Paneurópska škola obhájila akreditácie na všetkých fakultách

Paneurópska vysoká škola (PEVŠ) v Bratislave obhájila akreditácie na všetkých svojich fakultách v príslušných bakalárskych, magisterských, inžinierskych i doktorandských študijných programoch vrátane bakalárskeho a magisterského štúdia na Fakulte práva.

07.04.2016 19:21
debata (15)

O komplexnej akreditácii pre Paneurópsku vysokú školu rozhodla Akreditačná komisia na svojom dnešnom zasadnutí. Ako informovala hovorkyňa Paneurópskej vysokej školy Jana Gemeranová, Akreditačná komisia navrhne ministrovi školstve priznať Paneurópskej vysokej škole právo poskytovať vysokoškolské vzdelanie na všetkých piatich fakultách v súlade s doteraz platnou akreditáciou.

Po odsúhlasení ministrom školstva budú fakulty PEVŠ – Fakulta práva, Fakulta masmédií, Fakulta ekonómie a podnikania a Fakulta psychológie oprávnené poskytovať vysokoškolské vzdelanie na 1., 2., a 3. stupni štúdia, Fakulta informatiky na 1. a 2. stupni. Habilitačné a inauguračné konanie sa bude aj naďalej uskutočňovať na Fakulte práva a na Fakulte masmédií. Rektor PEVŠ Ján Svák je s výsledkami komplexnej akreditácie spokojný.

"Naším cieľom bolo nielen obhájiť študijné programy svojich fakúlt, ale čo najviac sa priblížiť k strednodobému cieľu stať sa vysokou školou univerzitného typu. Nakoľko máme tento cieľ na základe výsledkov komplexnej akreditácie na dosah, o to viac sa tešíme a ceníme si výsledky získané spoločným úsilím vedenia, pedagógov a zamestnancov školy. Študenti tak majú možnosť vybrať si aj naďalej pre svoje štúdium zo širokého vzdelávacieho portfólia akreditovaných programov PEVŠ,“ uviedol Svák v tlačovej správe.

Bývalý minister školstva Juraj Draxler vydal rozhodnutie o pozastavení akreditácie študijného programu "právo“ v dennej aj v externej forme štúdia na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave začiatkom mája 2015. Svoje rozhodnutie o dočasnom odobratí práv Paneurópskej vysokej školy vydal na základe zistení Akreditačnej komisie, podľa ktorej fakulta práva uskutočňovala študijný program za iných podmienok, za akých bol akreditovaný. Paneurópska vysoká škola však podala žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutí ministra.

Sudkyňa Anna Peťovská, ktorá zároveň vyučovala na čiastočný úväzok na Paneurópskej vysokej škole, následne vydala uznesenie o odklade vykonateľnosti rozhodnutia ministra o pozastavení platnosti práva udeľovať akademické tituly bakalár a magister absolventom študijného programu právo v dennej aj externej forme štúdia. Najvyšší súd potom na podnet ministerstva rozhodol, že Peťovská nebude rozhodovať v spore medzi ministerstvom školstva a školou. Odklad vykonateľnosti rozhodnutia ministra sa však rozhodnutím Najvyššieho súdu SR nezrušil. Fakulta práva teda rozhodnutím o odklade vykonateľnosti dosiahla zachovanie už skôr priznaných práv v bakalárskom a magisterskom stupni štúdia práva a v septembri mohla prijímať uchádzačov o štúdium pre akademický rok 2015/2016.

Paneurópska vysoká škola vznikla v roku 2004 ako súkromná vysoká škola s pôvodným názvom Bratislavská vysoká škola práva, súčasné meno nesie od akademického roka 2010/2011. Škola sídli v Bratislave a má päť fakúlt – fakultu práva, ekonómie a podnikania, masmédií, informatiky a psychológie. Má 20 akreditovaných študijných programov vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského štúdia: bakalárskom, magisterskom a doktorandskom v dennej i externej forme a poskytuje habilitačné a inauguračné konanie. Štúdium na tejto škole od jej vzniku úspešne ukončilo už takmer 12-tisíc absolventov. Paneurópska vysoká škola je členom česko-slovenského vzdelávacieho konzorcia Akademická aliance.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #akreditácia #Paneurópska vysoká škola