Terorista Abdeslam bol vraj v Nitre

Najhľadanejší muž v Európe po novembrových atentátoch v Paríži bol vraj v lete tri týždne na Slovensku. Minister vnútra Robert Kaliňák správu o údajnom pobyte Salaha Abdeslama na Slovensku nepotvrdil ani nevyvrátil.

06.04.2016 20:00
terorista, Salah Abdeslam, Foto:
Salah Abdeslam.
debata (83)

Táto informácia nie je podľa Kaliňáka úplne potvrdená ani zo strany ministerstva. Abdeslama, ktorý samovražedným útočníkom v Paríži zabezpečoval logistiku, pred troma týždňami chytila belgická polícia.

Správu o tom, že mal byť ešte pred parížskymi útokmi aj na Slovensku, priniesol portál www.aktuality.sk s odvolaním sa na zdroje z ministerstva vnútra. „Myslím si, že informácia, ktorú máte z médií, nie je úplne presná a my ju nebudeme konkretizovať,“ povedal v stredu Kaliňák.

Podľa portálu bol Abdeslam v lete tri týždne v jednom z nitrianskych penziónov. Abdeslamovým kontaktom mal byť vraj jeho rodinný príbuzný, ktorý sa na Slovensku oženil. Príbuzný je údajne Iračan.

Abdeslam má však marocký pôvod. Narodil sa a vyrastal v Bruseli, má francúzske občianstvo. Tvrdenie, že 26-ročný Abdeslam by mal mať na Slovensku príbuzného, nie je podľa ministra úplne pravdivé.

„Pracovali sme s každou informáciou, ktorá k nám prišla ako vierohodná, a hlavne v citlivých prípadoch pracujeme s informáciou ako s overenou, nenechávame to na náhodu, či sa to možno potvrdí, alebo nepotvrdí,“ dodal šéf rezortu.

Práve po Abdeslamovi pátrali podľa médií slovenskí policajti pri veľkom nočnom záťahu vlani v novembri. Domové prehliadky vtedy robili v Nitre, v jej okolí a v niekoľkých ďalších mestách. Už vtedy sa špekulovalo, že zásah mohol súvisieť s atentátmi v Paríži.

Abdeslam, ktorý má francúzske občianstvo, sa pred útokmi pohyboval po viacerých štátoch Európy. Podľa dávnejšieho vyjadrenia nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziére vlani bol celkovo v šiestich štátoch vrátane Nemecka a Rakúska. V septembri napríklad polícia kontrolovala auto, v ktorom bol aj s dvoma mužmi, na rakúsko-maďarských hraniciach.

Jedného zo strojcov parížskych útokov chytili v bruselskej štvrti Molenbeek. Štyri dni po zatknutí Abdeslama sa odpálili dvaja útočníci na bruselskom letisku a jeden v metre. Podľa belgických médií sa obávali, že Abdeslam ich plány vyzradí.

Podľa vyšetrovateľov parížskych útokov mal Abdeslam na starosti logistiku – teroristom zabezpečil autá a ubytovanie v Paríži, samovražedný útok mal spáchať aj on. V Paríži sa odpálil aj jeho starší brat Brahim, Salah svoje výbušniny napokon nepoužil.

Vyšetrovateľom v Belgicku pri prvom výsluchu tvrdil, že svoje rozhodnutie v poslednej chvíli zmenil. Teraz je v prísne stráženom väzení v Bruggách, do konca týždňa má byť za prísnych bezpečnostných opatrení vydaný do Francúzska, kde ho budú súdiť.

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Nitra #Irak #Robert Kaliňák #Salah Abdeslam