Dieru po vetroni prekryjú dočasne, so škridlami pomôžu aj susedia

Po sobotňajšom páde vetroňa v nitrianskej mestskej časti Zobor zostala manželom Márii a Štefanovi diera v streche.

05.04.2016 07:00
vetroň, Zobor Foto: ,
Majitelia domu v nitrianskej mestskej časti Zobor musia prekryť časť vetroňom poškodenej strechy aspoň provizórne, aby ho uchránili pred dažďom.
debata (13)

Predpoveď počasia im nenahráva, vo štvrtok hlásia dážď. Manželia tak musia popri poisťovni riešiť aspoň dočasnú opravu strechy, aby nedošlo k ďalším škodám.

„Problém je, že dieru nemôžeme prekryť fóliou či plachtou. Fúka tu dosť silný vietor a mohol by to strhnúť aj s ostatnými škridlami,“ vysvetlila pani Mária. So starými škridlami im vypomôžu susedia. „Majú ich v rezerve, keby sa im poškodila strecha,“ povedala pani Mária. Zvyšky strešnej krytiny, ktorú vetroň porušil, boli rozsypané v predzáhradke.

Manželia už majú za sebou aj obhliadku domu. Pracovník poisťovne prišiel v pondelok krátko popoludní a zdržal sa asi hodinu. Na vyčíslenie výšky škody si však ešte musia počkať. Poisťovni musia predložiť všetky potrebné zúčtovacie doklady a tá im do 24 hodín pošle peniaze.

Od pádu vetroňa je dvojica v jednom kole, denne rieši množstvo telefonátov. Okolie manželom pomáha, nájdu sa však aj neprajníci. "Možno budeme musieť vymeniť celú strechu, čo sú pre nás neplánované náklady navyše,“ dodala pani Mária. Po odchode obhliadača sa chystali na nákup latiek.

Dom si proti pádu lietadla dali poistiť pred piatimi rokmi, kedy prehodnocovali starú poistnú zmluvu. Poškodenie sa bude riešiť z poistenia domu. „Z vlastného majetkového poistenia im uhradíme náklady na opravu poškodenej časti strechy v nových cenách materiálov. Ak by toto poistenie nemali a riešilo by sa to cez poistenia pilota, dostali by po zohľadnení časového opotrebenia strechy menšiu sumu,“ povedala hovorkyňa poisťovne Allianz – Slovenská poisťovňa Lucia Muthová s tým, že im ponúkli aj zálohu.

Na odstránenie škody v takomto rozsahu im poisťovňa odporučila využiť služby odborníkov, nemusia ich však využiť. „Všetci majstri, ktorých sme kontaktovali, sú obsadení na dva mesiace,“ povedala pani Mária. Počas tohto obdobia sa preto musia uspokojiť s provizórnym riešením.

Vetroň sa zrútil na strechu po kolízii s druhým vetroňom počas medzinárodnej súťaže Pribina Cup 2016. K ich zrážke došlo asi v 900-metrovej výške. Z havarovaného lietadla stihol český pilot Michael vyskočiť. Keď sa s padákom blížil k zemi, kričal na ľudí, aby ich upozornil na padajúci stroj. Manželia naňho nahnevaní nie sú, pilot sa im osobne ospravedlnil. Sú však radi, že sa nikomu nič nestalo.

Pod časťou strechy, ktorú vetroň poškodil, sa nachádza detská izba, spálňa a kuchyňa, v ktorej v tej chvíli majitelia domu obedovali. Riaditeľ súťaže Dominik Jančík z Aeroklubu Nitra sa domnieva, že pri zrážke dvoch vetroňov išlo zrejme o ľudskú chybu. „Stalo sa to buď z nepozornosti, alebo sa piloti nevideli, pretože boli v mŕtvych uhloch.“

Organizátori súťaže mali povolenie od Dopravného úradu. „V rámci toho sme museli informovať políciu, hasičov a záchranárov,“ povedal Jančík. Iné povolenia, napríklad od samosprávy, nepotrebujú. V čase nehody bolo nad Nitrou asi 50 vetroňov.

Haváriu vyšetruje Letecký a námorný vyšetrovací útvar pri ministerstve dopravy. Jeho riaditeľ Igor Benek pre Pravdu potvrdil, že pravidlá lietania nad zastavaným územím pri súťažných letoch porušené neboli. „Minimálna výška letu je 150 metrov nad terénom a 300 metrov nad obývanými oblasťami,“ priblížil Jančík.

„Pri dnešnej hustote osídlenia by sa ťažko hľadali priestory, kde by sa dalo bezpečne lietať. Bolo by to technicky ťažko realizovateľné,“ povedal predseda Aeroklubu Trnava Elígius Mikula. Podľa neho váha vetroňov sa pohybuje približne od 250 do 600 kilogramov.

Prezident stavebnej komory Ivan Pauer pripustil, že vetroň môže za istých okolností narušiť aj statiku domu. „Závisí to napríklad od toho, ako padal a pod akým uhlom dopadol. Nedá sa jednoznačne povedať, či to naruší statiku, alebo nie,“ skonštatoval Pauer. Podľa svedkov padalo lietadlo otočené dole chrbtom a relatívne pomaly.

Vetrone odviezli na nitrianske letisko, Aeroklub Nitra v pondelok stále pátral po čiernych skrinkách zo spadnutého vetroňa. Ministerstva dopravy sme sa pýtali, či sa neuvažuje o presune súťaží ako Pribina Cup nad neobývané oblasti. Odpoveď nám prisľúbili dnes.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Zobor #vetroň