SNS: Európska komisia zneužíva utečencov na uzurpátorstvo moci

Európska komisia (EK) zneužíva podľa podpredsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslava Pašku utečencov na uzurpovanie si moci.

07.04.2016 14:28
voľby 2016, Jaroslav Paška Foto: ,
Podpredseda strany SNS Jaroslav Paška.
debata (9)

Paška takto reagoval na návrh reformy spoločného európskeho azylového systému (CEAS), ktorý EK predstavila v stredu 6. apríla. Komisia sa návrhom snaží zlepšiť doterajší nefunkčný dublinský systém, pričom počíta aj s možnosťou rovnomerného rozdeľovania migrantov medzi členské štáty EÚ.

„Európska komisia znova predkladá nerealistické, širokou verejnosťou aj mnohými členskými štátmi už odmietnuté návrhy riešenia migračnej krízy s opakovaným cieľom – posilniť svoju moc pri rozhodovaní o živote v našich krajinách,“ uviedol.

Prvou prioritou EK je vytvoriť udržateľný a spravodlivý systém na určenie členského štátu, ktorý zodpovedá za jednotlivých žiadateľov o azyl. S cieľom lepšie sa vyrovnať s vysokým počtom prichádzajúcich a zabezpečiť spravodlivé rozdelenie zodpovednosti by EK mohla navrhnúť zmenu dublinského nariadenia.

Druhá priorita je obmedziť azylový turizmus. Komisia chce navrhnúť ďalšiu harmonizáciu azylových postupov, aby sa zabezpečilo humánnejšie a rovnaké zaobchádzanie v celej EÚ a obmedzili sa faktory, ktoré priťahujú ľudí do malého počtu členských štátov.

Do tretice je to snaha zabrániť sekundárnemu pohybu v rámci EÚ s cieľom predísť narúšaniu dublinského systému a azylovej turistike. Určité práva by sa mohli podmieniť registráciou, odberom odtlačkov prstov a pobytom v krajine EÚ, do ktorej žiadateľa pridelili.

K reformným opatreniam patrí aj nový mandát Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO). Komisia by mohla navrhnúť zmenu mandátu EASO tak, aby mohol zohrávať novú úlohu v oblasti vykonávania politiky, ako aj výraznejšiu operačnú úlohu v rámci mechanizmu rozdeľovania migrantov.

Nakoniec reformný plán EK navrhuje posilniť Automatizovaný európsky systém identifikácie odtlačkov prstov (Eurodac). Išlo by o rozšírenie jeho účelu, aby sa uľahčil boj proti neregulárnej migrácii, lepšie uchovávanie a výmena odtlačkov prstov a podpora pri návrate migrantov bez nároku na azyl.

Ako ďalej Paška pokračoval, návrh reformy európskeho azylového systému nesmeruje k posilneniu mechanizmov ochrany členských štátov pred nekontrolovanou masívnou ekonomickou migráciou z Afriky a Ázie, ktorú organizujú zločinecké skupiny prevádzačov.

„Obidva návrhy – či už je to doplnok súčasného dublinského systému o trvalý prerozdeľovací mechanizmus, ktorý sa označuje ako ‚Dublin plus‘, alebo posilnenie mandátu EASO, ktoré sa spája s ďalšou harmonizáciou pravidiel – smerujú k tomu istému cieľu. A teda odobrať členským štátom právo rozhodovať o tom, komu azyl poskytnú, a namiesto toho im vnútiť povinnosť preberať trvalú starostlivosť o európskym úradom pridelených migrantov,“ vysvetlil.

Podľa SNS nie je možné akceptovať návrhy na zmeny európskych azylových pravidiel, ktoré predložila Európska komisia.

„Predstavujú neprijateľný a neoprávnený zásah do suverénneho rozhodovania našich inštitúcií, sú odsúdeniahodné a zjavným dôkazom mocibažnosti úradníkov EK, ktorí sa pokúšajú zneužiť neriešené problémy utečencov na svoje vlastné politické ciele,“ dodal na záver.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #EK #Jaroslav Paška #utečenecká kríza #CAES