Exšéf Matice slovenskej Markuš odmietol obžalobu z premrhania peňazí

Bývalý šéf Matice slovenskej Jozef Markuš pred súdom odmietol obžalobu, že ako šéf Matice premrhal z jej rozpočtu viac ako 202-tisíc eur. Markušovi za to hrozí trest až 15 rokov väzenia.

08.04.2016 11:05 , aktualizované: 13:57
Matica slovenská, Jozef Markuš Foto: ,
Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš prichádza na súd.
debata (5)
Súd verdikt vyniesol a pojednávanie odročil na koniec mája, keď budú vypovedať svedkovia.

„Cítim sa nevinný. Nemôžem sa stotožniť s tým, že by existoval môj úmysel Maticu poškodiť,“ povedal Markuš, ktorý čelí obžalobe z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Zároveň odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste, ktorá by mu výmenou za priznanie umožnila dostať nižší trest, než mu hrozí v prípade preukázania viny v súdnom procese.

Podľa obžaloby Matica slovenská pod vedením Markuša v roku 2007 prevzala a uhradila premlčaný dlh od matičného fondu, v ktorom skupina okolo Matice slovenskej kontrolovala zhruba polovičný podiel a ktorý neskôr skrachoval. Prokurátorka uviedla, že týmto krokom Markuš spáchal trestný čin. Obžalovaný oponoval, že uhradenie spomínaného dlhu schválilo vedenie aj snem Matice slovenskej.

„Konal som v súlade so zákonom o kolektívnom rozhodovaní s cieľom riešiť situáciu našich dcérskych spoločností,“ vyhlásil Markuš. Dodal, že sa počítalo s tým, že po prevzatí dlhu matičného fondu bude od neho Matica slovenská poberať dividendy, čo sa podľa neho v minulosti aj stalo. Fond je však od roku 2011 v likvidácii.

Súčasný šéf Matice slovenskej Marián Tkáč na súde povedal, že inštitúcia požaduje náhradu celej škody, ktorá v spomínanom prípade Matici slovenskej vraj vznikla.

„Neteší ma tento proces, ale s minulosťou je potrebné sa vysporiadať. Myslím, že úmysel poškodiť Maticu v tomto prípade nebol. Markuš na čele Matice urobil aj dobré veci,“ povedal novinárom Tkáč. Práve súčasný šéf Matice slovenskej upozornil po svojom nástupe do funkcie na nezrovnalosti v hospodárení inštitúcie. Podľa Tkáča aj obžaloba voči Markušovi svedčí o tom, že Matica by nemala podnikať.

Markuš zastával v prvej slovenskej vláde po novembri 1989 post vicepremiéra. O rok neskôr sa stal predsedom Matice slovenskej, ktorým bol až do roku 2010. Z tejto funkcie sa ešte v časoch Československa zasadzoval o opätovný vznik samostatného slovenského štátu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská #Jozef Markuš