným zamestnancom. „Cieľom je, aby sa ľuďom vyplácali také dávky, na aké majú zo zákona nárok a v správnej sume,“ upozornila. Platí totiž pravidlo, že čím nižší je vykázaný príjem, tým nižšie sú aj dávky. A naopak.

„Myslím si, že to nie je dobré riešenie. Vidím v tom spôsob, ako sa štát zbavuje zodpovednosti, nehodnotím to pozitívne,“ reagovala na akciu poisťovne sociologička Monika Čambáliková. Bežný človek podľa nej ani nemusí rozumieť, o čo tam ide. Sociologička tvrdí, že máme inštitúcie, ktoré sú na to kompetentné, aby zamestnávateľov lepšie kontrolovali než jednotlivci. „Štát by mal hľadať a nájsť také riešenia, také páky, aby si tieto povinnosti organizácie plnili. Nie riešiť chyby tým, že sa prenesie zodpovednosť na jednotlivcov,“ poukázala.

Niektorí ľudia aj vedia, že budú mať nižšie štátne dávky, ak firma im časť výplaty dáva v hotovosti, nič však neurobia. Najmä ak pracujú v regióne s vysokou nezamestnanosťou. Sociálna poisťovňa však dúfa, že listy budú mať ohlas. Odporúča, aby zamestnanci, ktorí vďaka nim nájdu rozdiely v údajoch, navštívili pobočku Sociálnej poisťovne spolu s dokladmi, ktorými preukážu, že napríklad poberajú iný plat, ako vykazuje zamestnávateľ, alebo odpracovali iný počet rokov. Poisťovňa potom začne konanie o správnej výške vymeriavacieho základu, resp. o období trvania poistenia.

„Ak sa preukáže, že pre výpočet dávok nemocenské, materské, ošetrovné, v nezamestnanosti, garančná, úrazová mal byť použitý vyšší vymeriavací základ, zamestnancovi sa doplatia dávky prepočítané do správnej sumy. Podobne sa mu upraví aj vymeriavací základ pre účely dôchodku. Ak bol však tento už priznaný, suma dôchodku sa spätne prepočíta s prihliadnutím na správny vymeriavací základ, ak ešte priznaný nebol, správny vymeriavací základ sa zohľadní na účely budúceho dôchodku,“ dodala Zahoranová.

Prihlásiť zamestnanca v Sociálnej poisťovni je povinný jeho zamestnávateľ, ktorý jej musí vykazovať skutočný príjem zamestnanca a odvádzať za neho poistné na sociálne poistenie. V praxi sa však vyskytujú prípady, keď zamestnávateľ priznáva nižšie príjmy za svojich pracovníkov, ako v skutočnosti dostávajú.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody