Zverejnili ďalšie mená na slovenskom zozname Panama Papers

Kauza panamských dokumentov, ktorá vyvoláva podozrenia z prania špinavých peňazí, sa len čiastočne dotýka Slovenska. Spájaných so Slovenskom je 115 ľudí v rámci 11 miliónov dokumentov, ktoré unikli na verejnosť.

05.04.2016 12:10 , aktualizované: 19:04
debata (112)

So Slovenskom sa spája kanadský biely kôň John Novák. Vo firme Green Carbon Renewables S.A mal umožniť až 95 podnikateľom zo Slovenska prehnať peniaze cez daňové raje. Nie je jasné, či v tomto prípade išlo o pranie špinavých peňazí, tvrdú daňovú optimalizáciu alebo snahu vlastníkov ostať v anonymite.

„Aj Slovensko má zastúpenie v nekonečnom zozname Panama Papers. Slovenských klientov je zatiaľ iba 115. Ďalšie mená sa však priebežne objavujú v zoznamoch iných krajín. Nie je teda vylúčené, že zoznam slovenských firiem a mien sa ešte rozšíri, napríklad prostredníctvom bielych koní z Českej republiky,“ uviedla novinárka z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavla Holcová.

John Novák sa na Slovensku prezentoval v rokoch 2004 až 2006 ako riaditeľ Komory slovensko-kanadskej obchodnej spolupráce. „Táto akože komora nemala nikdy nič spoločne s oficiálnou Kanadsko-slovenskou obchodnou komorou,“ reagoval Peter Green, hovorca Kanadsko-slovenskej obchodnej komory. Biely kôň podobnosť názvov pravdepodobne využil, aby dodal punc serióznosti svojmu podnikaniu na Slovensku.

Monacký rezidenčný doklad Johna Novaka Foto: Mossack Fonseca
John Novak Monacký rezidenčný doklad Johna Novaka
Podľa pasu, ktorý John Novak zaslal firme Mossac Fonsecca, bol narodený v kanadskom Burnaby. Firma Green Carbon Renewables S.A. bola založená 20. Augusta 2012. Za osem mesiacov stihol získať doklad rezidenta Monackého kniežatstva. Na kartičke by mala byť napísaná profesia rezidenta, ktorá je jedným z kritérií pri jej získaní. V Novakovom prípade je napísané „sans“, čo znamená bez (profesie).

Ďalším menom v zozname je úspešný slovenský programátor počítačových hier Marek Rosa. Do zoznamu sa dostal, lebo rozbiehajúcu sa IT firmu AI ASSETS LTD založili v daňovom raji s nulovou daňou z príjmu. Spolu s ním sa z tohto dôvodu v hľadáčiku investigatívnych novinárov ocitli aj všetci akcionári firmy a jedným z nich je ďalší Slovák Milan Hošek.

„V zozname som sa ocitol pre investíciu 4-tisíc eur do rozbiehajúcej sa firmy Keen Software House. Ak si dobre pamätám, jej majiteľ Marek Rosa vtedy peniaze potreboval na výplaty pre programátorov. Vo firme som touto malou investíciou získal približne 0,4-percentný podiel. Z mojej strany išlo o dobré investičné rozhodnutie, lebo Marek Rosa nakoniec prerazil vo svete počítačových hier a zarobené peniaze mu umožnili naplno sa venovať programovaniu umelej inteligencie. Niekto mu poradil novú firmu založiť v daňovom raji a Marek Rosa bol taký čestný, že do nej previedol aj môj akcionársky podiel z firmy stojacej za zrodom jeho úspechu. V tomto prípade teda určite nejde o niečo nelegálne a ja som legálny akcionár firmy podnikajúcej v daňovom raji,“ vysvetlil Milan Hošek.

Ten sa dlhodobo venuje obchodovaniu s cennými papiermi a vlastní minoritné balíky akcií vo firmách ako Plastika Nitra, strojárenský holding Sitno, ale podľa zistení českých investigatívnych novinárov nespolupracoval s majoritnými akcionármi firiem, ktoré ich majetok ovládli. „Ako investor mám peniaze investované vo viac ako 100 rôznych firmách. Od všetkých mám papiere a nie je na tom nič nelegálne. V mojom prípade mi vlastne zverejnenie mena v zoznamoch Panama Papers urobí reklamu,“ dodal Hošek.

Podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku je v zoznamoch aj slovenská firma Latem Trading, s.r.o. Firma sídli na Šulekovej ulici 22 v Bratislave a o jej minulom alebo súčasnom biznise sa veľa nevie. Jej vlastník Gustaaf David Poelen odmieta akúkoľvek protizákonnú činnosť pre obchodovanie so spoločnosťou Mossack Fonseca. „Mossack Fonseca nie je nič viac než bývalý obchodný partner. Nikdy tu nebolo žiadne zapojenie do prania špinavých peňazí, ktoré by sa týkalo osôb z Českej či Slovenskej republiky,“ citoval z Poelenovho vyjadrenia portál Aktuality.sk.

Na zozname má byť aj konateľka firmy, ktorá bola na Slovensku spájaná s emisnou kauzou a ďalšie menej známe mená. „Na slovenskom zozname je zo 115 ľudí 95 Holanďanov a dve dámy zo Srbska,“ povedala Holcová.

Pôvodnú správu sme nahradili aktualizovaným textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #panama papers