Splnomocnenec Pollák končí, necíti politickú podporu

Súčasný splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák nechce prekážať novej vláde v tom, aby si na tento post nominovala človeka s politickou podporou.

04.04.2016 17:08
Peter Pollák Foto: ,
Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.
debata (32)

Pollák ju totiž podľa vlastných slov v poslednom roku svojho fungovania na úrade necítil. Aj preto sa rozhodol, že k 30. aprílu vo funkcii končí. Uviedol to na brífingu v obci Jarovnice.

Poslednou kvapkou bol pre Polláka list, ktorý poslal pred dvoma týždňami predsedom politických strán a žiadal, aby sa v programových tézach vyskytla rómska problematika. Keďže sa tak nestalo, považuje to za dostatočný signál. Ako uviedol pred novinármi, posledný rok vo funkcii bola komunikácia s ministrami bývalej vlády veľmi zlá, niektorí ho ignorovali. Tento post si pritom podľa neho vyžaduje politickú podporu a dôveru. „Dúfam, že ktokoľvek príde na toto miesto, tak tú politickú podporu a dôveru bude mať,“ uviedol Pollák.

Za tri roky pôsobenia vo funkcii sa Pollákovi podľa vlastných slov podarilo urobiť výrazné pokroky v oblasti bývania, zamestnania, vzdelávania, zdravia aj bezpečnosti Rómov. „Nebál som sa povedať aj to, že nič v tejto krajine nemôže byť zadarmo. Ako Róm som povedal aj Rómom, že ani pozemky a sociálne dávky nemôžu byť zadarmo. Verím, že rovnako odvážni budú aj tí ľudia, ktorí prídu po mne,“ uviedol splnomocnenec. Priznal, že za svoje pôsobenie nevytvoril žiadnu stratégiu, začo ho vraj mnohí kritizovali. Začal ale využívať tie stratégie, ktoré tu boli. „Ja som naozaj nepísal stratégie v Bratislave. Ja som chodil do terénu. Som Róm z osady a prišiel som na tento úrad niečo s touto problematikou urobiť. Som rád, že dnes môžem prezentovať konkrétne čísla,“ dodal Pollák.

Podľa splnomocnenca sa úradu pod jeho vedením podarilo využitím eurofondov posilniť terénnu prácu o 1 600 asistentov učiteľa, komunitných pracovníkov a terénnych sociálnych pracovníkov. V 15 obciach sa pomohlo s riešením problému dvojzmennosti školskej dochádzky rómskych žiakov. Zrekonštruovaných bolo 32 materských škôl, do ktorých chodia rómske deti. Za dôležité považuje aj to, že do vzdelávacích projektov financovaných z eurofondov alebo štátnych prostriedkov bolo zapojených 30-tisíc detí. Progresom je aj 500 pedagogických zamestnancov v základných školách. „Verím, že nová vláda bude pokračovať v týchto aktivitách, lebo vzdelanie je kľúčovou aktivitou. Ak raz vychováme z rómskych detí ľudí s kvalifikáciou, tak urobíme všetko pre to, aby si svoje problémy títo ľudia raz riešili sami,“ uviedol Pollák. Zároveň pripomenul, že za jeho pôsobenia stúpol aj počet rómskych hliadok z 20 ľudí na súčasných 325. V rámci programu komunitných centier bolo pri jeho príchode podporených 12 centier, dnes je to 60. Stúpol aj počet podporených projektov z eurofondov, a to zo 48 na 347.

Za dôležité považuje, že Európska komisia Slovensku ako jedinej krajine EÚ poskytla 380 miliónov eur na pokračovanie v aktivitách, ktoré sa podarilo za posledné tri roky v súvislosti s rómskou problematikou naštartovať. Konkrétne ide napríklad o komunitné centrá, na výstavbu ktorých má ísť 15 miliónov eur a ďalších 24 miliónov je určených na ľudí pracujúcich v týchto centrách. Takisto 50 miliónov na výstavbu materských škôl, osem miliónov eur na projekty prístupu k pitnej vode a 35 miliónov eur na svojpomocnú výstavbu domov a usporiadanie pozemkov pod rómskymi osadami. „Zanechávam tu plnú špajzu peňazí a verím, že nová vláda ich využije efektívne a ukáže podobné výsledky, ktoré som ukázal ja zo skromných peňazí,“ povedal Pollák.

Vyjadril tiež presvedčenie, že Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity má svoje opodstatnenie. „Zrušenie tohto úradu môže vyústiť v to, že extrémizmus bude na Slovensku silnejší,“ uviedol s tým, že si zároveň nemyslí, že prípadné zlúčenie tohto úradu s ostatnými menšinami by bolo najšťastnejšie riešenie. Rómska menšina je podľa neho najviditeľnejšou a najpočetnejšou menšinou v krajine, ku ktorej sa preto treba stavať špecificky. „Nemôžeme túto menšinu dávať dokopy napríklad s menšinami, ktoré majú problém s prezentáciou kultúry. Rómska problematika nie je o kultúre,“ uviedol Pollák, ktorý sa rómskej problematike chce venovať aj naďalej. Svoju ďalšiu budúcnosť spája s pokračovaním v prednášaní na vysokej škole. „Ľudia ma ale budú vidieť najmä v teréne,“ dodal odchádzajúci splnomocnenec.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #splnomocnenec #Peter Pollák