Učitelia boli znova v uliciach, chceli sa pripomenúť vláde

Nespokojní učitelia a ich podporovatelia sa vydali popoludní na ďalší štrajkový pochod Bratislavou. S transparentmi hlásiacimi heslo Štrajk pokračuje približne tristo účastníkov pochodu prišlo až pred budovu Ministerstva školstva na Stromovej ulici v Bratislave, kde symbolicky mesiac po parlamentných voľbách pripomenuli svoje požiadavky.

05.04.2016 18:20
pochod, učitelia, protest Foto: ,
Účastníci pochodu učiteľov.
debata (136)

„Naša skúsenosť je taká, že veci sa v školstve málokedy pohnú, keď sú učitelia ticho a sedia doma. Chceme, aby vláda vedela, že pokračujeme a že sme v štrajkovej pohotovosti,“ povedal zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov Vladimír Crmoman. Organizátori podľa neho chcú, aby si vláda všimla, že učitelia sa nevzdali a že ich požiadavky stále nie sú splnené. „Ministerstvo školstva chceme povzbudiť potleskom, aby vedelo, že mu držíme palce a aby veci vyjednali čo najlepšie,“ dodal.

Na pochode sa zúčastnili učitelia a ich podporovatelia predovšetkým z Bratislavy a okolia. Učiteľka z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského Eva Šušková si myslí, že je dôležité, aby sa štrajk nespájal s predvolebnou kampaňou, ale aby sa dostal do povedomia najmä po voľbách. Nedostatky podľa nej pociťujú aj na pedagogickej fakulte. „Mladí o toto povolanie strácajú záujem. Kedysi tu mal pedagóg vysoký status, teraz je situácia taká, že sa hlásia aj ľudia, ktorí vedia, že sa nikam inam nedostanú,“ povedala učiteľka.

Učiteľ biológie z Gymnázia Jána Hronca učí už dvanásty rok, štrajk prišiel podporiť, aby si vedel učiteľstvo predstaviť aj v budúcnosti. „Našťastie neučím na plný úväzok a na rozdiel od mojich kolegov, ktorí majú rodiny, nepociťujem svoju zlú finančnú situáciu tak bezprostredne,“ dodal Ľuboš Lanator. „Mnoho šikovných ľudí nám odchádza zo Slovenska, ale ide aj o to, aby sme teraz motivovali tých, čo tu ostali,“ dodal 35-ročný učiteľ.

Zástupca Iniciatívy učiteľov Vladimír Crmoman... Foto: Robert Hüttner, Pravda
pochod, ucitelia, protest Zástupca Iniciatívy učiteľov Vladimír Crmoman (v strede) víta účastníkov pochodu.

V rovnakom čase ako bratislavský pochod sa protestné akcie učiteľov konali aj v Košiciach, kde bolo asi 50 účastníkov, a v Ružomberku.

Minister školstva Peter Plavčan označil počas rokovaní so zástupcami školských organizácii protest za iracionálny. „V každom prípade majú právo na verejné vystúpenie, ale považujem to za iracionálne,“ uviedol minister.

Časť učiteľov základných a stredných škôl vstúpila 25. januára do štrajku, ktorý prerušila 15. februára. Pridali sa aj vysokoškolskí pedagógovia. Väčšinou však išlo o jednotlivcov, ktorí sa k protestu prihlasovali prostredníctvom stránky Iniciatívy slovenských učiteľov.

Iniciatíva slovenských učiteľov žiada zvýšenie platov všetkých odborných a pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a od budúceho roka o ďalších 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstiev školstva a vnútra o 400 miliónov eur. Ako posledné učitelia žiadajú prijať novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorá by opäť zaviedla možnosť získavania kreditov overením kompetencií a zrušila ich obmedzenú sedemročnú platnosť.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #štrajk učiteľov