Poliačik by hlasoval za odvolanie Plavčana kvôli vážnym pochybeniam

Je možné, že zo strany SNS je nominácia na ministra školstva Petra Plavčana jedna z najlepších možných nominácií, ktorú táto strana mohla urobiť.

10.04.2016 15:54
ministerstvo skolstva, rokovanie, peter plavcan Foto: ,
Minister školstva Peter Plavčan.
debata (12)

„Keď sme počuli tie mená, ktoré mali v rukách, zrejme to neboli úplne šťastné nominácie. To, že tam ide niekto, kto má s rezortom skúsenosti, je najlepšie voľba,“ vyhlásil v relácii O 5 minút 12 na RTVS člen Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Martin Poliačik (SaS).

„Keby sme išli do hĺbky, pri mnohých ministroch súčasnej vlády by sme mohli povedať, že na tom mieste nemajú čo robiť. Pán Kaliňák pre podozrenia z krátenia DPH, pán Žiga na základe kauzy kompa. Tiene na mnohých menách sú,“ pokračuje.

„Ak by však teraz prišiel za mnou pán kolega Beblavý, ak bude schválené programové vyhlásenie vlády, a žiadal by odo mňa podpis na odvolanie pána Plavčana, tak mu ho dám. Ak by sa o tom hlasovalo, tak budem hlasovať za, pretože si myslím, že pochybenia sú vážne a že tá téma je vážna,“ povedal poslanec Poliačik.

„Zároveň však akceptujem, že zatiaľ na tej stoličke navrhnutého ministra pán Plavčan sedí a budem sa s ním stretávať aj v budúcnosti a budem s ním hovoriť o vecných témach tak, aby sa školstvo na Slovensko pohlo dopredu,“ pripomenul.

Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák (Smer) spomenul, že navrhnutý minister školstva Peter Plavčan pôsobí v školstve už vyše dvanásť rokov a všetky jeho pôsobenia boli vopred známe.

„Preberali sme v predchádzajúcom volebnom období otázku jeho pôsobenia v študentskom pôžičkovom fonde,“ zhrnul s tým, že Plavčan bol generálnym riaditeľom sekcie vysokých škôl aj počas vlády Ivety Radičovej. Ak mali kolegovia z opozície pripomienky, tak sa mohli v tomto dvojročnom období s Petrom Plavčanom vyrovnať, a nie opäť po niekoľkých rokoch vyťahovať na verejnosť presne tie isté otázky, ktoré sú dôverne známe.

Podľa neho je treba, aby si súčasná vláda dala za svoj cieľ pripraviť v urýchlenom režime dokument, na ktorom by sa podieľali aj učitelia, vedci, výskumníci a všetci, ktorí sú v rezorte vzdelávania.

„Dnes je jedinečná situácia na to, že ak sa prijme reforma, môže to byť reforma, ktorá bude stabilná na dlhšie časové obdobie, lebo v nej budú požiadavky všetkých relevantných skupín. Nebude to tak ako pri niektorých reformách v minulosti, že každé štyri roky so zmenou vlády sa zmenila aj reforma,“ ukončil Ľubomír Petrák.

„Všetky reformy školstva doteraz boli také, že sa vymysleli na úrovni ministerstva a padli na plecia učiteľom a žiakom. Poslednýkrát to bolo za prvej vlády Roberta Fica, keď túto reformu spáchal pán Mikolaj. Zrazu sme mali celé ročníky detí bez učebníc, nevedeli sme, z čoho máme učiť, metodická podpora zo strany ministerstva bola mizerná,“ povedal Martin Poliačik.

Dodal, že takáto reforma by už na Slovensku nikdy nemala byť, pretože vyháňa šikovných učiteľov z prostredia a nedáva priestor na kreativitu. „Čo potrebujeme celkom určite urobiť, je zvýšiť materiálnu finančnú a metodickú podporu zo strany štátu, zvýšiť platy učiteľov a zvýšiť financie, ktoré do rezortu pôjdu. Sú nutným základom,“ skonštatoval Poliačik.

12 debata chyba