Psy opäť útočili, zlyhali ich majitelia

Dva desivé útoky psov za dva týždne. Na oba doplatili deti.

10.04.2016 17:00
debata (126)

V Bánovciach nad Bebravou pohrýzol pitbull deväťročné dievča a to so zranenými rukami a nohami skončilo v nemocnici. Pes plemena Akita inu napadol v Piešťanoch len päťročnú Aničku. Zahryzol sa jej do vrkoča a oskalpoval ju.

Kým pitbulla krátko po incidente utratili, čo bude s Akitou, zatiaľ jasné nie je. Odborníci hovoria o zlyhaní majiteľov, ktorí sú za psov zodpovední. V piešťanskom prípade zohral svoju úlohu aj nesprávny náhubok.

Pes útočiaci v Bánovciach ušiel z oploteného pozemku. Podľa doterajších zistení však majiteľ svojho psa dostatočne nezabezpečil a dokonca od svojho narodenia zviera nebolo vakcinované proti besnote.

Akita bola v minulosti považovaná za bojové plemeno a loveckého psa. Nehoda sa stala v areáli Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch. Tam dal majiteľ psovi dolu náhubok, aby sa mohol napiť vody, naďalej ho mal však na vôdzke. Dieťa malo viackrát prísť k psovi a pohladkať ho. Všeobecne záväzné nariadenie mesta pritom zakazuje vstup so psom do priestorov prístupných verejnosti, kde patrí aj škola, ihriská či pieskoviská.

Dievčatko po útoku previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Jedna zo sestier pre Pravdu povedala, že Anička znáša poranenia ťažko a nie je vylúčená ani spolupráca s detským psychológom.

Podľa hovorkyne trnavských policajtov Martiny Kredatusovej udalosť sa preveruje ako ublíženie na zdraví. V prípade dokázania viny by majiteľovi psa mohlo okrem finančnej pokuty do 165 eur hroziť aj väzenie na 1 až 5 rokov. Rovnaký trest asi neminie ani majiteľa agresívneho pitbulla v Bánovciach nad Bebravou.

Psy Akita môžu mať podľa veterinárov niekedy zvláštne správanie, sú tvrdohlavé, ale nie sú rizikové a pracuje sa s nimi veľmi dobre.

„Malé psy sú spravidla agresívnejšie. Keď pohryzie väčší pes, následky sú vážnejšie. Agresivitu u týchto psov môže vyvolať čokoľvek. Čo ďalej s takýmto psom, to už je otázka na cvičiteľa,“ uviedol veterinár Roman Kučera.

Jeho kolegyňa Jana Freyová doplnila, že toto plemeno má zuby v čeľustiach postavené tak, že skutočne dokážu strhnúť kožu a sila stisku môže v atmosférach dosiahnuť až číslo 15, čo je 1,5 MPa a bez problémov môže roztrhnúť sval, u malého dieťaťa aj kosť. Takýto tlak je napríklad v pneumatike krosovej motorky.

Chov Akity má podľa kynológa Jána Šrámeka svoje špecifiká. Podľa neho ide o sebavedomého psa, ktorého treba vychovávať odmalička a učiť sa ho podriaďovať a nedá sa mu extra rozkazovať, povely musí plniť s radosťou.

„Akitu si treba získať a pokiaľ nemá inú možnosť, môže zaútočiť. V tomto prípade bol nesprávne zvolený náhubok. Správny náhubok musí byť taký veľký, aby psík vedel štekať, zívať, ale aj piť. Ideálny je kovový košík, ktorý zviera neobmedzuje,“ vysvetlil kynológ.

Podľa Šrámeka za psa nesie trestnoprávnu zodpovednosť majiteľ a za dieťa zodpovedá rodič. "Za nehodu, ktorá sa stala, nemôže teda ani pes, ani dievčatko, " poznamenal kynológ. Ako ďalej dodal, dieťa bolo pri psovi viackrát, čo mu nemuselo byť príjemné, ale vydržal. A poslednýkrát to už bolo zrejme na neho veľa.

Psychológ Robert Máthé nevylúčil, že agresívny človek si vyberie agresívneho psa. Zdôraznil však, že pes je taký, ako si ho majiteľ vychová. „Jednoznačne by aj dieťa malo byť vychovávané v tom smere, že cudzieho psa by sa nemalo dotýkať, lebo nie každý pes bude vnímať prítulné správanie dieťaťa ako hravé, ale, naopak, ako útočné,“ dodal psychológ.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #psy #útoky #majitelia #náhubok