SHMÚ: V utorok zaznamenali rekordne vysoké teploty

Slovenskí meteorológovia namerali v utorok 5. apríla extrémne vysokú dennú teplotu takmer na všetkých meteorologických staniciach Slovenska. Už v pondelok zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Slovensku prvý letný deň v tomto roku.

06.04.2016 16:17
debata (2)

V utorok zaregistrovalo letnú hodnotu teploty podstatne viac meteorologických staníc, pričom letný deň zaznamenala takmer polovica staníc s denným spravodajstvom.

V Čadci a v Rimavskej Sobote dosiahla maximálna denná teplota 26,4 stupňa Celzia, čím bol vytvorený nový celoslovenský rekord pre 5. apríl. Rovnakú teplotu namerali aj na staniciach Žilina-mesto a Mužla.

SHMÚ na svojej internetovej stránke uvádza, že mimoriadne až extrémne teplo nebolo iba v najteplejších oblastiach, ale aj v chladnejších regiónoch severozápadného Slovenska a vo vysokých horských polohách. V Oravskej Lesnej bolo 24,6 °C.

Pôvodný rekord pre to obdobie tam predstavoval 20,6 °C z 5. apríla 1985. Na Lomnickom štíte dosiahla v utorok maximálna denná teplota 6,5 °C. Vyššiu teplotu tam v období od začiatku roka po 5. apríl zaregistrovali iba raz, 5. apríla 1985, keď na Lomnickom štíte namerali plus 6,8 °C.

Letnú hodnotu teplôt zaznamenali niektoré meteorologické stanice na Slovensku aj dnes, takže v prvej polovici jari bola streda už tretí letný deň po sebe.

Výrazné prúdenie veľmi teplého vzduchu od juhu urýchlilo aj vývoj vegetácie. „V prvých aprílových dňoch rozkvitali stromy zo dňa na deň. A kvitnú teraz spolu rôzne druhy ovocných stromov, ktoré by mali v štandardných podmienkach kvitnúť v určitom časovom poradí. Toto platí aj o kvitnutí okrasných rastlín,“ píše SHMÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #teplotné rekordy #vysoké teploty