V kauze Čongrády sa očakávajú dôležité výpovede

V stredu na Okresnom súde Bratislava I naplánovali ďalšie pojednávanie v prípade vraždy Petra Čongrádyho z roku 2004.

10.04.2016 10:56
debata (4)

V rámci pojednávania by mali pred súdom prečítať výpoveď z prípravného konania právoplatne odsúdeného Vladimíra Smetanu. Ten pred súdom priznal, že sa na skutku podieľal ako strelec. Pôvodne ho mali vypočuť v marci vo väzenskej nemocnici v Trenčíne, no medzitým zomrel.

Očakáva sa tiež výpoveď Ivana Beňa, ktorého v prípade rovnako právoplatne odsúdili. Tretím odsúdeným je Peter Kopera, ktorý už pred súdom vypovedal. Rovnako aj Peter B., ktorý sa na skutku podieľal ako šofér.

V prípade vraždy Petra Čongrádyho prokuratúra obžalovala pre trestný čin prípravy vraždy z roku 1999 Sergeja M., Petra H., Romana J. a Dušana Š. V prípade vraždy z roku 2004 spolu so Sergejom M. a Petrom H. obžalovali aj Vladimíra Š.

V roku 1999 podľa obžaloby naplánovali Sergej M., Peter H., Roman J. a Dušan Š. zavraždenie Čongrádyho pred jeho obľúbeným barom, pričom na neho podľa plánu mali strieľať z idúcej motorky. Okolnosti sa im však nepozdávali, preto skutok odložili.

V roku 2004 zahynul Čongrády po zásahoch 28 striel zo samopalu. K účasti na tomto skutku sa priznali Ivan Beňo, Peter Kopera a Vladimír Smetana. S prokurátorom uzavreli v septembri 2014 dohody o vine a treste. Beňovi vymerali trest 15 rokov väzenia, Koperovi 14 rokov a deväť mesiacov a Smetanovi 14 rokov.

Petra Čongrádyho zavraždili v septembri 2004 v bratis­lavskej Petržalke. Pri útoku postrelili aj jeho ochrankár. Čongrádyho považovali za jedného z nástupcov zakladateľa skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru, konkrétne za šéfa bratislavskej vetvy skupiny. Začínal ako Sýkorov šofér, neskôr vlastnil podiel v niekoľkých firmách.

Podľa vtedajšieho viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka Čongrády v čase zavraždenia trestnú činnosť nepáchal, podozrievali ho však zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny.

V prípade jeho vraždy v minulosti polícia vyšetrovala skupinu osôb vrátane známych mien z podsvetia ako Viliam M., Karol M. alebo Ľuboš F. Výpoveď kľúčového svedka v prípade sa však ukázala ako nepravdivá.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vražda #sýkorovci #Peter Čongrády