V dokumentoch Panama Papers sú aj poznatky o Slovensku, hovorí česká novinárka

V zverejnených dokumentoch Panama Papers (Panamské dokumenty), ktoré sa týkajú Českej republiky, je množstvo závažných poznatkov aj smerom k Slovensku.

04.04.2016 16:09
Panama Papers Foto:
Titulná fotografia webového portálu Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) poukazuje na odhalenie dokumentov nazvaných Panama Papers.
debata (83)

Myslí si to Pavla Holcová z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, ktorá to uviedla pre portál Lidovky.cz. Zatiaľ čo politikom v Rusku či Číne podľa jej slov neprekáža oslovovať firmy ako Mossack Fonseca priamo, v Česku sa politici schovávajú za akcie na doručiteľa a posielajú sprostredkovateľov. Navyše využívajú služby zahraničných pobočiek. To podľa nej platí aj pre Slovensko.

Špeciálne služby aj cez slovenskú firmu

Mossack Fonseca dokázala poskytnúť aj veľmi špeciálne služby – vyprať nezákonne získané peniaze. Slúžilo na to oddelenie s tajomným názvom MF Escrow, ktoré riadilo prevody peňazí medzi zákazníkom a vlastnými firmami tak, aby všetko vyzeralo úplne legitímne.

Mossack Fonseca si za špeciálnu službu naúčtovala špeciálnu sadzbu: desať percent z prevedenej (vypranej) čiastky. Túto sadzbu odôvodňuje „chúlostivosťou operácie“.

Podľa skúmaných dokumentov poskytovala európskym klientom tieto špeciálne legalizačné služby slovenská firma Latem Trading s.r.o. – uvádza na svojej stránke České centrum pre investigatívnu žurnalistiku

obchodnom registri existuje s týmto názvom jediná firma. Zapísali ju v roku 2007 s pôvodným názvom Vertigo Trading, neskôr Intergest Slovakia a od roku 2012 ako Latem Trading s.r.o. Firma sídli na Šulekovej ulici 22 v Bratislave, jej konateľom je Gustaaf David Poelen z Holandska. Roku 2014 firma vykázala stratu 1042 eur.

Pod heslom Panama Papers informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci „ukryli“ vysoké finančné čiastky. Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov. Do­kumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu. 

83 debata chyba
Viac na túto tému: #panama papers