Mikolášik: Návrh EK zakázať legálnu držbu zbraní je nezmysel

Návrh Európskej komisie (EK) o zákaze legálnej držby zbraní je podľa slovenského europoslanca Miroslava Mikolášika (EĽS/KDH) nezmysel.

07.04.2016 15:26
debata (8)

Mikolášik tak reaguje na návrh novely smernice o strelných zbraniach, ktorým chce Európska komisia zakázať legálnu držbu niektorých poloautomatických zbraní a sprísniť podmienky na ich získanie.

„Ak si Európska komisia myslí, že zákazom legálne držaných zbraní bojuje proti terorizmu, občania únie si musia myslieť, že sa zbláznila,“ uviedol Mikolášik v stanovisku, ktoré poslal Lukáš Marťák z kancelárie europoslanca.

Mikolášik je presvedčený, že zákaz legálnej držby zbraní nerieši problém teroristických hrozieb, ale iba rozdúcha vášne nevôle medzi občanmi, ktorých má chrániť.

„Únia musí robiť všetko pre ochranu svojich občanov, toto riešenie sa však míňa účinku. Teroristi páchajú útoky práve nelegálne získanými zbraňami a obávam sa, že týmto zákazom by sa ešte zvýšil ich počet a rozšíril by sa čierny trh so zbraňami,“ domnieva sa slovenský europoslanec.

Podľa neho by prijatie novely mohlo spôsobiť, že kým v súčasnosti vieme aspoň o legálnych držiteľoch zbraní, po sprísnení pravidiel by sme už nevedeli o žiadnych. Ako dodáva Mikolášik, ak by novelu schválili, množstvo oprávnených držiteľov zbraní, ktorým ich doteraz povolili, by muselo tieto zbrane odovzdať štátu bez náhrady alebo ich znehodnotiť.

Treba obmedziť teroristov, nie slobodu občanov

Sprísnenie pravidiel držania zbraní by sa dotklo aj múzeí, ktoré by museli plne znefunkčniť zbrane, čím by sa podľa europoslanca výrazne znížila historická hodnota mnohých významných artefaktov.

"Únia musí obmedzovať konanie teroristov, nie slobodu svojim občanom. Majiteľov zbraní s platne vydaným povolením vieme predsa vystopovať. Novelou by postihli skupiny ako športoví strelci, poľovníci, zberatelia či oprávnení držitelia za účelom ochrany majetku, len nie páchatelia teroristických útokov,“ dopĺňa Mikolášik.

Europoslancovi sa nepozdáva ani spôsob, akým novela vznikla. Pripomína, že návrh podali bez akejkoľvek dopadovej štúdie, ktorá by posudzovala možné vplyvy.

"Do súčasného právneho stavu je nutné zasahovať uvážlivo a s najvyššou mierou opatrnosti, nie zbrklými krokmi, ktoré neriešia podstatu problému a veci skôr uškodia,“ uvádza v stanovisku Mikolášik.

Európska komisia legislatívnym návrhom na novelizáciu Smernice Rady o kontrole získavania a vlastnenia zbraní reaguje na teroristické útoky v Paríži z 13. novembra 2015. Novelou navrhujú sprísniť právne normy, ktoré by zakazovali určité kategórie poloautomatických zbraní.

Sprísnenie pravidiel by sa vzťahovalo aj na múzea a zberateľov, novela tiež upravuje podmienky získavania povolenia na držbu strelnej zbrane – napríklad sprísnenie povinných lekárskych prehliadok či návrh jednotných pravidiel označovania strelných zbraní na účely ich vystopovania.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #zákaz #EK #útoky v Paríži #ilegalita #Miroslav Mikolášik #držba zbraní