Kočner poprel obvinenia z podvodov, Lipšicovi posiela príručku o daniach

Podnikateľ Marian Kočner odmieta, že by jeho spoločnosť Inkasný Servis mala akékoľvek problémy s platením dane z pridanej hodnoty (DPH). Firma Inkasný Servis sa podľa Kočnera v roku 2012 ešte za vlády Ivety Radičovej podrobila daňovej kontrole. Lipšicovi poslal príručku o daniach s osobným venovaním.

05.04.2016 11:14 , aktualizované: 13:52
marian kočner, kočner, Foto: ,
Podnikateľ Marian Kočner.
debata (180)

„Kontrolou dokladov neboli zistené porušenia zákona o DPH,“ prečítal Kočner na tlačovej besede výsledok daňovej kontroly. Neskôr spoločnosť Inkasný Servis vyšetrovala Národná kriminálna agentúra, kontrolu podľa Kočnera nariadil vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic, skončila sa v decembri 2012, tiež s negatívnym záverom. Kočnera z daňových podvodov obvinili koncom marca traja opoziční poslanci Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), Ľubomír Galko a Jozef Rajtár (obaja SaS).

Podľa Rajtára z SaS Kočner kúpil 17 bytov jedno euro

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence v Bratislave, v ktorom podľa Rajtára stojí „jeden byt 1,7 milióna eur alebo 17 bytov jedno euro.“ Objekt stavala podľa Rajtára Kočnerova firma Real Štúdio K.F.A. a firma Ladislava Bašternáka v ňom kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, vysvetlil poslanec SaS. Rajtár poukázal aj na nové skutočnosti.

„Z toho istého objektu iná firma Mariana Kočnera, ktorá sa volá Inkasný Servis, kúpila 17 bytov za úhrnnú cenu jedno euro, teda jeden byt za šesť centov, pričom cena bytu je aj s garážou 200-tisíc eur,“ vysvetlil s tým, že štát tak prišiel o 680-tisíc eur ako aj o daň zo zisku, keďže v tomto prípade ide o vyhýbanie sa plateniu DPH a dani zo zisku. „Nemáme informáciu o tom, že by to bolo nejako prešetrované, stalo sa to v roku 2011,“ poznamenal Rajtár.

Kočner upozornil, že bytový komplex Five Star Residence nestavala jeho firma, vo firme Real Štúdio K.F.A. bol len finančným investorom. Firma Inkasný Servis, kde bol Kočner štatutárom a majiteľom, zaplatila na DPH za kúpu bytov vo Five Star Residence podľa Kočnera 1,025 milióna eur.

„Čiže nie neodvedených 600 tisíc eur, ale odvedených 1,025 milióna eur,“ komentoval podnikateľ obvinenia troch opozičných zákonodarcov. Pokiaľ ide o daň zo zisku, gro bytov v komplexe Five Star Residence bolo podľa Kočnera predaných v roku 2015, dane z toho sa platia v roku 2016.

„Spoločnosť Inkasný Servis v roku 2015 dosiahla zisk len z predaja týchto bytov vo výške 2,62 milióna eur, ku dňu tlačovky týchto troch motákov mal Inkasný Servis na účte 2,075 milióna eur, čo je podľa môjho názoru dostatočná čiastka na zaplatenie dane zo zisku,“ konštatoval Kočner. Peniaze teda podľa Kočnera neodišli do žiadneho daňového raja, ako tvrdil poslanec Rajtár.

„Danielovi Lipšicovi, mladej puške so zvlhnutým prachom a s pochybnou justičnou skúškou, vrelo odporúčam rozšírenie vzdelania v oblasti daní a DPH,“ ukázal podnikateľ knihu o daňovom poradenstve s venovaním, ktorú pošle Lipšicovi do parlamentu.

Kočner odmietol nadštandardné vzťahy s rezortom pôdohospodárstva

Kočner zároveň odmietol akékoľvek kšefty s rezortom pôdohospodárstva, z ktorých ho obvinil predseda Sme rodina Boris Kollár. Kočner podľa vlastných slov nikdy s ministerstvom pôdohospodárstva neobchodoval a ani tam nebol. Jedna z Kočnerových firiem raz žiadala Poľnohospodársku platobnú agentúru o dotáciu z eurofondov na výstavbu wellness centra na Donovaloch, žiadosť však PPA vylúčila zo súťaže niekoľko dní pred marcovými voľbami.

Podnikateľ dal všetkým verejnú ponuku, že každému, kto mu podá pravdivú a overiteľnú informáciu o Borisovi Kollárovi, dostane 10 tisíc eur, každý, kto takú informáciu poskytne na Daniela Lipšica, dostane od Kočnera sto tisíc eur.

Kočner rovnako konštatoval, že „sa vyvíja určitá aktivita“, aby boli k dispozícii letenky z cesty Kollára a mafiánskeho bossa Juraja Ondrejčáka na Kubu. „Som presvedčený o tom, že tie letenky sa podarí získať a bude zaujímavá situácia, ako bude Boris reagovať na to, že letenky s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou kupovala jeho firma nielen pre neho, ale aj pre Ondrejčáka a ostatných, viezli sa tam jedným lietadlom a dokonca sedeli vedľa seba,“ dodal Kočner.

SaS: Kočnerove výroky sú určené orgánom činných v trestnom konaní

Marián Kočner na tlačovej besede vybavil podozrenie zo svojho daňového podvodu za päť minút, ale o Borisovi Kollárovi s radosťou rozprával takmer hodinu, píše sa v stanovisku strany SaS, ktoré poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

„Jeho výroky sú určené najmä pre orgány činné v trestnom konaní. Popri udávaní Borisa Kollára by však nemali zabudnúť detailne sa pozrieť aj na obchody pána Kočnera okolo bytového komplexu Five Star Residence,“ píše sa v stanovisku.

Polícia a prokuratúra rovnako dostanú podľa poslancov Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA), Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára (obaja SaS) možnosť v parlamentných výboroch podrobne vysvetliť obchodovanie s bytmi v spomínanom komplexe.

"Do dnešného dňa totiž nikto nevyvrátil, že s cenami bytov sa manipulovalo tak, že štát bol poškodený a polícia na príkaz zhora prípad ututlala, lebo je do kauzy zatiahnutý Ladislav Bašternák.

Ten je formálnym majiteľom bytu, v ktorom žije premiér tejto krajiny, dobrým známym ministra Roberta Kaliňáka a premiéra Fica a v tejto súvislosti je tiež podozrivý z daňového podvodu," uvádza stanovisko.

180 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Daniel Lipšic #Ľubomír Galko #Marian Kočner #Boris Kollár #SASKA