Ľuďom s hendikepom pomôže v boji za zdravie grant

Každý rodič túži po zdravom, silnom a schopnom dieťati. Nie všetkým sa však táto túžba splní. Pre ľudí so zdravotným problémom je tu grantový program Bojovníci za zdravie.

05.04.2016 14:00
dieťa, hendikep, Foto:
Radka je jedno z detí, ktoré dostali grant, vďaka ktorému môže nastúpiť v septembri do školy.
debata

Projekt nadväzuje na úspešný Grantový program Dôvera, ktorý vznikol v roku 2012 v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Jeho cieľom je pomôcť pacientom zlepšiť zdravotný stav alebo vyriešiť ich zdravotný problém prostredníctvom zdravotnej starostlivosti, ktorá nie je hradená z verejného zdravotného poistenia. Vybraným žiadateľom bude poskytnutý finančný príspevok.

„Systém zdravotníctva je na Slovensku solidárny, nepokrýva však všetky náklady pacientov na liečbu. Je mnoho liekov či zdravotných pomôcok, za ktoré si pacienti doplácajú, niekedy aj plnú sumu. Zdravotné poistenie napríklad nezahŕňa rehabilitácie pre hendikepovaných. Niektoré zákroky, operácie či ošetrenia si poistenci hradia z vlastných zdrojov,“ hovorí generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan. „Niekedy prevencia nestačí. Je potrebná dlhodobá alebo opakovaná zdravotná starostlivosť. Zdravotnícky a sociálny systém nemôžu pokrývať všetky náklady na zdravotnú starostlivosť. Mysleli sme na takéto situácie a pacientom, ktorí sa v nich ocitnú, chceme podať pomocnú ruku,“ vysvetlil dôvody spustenia nového projektu.

Bojovníčkou za zdravie je aj sedemročná Radka, ktorá sa narodila s Turnerovým syndrómom, ktorý dievčatám spôsobuje viacero zdravotných ťažkostí. Viditeľné boli najmä jej deformované ušnice. „My sme mali u Radky potvrdený Turnerov syndróm už v prenatálnom štádiu. Ale keďže som čakala dvojčatá, ukončenie gravidity u jedného plodu bolo vysoko rizikové. S manželom sme sa rozhodli nechať si obe deti,“ hovorí Radkina mama Lucia. „O možnosti podpory sme sa dozvedeli v zdravotnej poisťovni, kde sme sa boli informovať o možnosti operácie ušníc. Keďže takáto operácia nie je hradená z verejného poistenia, podali sme si žiadosť do grantového programu a uspeli sme. Po úspešnom zákroku je náš život pohodovejší. Radka vždy túžila po krásnych náušničkách. Tento sen jej plánujeme splniť v lete, keď si budeme istí, že už má ušká úplne zahojené,“ dodala mama Lucia.

O čo je možné požiadať

  • Finančný príspevok bude vybraným žiadateľom poskytnutý na všetko, čo sa týka zlepšenia zdravotného stavu alebo riešenia zdravotného problému. Ide napríklad o: absolvovanie rehabilitácie a rekonvalescencie po úrazoch alebo pre hendikepovaných; zakúpenie zdravotnej pomôcky alebo lieku, za ktoré si pacient sám platí alebo na ne dopláca; absolvovanie operácie alebo zákroku v zahraničí; zahraničná zdravotná starostlivosť; podstúpenie zákroku, ktorý vedie k zlepšeniu zdravotného stavu; zdravotná starostlivosť pre chronicky chorých pacientov
  • Harmonogram: prihlasovanie žiadostí: 2.4. až 4.5., hodnotenie verejnosti: 4. až 21.6., vyhlásenie výsledkov: 28.6., realizácia žiadostí: 1.8. až 31.12. 2016.

Šimonko má tri roky. Narodil sa s vrodenou vývojovou poruchou mozgu. Tá mu nedovoľuje napredovať vo vývoji tak ako jeho zdravým rovesníkom. Rodičia s ním denne cvičia, absolvujú mnoho terapií, plávanie či masáže. Najväčší pokrok však môžu deti ako Šimonko urobiť vďaka rehabilitáciám s odborníkmi. „Šimonko sa narodil s lisencefáliou. Je to vrodená porucha, pre ktorú sa mu nevyvinuli mozgové závity. Túto diagnózu sme odhalili, keď sa uňho začali v štyroch mesiacoch vyskytovať epileptické záchvaty. Lisencefália a pridružená epilepsia spôsobili jeho celkové zaostávanie vo vývoji. Lekári nám od začiatku nedávali veľké šance na akýkoľvek pokrok. Šimonko dodnes sám nesedí, nechodí ani nerozpráva,“ rozpráva jeho mamička Patrícia. „Sledovala som internet a informovala som sa o možnostiach podpory. Požiadali sme o grant a aj nám bol schválený. Vďaka nemu absolvoval intenzívny rehabilitačný pobyt metódou TheraSuit,“ dodala.

Požiadať o grant môžu všetci poistenci Dôvery bez obmedzenia veku, pričom za deti do 18 rokov podáva žiadosť ich zákonný zástupca. Výška žiadaného finančného príspevku je neobmedzená, ale jej opodstatnenie posúdi lekár alebo odborník z oblasti farmácie. Žiadatelia sa do grantového programu zapoja vypísaním elektronickej žiadosti, ktorú nájdu na stránke www.bojovnicizazdravie.sk. Administrátorom grantového programu je Nadácia pre deti Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #zdravie #hendikep