Študent vyrobil falošnú bankovku za pár minút

Niekoľko mesiacov si 19-ročný študent z Galantského okresu vyrábal falošné eurobankovky. Používal ich v troch krajoch, dokonca nimi platil aj za prenájom bytu. Stačila mu na to dostupná technika i materiál. Výroba jednej bankovky mu trvala asi 15 minút.

07.04.2016 07:00
počítač, falšovanie peňazí, Foto:
Študentovi zhabali počítač so skenerom.
debata (35)

Doma s pomocou bežne dostupnej techniky a materiálov si študent strednej školy krátil chvíle falšovaním bankoviek. Papier si podľa informácií Pravdy objednával z druhého konca sveta prostredníctvom internetu.

Mladíkovi teraz hrozí až 10 rokov vo väzení. Nepravé peniaze používal aj za prenájom bytu, v ktorom býval. Pravdepodobne od augusta minulého roka nimi platil v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Mladého falšovateľa sa podarilo dolapiť pred veľkonočnými sviatkami vďaka pozornosti hostinského v obci Okoč v okrese Dunajská Streda. Pri platbe za škatuľku cigariet použil nepravú 50-eurovú bankovku. Hostinskému sa akosi nepozdávala, no rozdiel si všimol až po tom, čo zákazník zobral výdavok a odišiel.

„Chytil ju do ruky a už pri prvom pohľade zistil, že bankovke chýba ochranný prvok a kraj bankovky bol zle zrezaný. Nasadol na bicykel a išiel muža hľadať,“ povedala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Dostihol ho v miestnych potravinách, kde chcel študent svoj pokus zopakovať. To sa mu nepodarilo a prišla si poň polícia.

Najskôr zaistili štyri 50-eurové bankovky, ktorými v ten deň platil. V prenajatom byte mal študent ďalších 500, ktoré dobrovoľne vydal. „Mladík je podozrivý, že celkovo vyrobil a sfalšoval bankovky v hodnote najmenej 25¤000 eur,“ povedala Linkešová. Zhabali mu počítač so skenerom. V byte našli aj drogy, prevažne marihuanu.

„V súvislosti s podozrením pre drogovú trestnú činnosť prebieha expertízne skúmanie, zatiaľ obvinený nebol,“ doplnila druhá krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Doplnila, že polícia nemá povinnosť informovať školu o vznesení obvinenia, kedže študent je už dospelý a nemá povinnú školskú dochádzku.

Podľa predbežnej expertízy Národnej banky Slovenska mali štyri 50-eurové bankovky stupeň kvality 3. Ide o podarený falzifikát, ktorý má niekoľko ochranných prvkov. Tie tam študent dorábal ručne. Skúmať budú aj ostatné bankovky. NBS rozlišuje celkovo päť stupňov kvality (nebezpečnosti), pričom číslo 1 označuje veľmi nebezpečný falzifikát a číslo 5 nepodarený falzifikát.

„Na rozdiel od originálu je falzifikát so stupňom 3 vytlačený pomocou iných tlačových techník. Jednoducho povedané, ide o výtlačok naskenovanej bankovky. Niektoré časti tlače, ako aj ochranné prvky sú nedokonalo napodobené,“ vysvetlil Pavol Masaryk z Ústavu kriminalistiky a kriminológie. Aj napodobenina so stupňom 3 musí byť pomerne kvalitná.

„Mala by mať správne reprodukovanú farebnosť, čo si vyžaduje kvalitnejšiu tlačiareň a skener,“ dodal Masaryk s tým, že školených pracovníkov by oklamať nemala. Výroba takejto bankovky trvala mladíkovi podľa informácií Pravdy asi 15 minút.

Podobne sfalšované bankovky sú podľa kriminalistu charakteristické pre skupinu „domáca výroba“. „Lepšia tlačiareň a skener, základy informatiky na strednej škole a mladícka nerozvážnosť – chuť dokázať, že ja to urobím, sú tie správne ingrediencie na dobabraný život.“

V jednom prípade si chcel predajca overiť pravosť bankovky pomocou špeciálneho pera. Falzifikát však neodhalil. „Pero funguje tak, že jeho náplň reaguje na látku obsiahnutú v papieri, napríklad na prítomnosť bavlny v pravej bankovke. Ide o orientačný test a nemusí vždy fungovať,“ vysvetlil Masaryk. Papier mohol byť napríklad zašpinený či zamastený.

„Falzifikáty sú ľahko rozpoznateľné od pravých bankoviek použitím jednoduchého testu, ktorý spočíva v skúške hmatom, pohľadom, naklonením,“ uvádza NBS. Na Slovensku sa najčastejšie vyskytuje falzifikát tretieho stupňa nebezpečnosti a falšujú sa bankovky, ktoré obiehajú vo väčšom množstve.

Podľa údajov NBS to v minulom roku boli 50-eurovky a 20-eurovky. V roku 2014 to však boli 500-eurovky. Ich prevažná časť bola odhalená pred uvedením do obehu.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #študent #galanta #falšovanie peňazí