Danko pri nominácii Plavčana obhajoval, teraz vyčkáva

Slovenská národná strana sa odmieta konkrétne vyjadriť, či svojho nominanta, ministra školstva Petra Plavčana, ponechá vo funkcii. Opozícia už naznačila, že aj napriek tomu, že je v kresle len dva týždne, bude žiadať jeho hlavu. Líder národniarov Andrej Danko po hovorkyni vo štvrtok odkázal, že o prípadnej reakcii strany budú včas informovať.

07.04.2016 20:00
ministerstvo skolstva, rokovanie, peter plavcan Foto: ,
Napriek tomu, že minister školstva Peter Plavčan je vo funkcii len dva týždne, opozícia už bude žiadať jeho hlavu.
debata (64)

Predseda Danko pritom pri predstavovaní kandidátov na ministerské posty koncom marca uviedol, že medializované informácie o Plavčanovi za kauzy nepovažuje. Zdôraznil, že za ním stojí ľudsky aj profesionálne. Danko však nekompromisne zasiahol len dva dni pred marcovými voľbami voči inému vysokopostavenému človeku v strane. Bez uvedenia dôvodov stiahol z kandidačnej listiny Vladimíra Chovana. V predvolebnom čase sa o Chovanovi hovorilo aj ako o prípadnom kandidátovi na post ministra pôdohospodárstva.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý a Veronika Remišová (OĽaNO-Nova) žiadajú odvolanie Plavčana z ministerského postu pre podozrenia počas jeho pôsobenia v Študentskom pôžičkovom fonde a Pôžičkovom fonde pre začínajúcich učiteľov. Fondy podľa Beblavého v minulosti nakupovali predražené služby. Taktiež nezverejňovali žiadne zmluvy či objednávky, aj keď im to zákon ukladal. V tom čase bol v orgánoch oboch fondov práve súčasný minister školstva, ktorý na tieto veci neupozornil. Podľa Beblavého Študentský pôžičkový fond počas pôsobenia Plavčana požičal finančnej skupine Slavia Capital 5,5 milióna eur. V predstavenstve skupiny vtedy sedela manželka Plavčana. Beblavý vyzval premiéra Roberta Fica a predsedu SNS Andreja Danka, aby Plavčana vymenili do schôdze parlamentu, ktorá sa začína 19. apríla. Ak nie, navrhnú jeho odvolanie v Národnej rade na mimoriadnej schôdzi.

Šéf rezortu školstva všetky obvinenia odmieta. „Tieto veci boli predmetom podania pred piatimi rokmi, pričom polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné,“ reagoval Plavčan na Beblavého. Podľa Plavčana sa opozičný poslanec snaží zviditeľniť.

Koalícia sa k ministrovi školstva, proti ktorému už spísali petíciu aj niektorí vysokoškolskí pedagógovia, kriticky nevyjadruje. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) po rokovaní vlády v stredu uviedla, že informácie o Plavčanovi boli známe už pri jeho menovaní. „Je to zodpovednosť SNS,“ reagovala. Ďalšia Plavčanova kolegyňa z vlády šéfka agrorezortu  Gabriela Matečná ( nominantka SNS) uviedla, že nevidí dôvod, prečo by sa za neho strana nepostavila.

Proti tvrdeniam Beblavého sa ohradila Slavia Capital. Podľa hovorcu finančnej skupiny Petra Benčurika je zarážajúce, že poslancovi Beblavému v prípade študentských fondov investície Slavie Capital prekážajú, ale v prípade kúpy spoločnosti Palma-Tumys, kde mala enormný benefit Beblavého rodina, mu tieto investície nevadia. Benčurik upozornil, že celková hodnota transakcie, v ktorej bola účastníkom aj rodina Beblavého, mala podľa vtedy medializovaných informácií dosahovať 1,8 miliardy Sk, teda v prepočte takmer 60 mil. eur.

Kúpa spoločnosti Palma-Tumys, kde bol Beblavého otec Ivan generálnym riaditeľom a jedným z dôležitých vlastníkov akcií firmy, sa uskutočnila v roku 2008. Kupca mal vtedy zaplatiť za potravinársku spoločnosť okolo 1,8 miliardy korún. Firmu sprivatizovali počas Mečiarových vlád zamestnanci. V rukách 510 akcionárov bolo spolu vyše 620-tisíc akcií. Zisk na jednu akciu pri predaji bol od 2 900 Sk (96 eur) až po 29-tisíc korún (962 eur).

Na podiely v bývalej potravinárskej spoločnosti v rukách Miroslava Beblavého upozornil pred marcovými voľbami tiež predseda SDKÚ Pavol Frešo v súvislosti so schránkovými firmami. „V roku 2008 sa Beblavý akcií vzdal, my sa môžeme spoliehať len na jeho vyhlásenie, že tie akcie predal,“ vyhlásil predčasom Frešo. Beblavý reagoval, že ako fyzická osoba vlastnil menej ako 0,5 percenta akcií Palma-Tumys, ktoré uvádzal aj vo svojom majetkovom priznaní. Odmietol, že so súčasnou štruktúrou podniku má niečo spoločné.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #Peter Plavčan