Tofu vyjde kuchyne drahšie ako mäso

V školských receptoch sa už objavujú také suroviny ako bulgur, cícer či tofu. Zdravšie jedlá prenikajú do školských jedální postupne. Deti si musia na nové potraviny a chute zvyknúť. Aký ohlas majú u malých stravníkov?

04.04.2016 16:00
jedáleň, výdajné okienko, obed, stravník, žiak,... Foto: ,
V školskej jedálni na Základnej škole na Ulici Kornela Mahra v Trnave najnovšie recepty zatiaľ neponúkajú. Bulgur, ktorý sa v nich objavuje, už žiaci poznajú.
debata (11)

Od septembra si môžu vedúce školských jedální vyberať zo 68 nových zdravších receptov, v ktorých sa objavuje bulgur, cícer či losos. Snahou ministerstva školstva je ponúknuť pestrejšiu stravu a obmedziť vyprážané a fritované jedlá. Kuchárky nahrádzajú soľ a dochucovadlá bylinkami, orechmi či syrom.

„Nové recepty sa snažíme dopĺňať raz do týždňa alebo podľa toho, aké máme finančné možnosti. Minule sme robili tofu syr v cestíčku a vyšlo to drahšie ako mäso,“ povedala vedúca školskej jedálne Anna Halenárová. V kuchyni varia jedlo pre žiakov Základnej školy na Fatranskej ulici v Nitre.

Z noviniek skúšali napríklad cícerovú polievku. „Deťom chutila. Výhodou týchto nových receptov je, že sa nezahusťujú klasickou bielou múkou, ale šošovicovou, hrachovou či fazuľovou múkou alebo zemiakmi,“ vysvetlila Halenárová.

V kuchyni už otestovali bulgur, dokonca v sladkej verzii, ktorá stravníkom chutila. Recept preto opäť zaradia. „Na začiatku som tiež nevedela, čo to je. Rovnako ako kuskus. V minulosti sme tieto potraviny nepoužívali,“ skonštatovala vedúca školskej jedálne. Deťom sa snažia tieto potraviny priblížiť prostredníctvom nástenky. Nájdu tu rôzne informácie aj recepty.

„My to navaríme a vydáme, no dôležité je to deťom aj vysvetliť, niečo im k tomu povedať. U mladších detí to môžu urobiť vychovávateľky,“ poznamenala. Myslí si, že pokiaľ žiakom takéto jedlá nebudú pripravovať a nebudú ich k tomu viesť, tak ich jesť určite nebudú.

S novými receptami majú skúsenosti aj na Gymnáziu na Golianovej ulici v Nitre s osemročnou, päťročnou a štvorročnou formou štúdia. „Majú celkom dobrý ohlas, až na to, že sú finančne náročnejšie,“ poukázala vedúca jedálne Monika Polonecová. Okrem klasických obedov ponúkajú aj výberový obed (pre starších žiakov), ktorý pripravujú v menších množstvách. Nové recepty preto väčšinou zaraďujú najskôr tam.

U školákov je podľa vedúcej ťažko povedať, čo im chutí a čo nie. „Minule sme robili hráškové pyré. Niekto mal vylízaný tanier, niekto to vrátil naspäť, že mu to nechutí. Je to veľmi individuálne,“ reagovala Polonecová. Úspech mal napríklad šalát s údeným lososom, ktorý bol určený pre starších, keďže ide o studené jedlo. Viackrát pripravili bulgur s králičím mäsom, na začiatku sa do toho deti nehrnuli. Aj tu urobili nástenku, aby im aspoň na začiatku priblížili nové potraviny.

Nie všade sa pustili do skúšania najnovších receptov. Takým príkladom je Základná škola na Ulici Kornela Mahra v Trnave. „Nové recepty zatiaľ nepoužívame, začneme asi až od budúceho školského roka,“ prezradila vedúca školskej jedálne Zuzana Fulajtarová. Deti podľa nej obľubujú také kombinácie, ktoré v nových receptoch nie sú.

„Čo sa im nepáči, to nejedia. Alebo jeden povie, že mu to nechutí a ostatní opakujú,“ hovorí Fulajtarová. Deťom chutia špagety, mäso na smotane s cestovinami, granadír či strukovinové omáčky. Poznajú aj bulgur. „Prvýkrát pozerali, čo im to dávame. Keď sme im to opakovane varili, už si na to zvykli,“ dodala šéfka jedálne.

Študenti, ktorí sa stravujú na Strednej priemyselnej škole na Komenského ulici v Trnave, majú najradšej klasiku, často si pýtajú aj múčne jedlá. Keď kuchárky uvaria podľa nového receptu, väčšinou to zjedia. Z nových receptúr sa snažia raz do týždňa zaradiť do menu jednu polievku a jedno jedlo. Varili napríklad polievky s tofu syrom a rôzne jedlá so zeleninou. Bulgur, ako sme sa v škole dozvedeli, žiakov veľmi neoslovil.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #školské jedálne #nové recepty #zdravšie jedlo