Rómov by mal hájiť Most-Híd

Peter Pollák, ktorý bol asi štyri roky vládnym splnomocnencom pre rómske komunity, odchádza z funkcie. Svoje rozhodnutie zdôvodní dnes.

04.04.2016 14:00
Peter Pollák Foto: ,
Peter Pollák.
debata (21)

O tento post prejavila záujem parlamentná strana Most-Híd. Zostáva však ešte jedna voľná funkcia splnomocnenca pre národnostné menšiny, ktorý v minulosti zastával tiež nominant tejto strany.

Peter Pollák (OĽaNO), ktorý nastúpil do úradu v októbri 2012, poslal minulý piatok premiérovi Robertovi Ficovi list. Požiadal v ňom o uvoľnenie z funkcie. „V pondelok chystáme tlačovú konferenciu, kde odpoviem na všetky otázky, ktoré sa týkajú dôvodov,“ povedal pre Pravdu Pollák. Na tlačovke chce zároveň zhrnúť, čo sa mu podarilo urobiť. Pollák si myslí, že úrad by mal zostať zachovaný ako samostatný a nemal by sa spájať s dosiaľ neobsadeným úradom splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny.

„Je pre mňa dnes nepredstaviteľné, aby úrad splnomocnenca pre rómske komunity zanikol. Má veľmi špecifickú úlohu, Rómovia sú najviditeľnejšou a podľa mňa aj najväčšou národnostnou menšinou na Slovensku. Nemyslím si, že by sa táto téma mala riešiť cez menšinovú politiku,“ reagoval Pollák.

Pollákovho nástupcu by chcela nominovať vládna strana Most-Híd. Potvrdil to jej hovorca Matej Kováč aj ministerstvo vnútra, pod ktorý úrad splnomocnenca pre rómske komunity spadá. „Momentálne prebiehajú rokovania v rámci koalície. Niekedy v priebehu tohto mesiaca by to už malo byť uzatvorené,“ dodal Kováč. O kandidátoch zatiaľ hovoriť nechcel. V médiách sa spomína meno Ábel Ravasz, ktorý šéfuje Inštitútu Mateja Bela v Bratislave.

Strana Bélu Bugára nevylúčila ani prípadný záujem o post splnomocnenca pre národnostné menšiny. Od júna 2012 do júna 2013 patril jej nominantovi Lászlóovi Nagyovi. Vláda ho odvolala na jeho žiadosť, odvtedy zostal úrad neobsadený. Dočasne ho vedie Mária Jedličková. Podľa Kováča sa ešte len začína hovoriť o jeho budúcnosti. Doplnil, že treba vyriešiť niektoré kompetenčno-organizačné otázky, pretože jeho agenda spadá pod viac ministerstiev.

V Moste-Híd sa podľa Laca Oravca z Nadácie Milanu Šimečku nikto dlhodobo neorientuje na rómsku problematiku. „Je to odborná funkcia, takže môžu hľadať nominanta aj mimo straníckych štruktúr a majú šancu nájsť aj výborných kandidátov,“ dodal. Pripomenul tiež, že v minulosti boli pozície splnomocnencov obsadzované ľuďmi mimo politiky, v prípade Polláka aj Nagya išlo o aktívnych opozičných politikov. „Tento experiment bol možno zaujímavý, ale ukázal sa ako nefunkčný,“ zhodnotil Oravec.

Podľa Oravca by sa mal napraviť aj stav v prípade národnostných menšín. „Neriešením nominácie na post splnomocnenca sa vtedajšia vláda otočila k tejto problematike chrbtom,“ zhodnotil. Úrady splnomocnencov pre rómske komunity, národnostné menšiny a tiež pre rozvoj občianskej komunity považuje za minimum, pokiaľ ide o politické zastrešenie týchto tém. Posunom vpred by bol návrat k podpredsedovi pre ľudské práva a národnostné menšiny. „Našou najambicióznejšou myšlienkou je, aby vzniklo samostatné ministerstvo pre ľudské práva a národnostné menšiny, podobne ako v Českej republike,“ pripomenul Oravec.

Spájanie úradov by podľa neho nebolo žiaduce. „Rómska problematika je špecifická, je oveľa viac sociálna. Pod splnomocnencom pre národnostné menšiny by sa mohla stratiť. Skôr by sa dalo uvažovať o zmene jej ministerského zastrešenia. Dlhodobo sa nám nepozdáva, že je úrad po ministerstvom vnútra,“ dodal riaditeľ nadácie.

Splnomocnenca s plnohodnotným mandátom na riešenie problémov národnostných menšín by prijal aj zástupca rusínskej menšiny Ján Lipinský. Podľa sčítania obyvateľov v roku 2011 sa k nej hlási viac ako 33-tisíc ľudí a je treťou najpočetnejšou menšinou na Slovensku. „V nedávnej minulosti fungovala funkcia podpredsedu vlády pre národnostné menšiny a ľudské práva. Zrušenie tohto postu vnímam ako odsunutie menšinovej problematiky na vedľajšiu koľaj,“ povedal Lipinský. Prioritou podľa neho je, aby bol prijatý zákon o národnostných menšinách, ako o ňom hovorí ústava. Zabezpečený by mal byť aj spôsob účasti menšín na riešení vecí, ktoré sa ich týkajú.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #menšiny #splnomocnenec