Hlina požiadal o vstup do KDH

Exposlanec Národnej rady SR Alojz Hlina, tak, ako avizoval, sa vzdal funkcie predsedu strany Občania, vystúpil z nej a podal si prihlášku do neparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH).

11.04.2016 14:36
Aloj Hlina Foto: ,
Alojz Hlina.
debata (5)

O vstup do KDH požiadal moderne, prihlášku poslal od bratislavského pamätníka Antona Bernoláka elektronicky. Hlina chce na základoch KDH vybudovať modernú konzervatívnu stranu ľudového typu, iba tak podľa neho môže KDH uspieť.

Pavol Zajac, ktorý je poverený vedením hnutia do júnového snemu, povedal, že v prijatí Hlinu do KDH nevidí problém. „KDH je otvoreným hnutím a môže do neho vstúpiť každý. S Alojzom Hlinom sa poznáme, spolupracovali sme s ním v NR SR. Nie je pre nás neznámym politikom, preto by nemal byť problém s jeho prijatím za člena,“ povedal Zajac. Zároveň však upozornil, že o Hlinovi, ktorý bol členom inej strany, musí okrem miestneho klubu a okresného predsedníctva rozhodovať aj Predsedníctvo KDH. „Ak tieto procesy prebehnú do 18. apríla, predsedníctvo o jeho prijatí rozhodne na budúci týždeň v pondelok. Ak sa to dovtedy nestihne, tak o týždeň neskôr,“ dodal Zajac.

Ak Hlinu do hnutia prijmú, na júnovom sneme bude kandidovať na predsedu KDH. Na tento post ho už navrhli viaceré okresné organizácie na Orave. „Chcem, aby voľba nového predsedu prebehla v korektnom dialógu a korektnej súťaži,“ povedal Zajac. Ako o možnom kandidátovi na šéfa KDH sa hovorí najmä o levočskom primátorovi Milanovi Majerskom.

Hlina v marcových voľbách kandidoval za KDH. Hnutie sa však prvýkrát vo svojej histórii do NR SR nedostalo. Hlina a jeho strana Občania v minulom volebnom období uzavreli s KDH dohodu o spolupráci. Vstúpil tiež do poslaneckého klubu hnutia.

KDH po neúspechu vo voľbách bude voliť nové vedenie na sneme, ktorý by mal byť 11. júna. Súčasné vedenie na čele s Jánom Figeľom totiž po volebnom fiasku ohlásilo, že sa vzdáva funkcií.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina