Vráti sa vzdelávanie sestier na stredné školy?

Na Slovensku chýbajú zdravotné sestry so stredoškolským vzdelaním. Dnes musia mať vysoké školy a zdravotnícki asistenti s maturitou majú zas obmedzené právomoci, preto o nich v praxi nie je záujem.

06.04.2016 14:00
sestrička, zdravotná sestra, zdravotníctvo,... Foto:
Aj na Slovensku sa začína uvažovať o tom, či vrátiť vzdelávanie sestier späť na stredné zdravotnícke školy.
debata (67)

V Česku plánujú vrátiť vzdelávanie sestier späť na stredné zdravotnícke školy. O podobnom scenári sa začína uvažovať aj na Slovensku. Volajú po tom lekári i nemocnice. Sestry však s takým návrhom nesúhlasia. Tvrdia, že je to krok späť.

„Najlepšie skúsenosti sme mali so sestrami, ktoré skončili strednú zdravotnícku školu. Boli plne kvalifikované na výkon zdravotnej sestry, čo dnes chýba,“ povedal Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska, ktorá zastupuje 71 zariadení. Vysokú školu by podľa neho mali mať len vedúce sestry na manažérskych pozíciách alebo sestry špecialistky na operačných sálach či na lôžkach jednotiek intenzívnej starostlivosti. Ako ďalej Petko povedal, všeobecnej sestre v ambulancii alebo na oddelení stačí stredná škola a ani v Nemecku sestra pre všeobecnú starostlivosť nemá vysokoškolské vzdelanie.

Personál so strednou školou tvoria v nemocniciach len zdravotnícki asistenti. Niektoré úkony ako napríklad odoberanie krvi alebo pichanie injekcií nemôžu robiť. „Ak sú nejasné kompetencie, tak kto by mal záujem o také štúdium?“ reagoval Petko.

Mňa mrzí, že o pozíciách sestier rozhodujú lekári, my sa nemiešame do vzdelávania medikov.
Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek

Aj prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth uviedol, že je za otvorenie otázky vzdelania sestier. Podľa neho v minulosti, keď sestra ukončila strednú zdravotnícku školu, bola pripravená teoreticky aj prakticky a bola nezastupiteľným pomocníkom a partnerom lekára pri ošetrovaní pacienta. „V súčasnosti je takto vzdelaný človek nepoužiteľný pre prax pre neuznané vzdelanie. To znamená, že sestru s ukončeným stredoškolským vzdelaním nie je možné zamestnať v pozícii zdravotnej sestry, ale len ako zdravotného asistenta,“ doplnil Šóth.

„Mne sestra magisterka povie, že ona nebude preväzovať kolostómie (chirurgický otvor na hrubom čreve). Tak potom na čo je?“ spýtal sa bývalý dekan Lekárskej fakulty UK v Bratislave a prednosta chirurgickej kliniky Peter Labaš. „Nám chýbajú sestry stredoškoláčky, ktoré presne toto robiť budú,“ doplnil. Podľa neho bude väčší záujem o školu a o povolanie sestry, ak bude stačiť maturita. Vysoké školy si dnes sestry platia z vlastných peňazí. Jeden semester stojí 320 eur, čiže za rok zaplatia 640 eur.

Posledné sestry strednú školu ukončili v roku 2004. „Pozícia zdravotníckeho asistenta u nás vznikla pred dvanástimi rokmi a je to dosť dlhé obdobie. Napriek tomu sa táto koncepcia do praxe nepresadila,“ povedal prezident Asociácie stredných zdravotníckych škôl Miroslav Sekula. Pritom nejde o to, že by štúdium nedosahovalo kvalitnú úroveň, skôr naopak. „Naši absolventi musia vedieť odoberať krv zo žily či aplikovať injekcie, ale legislatíva to v praxi vykonávať neumožňuje a tým pádom poskytovatelia nemajú záujem o takúto úroveň vzdelania,“ uviedol Sekula.

V Českej republike uznali, že nepresadenie zdravotníckeho asistenta ako odboru v praxi bol krok nesprávnym smerom. Podľa Sekulu by v ČR zdravotnícky asistent po maturitnej skúške absolvoval ešte jeden rok vyššieho odborného štúdia, čím by sa stal kvalifikovanou sestrou. Za takýto postup sa Sekula prihovára aj na Slovensku.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová si myslí, že vrátiť sestry späť na stredné školy by bol obrovský krok späť. „Mňa mrzí, že o pozíciách sestier rozhodujú lekári, my sa nemiešame do vzdelávania medikov,“ povedala Lazorová. Nemyslí si, že by sa týmto spôsobom vyriešil nedostatok sestier a ich povolanie by bolo atraktívnejším. Podľa nej tak ako dnes v praxi nie sú zdravotnícki asistenti, tak ani iné vzdelávanie nevyrieši nedostatok sestier. „Pretože za 400 eur to nikto nebude chcieť robiť,“ poznamenala Lazorová. Pripomenula, že zdravotná sestra v rámci EÚ musí spĺňať isté kritériá. Po maturite napríklad absolvuje 4 600 hodín vzdelávacieho programu s presne vymedzenými predmetmi a keby prešli zmeny, o ktorých sa hovorí, tak by boli v rozpore s európskou smernicou.

Ministerstvo zdravotníctva je zatiaľ zdržanlivé vo vyjadreniach, čo sa bude ďalej diať okolo vzdelávania sestier. „Vnímame túto tému, vyžaduje si však dôslednú odbornú diskusiu,“ reagovala Stanislava Pondelová z komunikačného odboru rezortu.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #vzdelávanie #zdravotnícki asistenti