Olympiáda ľudských práv - ľudská dôstojnosť v ohrození?

Má už osemnásť rokov. Je teda dospelá. Ale nielen preto je Olympiáda ľudských práv pre stredoškolákov tento rok špecifická.

06.04.2016 10:00
Olympiáda ľudských práv Foto: ,
V celoštátnom kole Olympiády ľudských práv súťažilo vlani v Modre–Harmónii 64 študentov stredných škôl.
debata (30)

Viac ako inokedy – mesiac po voľbách, ktoré otriasli politickou scénou – pripomína, aké dôležité je vzdelávanie o ľudských právach. Teda aj schopnosť vyhodnocovať otvorené i skryté extrémistické názory, ktoré sa valia naprieč celou spoločnosťou.

V celoštátnom kole olympiády, ktoré sa začína dnes v Modre-Harmónii, si pri riešení modelových prípadov zmeria svoje sily a schopnosti 62 stredoškolákov. Téma nárastu extrémizmu sa podľa predsedníčky Celoštátnej komisie Olympiády ľudských práv Dagmar Hornej prejaví nielen v sprievodných diskusiách a na workshopoch, ale aj na samotnej súťaži. Týka sa jej aj jeden z modelových prípadov. „Nepýta sa priamo na to, čo si myslia súťažiaci o vstupe radikálnej politickej strany do parlamentu, ale širšie. Napríklad na konanie politickej vrchnosti počas predstavenia ochotníckeho divadelníckeho súboru. Takýchto zásahov do sféry kultúry bolo v ostatnom roku viacero,“ pripomína Horná.

Modelové prípady sa však budú týkať rôznych oblastí života a ľudských práv – slobody prejavu, práv žien, diskriminácie menšín, šikanovania v škole, inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným postihnutím, práv pacientov i limitov slobody vyznania a viery. „Mapujú širokú problematiku ľudských práv a zároveň to, čo sa deje v oblasti ľudských práv doma, v Európe a vo svete,“ vraví Horná.

Hlavným heslom tohtoročnej olympiády je však ľudská dôstojnosť. Na ňu bude zameraný aj dnešný prvý diskusný večer s názvom Ľudská dôstojnosť a ľudské práva konfrontované -izmami a netoleranciou, na ktorý prijal pozvanie aj 26-ročný Barhum Nakhle. Má slovensko-sýrsky pôvod, študuje arabistiku a iranistiku na Karlovej univerzite v Prahe a pred niekoľkými mesiacmi sa pridal k dobrovoľníkom, ktorí pomáhali utečencom zo Sýrie. Pomáha najmä tlmočením. „Istý vplyv na to, že som sa rozhodol pomôcť ako dobrovoľník, mal čiastočne aj môj pôvod. Ale všeobecne, ak by boli utečenci aj z inej krajiny, tak ochota pomôcť by bola u mňa asi rovnaká,“ prezradil pred diskusiou Nakhle. Jeho otec zo Sýrie odišiel – učil v meste Rakka, kým ho neobsadil Islamský štát.

Súčasťou olympiády je aj obhajoba úvah, ktoré stredoškoláci písali na štyri rôzne témy. Najviac ich zaujala téma migrácie, ale aj vzdelávania a výchovy k ľudským právam a demokratickému občianstvu.

Aj tento rok udelí denník Pravda špeciálne ceny za tri úvahy, ktoré zverejní v prílohe Osa zameranej na ľudskoprávne témy. Autor úvahy, ktorá redakciu najviac zaujme, získa tiež 300 eur, za druhé a tretie miesto sú pripravené knižné a vecné dary. „Výzvy, pred ktorými stojíme vo svete aj u nás doma, neznesú zaváhanie. Je to zápas s extrémizmom a fašizmom, chorobnými ideológiami, ktoré majú jediný cieľ – zabíjať ľudí a ničiť všetko dobré, čo vytvorili. Nesmieme toto nebezpečenstvo podceniť, ak ho spolu neporazíme, bude to mať, tak ako v minulosti, osudové následky pre nás všetkých. Aj preto sú podujatia, ako je Olympiáda ľudských práv, dôležité a potrebné,“ hovorí šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková. Autorov ocenených esejí prezradí v piatok po veľkom finále olympiády.

Témy úvah stredoškolákov

  • Vzdelávanie a výchova k ľudským právam a demokratickému občianstvu
  • „Migrácia je vyjadrením ľudskej túžby po dôstojnosti, bezpečnosti a lepšej budúcnosti.“ (výrok generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna)
  • Mala by EÚ podporovať ochranu ľudských práv vo svete?
  • Demokracia, právny štát a ľudské práva: Ako sa domôcť svojich práv v demokratickom štá­te?

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Olympiáda ľudských práv