O ľudských právach treba v školách viac hovoriť

Uvedomujú si, aké je vzdelanie dôležité. Ale aj to, že o ľudských právach treba v školách hovoriť, a to nielen na hodinách občianskej náuky. Takí sú stredoškoláci, ktorí sa dostali do celoštátneho kola Olympiády ľudských práv a vo veľkom finále si prevzali aj ceny denníka Pravda.

08.04.2016 19:02
Olympiáda ľudských práv 2016 Foto: , ,
Práce ocenených študentov uverejní denník Pravda v prílohe Osa. Sprava redaktorka Pravdy Daniela Balážová, šéfredaktorka Nora Slišková, Patrik Džavoronok z Gymnázia duklianskych hrdinov vo Svidníku, Petra Deverová z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne a zástupca šéfredaktorky Jakub Prokeš.
debata (57)

V celoštátnom kole súťažilo 62 stredoškolákov zo všetkých kútov Slovenska. Po dvoch dňoch úporného rozmýšľania, diskutovania o ľudských právach, slobode, ale aj zodpovednosti sa dočkali vyhlásenia víťazov.

Tri ceny za najzaujímavejšie úvahy na tému Vzdelávanie a výchova k ľudským právam a demokratickému občianstvu udelila aj šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková. Pravda bola aj tento rok hlavným mediálnym partnerom olympiády.

Tému vzdelávania k ľudským právam si vybralo celkovo 19 študentov. Výber spomedzi nich nebol ani tento rok ľahký. Hlavnú cenu a odmenu 300 eur získala Petra Deverová z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne. Z ocenenia bola úprimne prekvapená. Na olympiádu sa prihlásila aj preto, lebo sama chce byť učiteľkou.

„Chcem síce učiť slovenčinu, ale podľa mňa sa tento predmet dá prepojiť aj s ľudskými právami. Myslím si, že v našom školstve chýba osveta o ľudských právach a chcela by som o nich hovoriť aj na hodinách slovenčiny,“ prezradila Petra, ktorá by raz chcela byť učiteľkou slovenčiny a francúzštiny.

Hlási sa tiež k tomu, že treba podporovať rodovú rovnosť – právo žien, aby za rovnakú prácu ako muži dostávali rovnakú plácu, prekonávanie stereotypov typu, že nejaká práca je vhodná najmä pre ženy, či kampaň proti násiliu na ženách.

Aj druhý ocenený – Patrik Džavoronok z Gymnázia duklianskych hrdinov vo Svidníku – si myslí, že o ľudských právach sa v školách málo hovorí. „Sú súčasťou občianskej náuky, ale v dosť nízkom zastúpení. Ľudské práva by sa mali rozoberať aj na iných predmetoch,“ vraví Patrik, ktorý si od šéfredaktorky Pravdy prevzal knižné publikácie a darčekové predmety.

Patrik postúpil do finále Olympiády ľudských práv už po druhý raz. „O olympiáde som sa dozvedel, keď som bol druhák na gymnáziu a veľmi ma zaujala, pretože téma ľudských práv sa bytostne týka každého človeka,“ hovorí Patrik.

Na tejto olympiáde ho zároveň priťahuje ešte jedna špecifická črta. „Kým na všetkých iných olympiádach sa píšu samé testy, táto je výnimočná tým, že celé celoštátne kolo je o diskutovaní, ústnej prezentácii a rozprávaní sa,“ dodáva.

A keďže má rád ústne vyjadrovanie, ocenenie Pravdy za jeho písomnú úvahu o vzdelávaní ho úprimne prekvapilo. K vzdelávaniu má však vzťah – venuje sa spoločenskému tancu a robí si kurz učiteľa tanca.

Treťou ocenenou denníkom Pravda sa stala Lenka Bartíková zo Strednej odbornej školy stavebnej v Liptovskom Mikuláši, ktorá tiež získala knihy a darčekové predmety. Na celoštátnom kole sa napokon nemohla osobne zúčastniť. Všetky tri úvahy denník Pravda zverejní v prílohe Osa, zameranej na ľudskoprávne témy.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelanie #ocenenie #stredoškoláci #Olympiáda ľudských práv