Prieskum: Slováci nevnímajú súdnictvo ako nezávislé

Súdnictvo na Slovensku je podľa občanov Slovenska pri porovnaní s ostatnými členskými krajinami Európskej únie najmenej nezávislé.

11.04.2016 17:07
debata (18)

Vyplýva to z aktuálneho porovnávacieho prehľad EÚ v oblasti justície. Prehľad poskytol vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Ako sa uvádza v tlačovej správe, na Slovensku sa situácia vo vnímaní nezávislosti súdnictva v porovnaní s predchádzajúcim rokom nezmenila a v tejto kategórii Slovensku aj naďalej patrí posledná priečka.

Za hlavné dôvody nízkej miery nezávislosti sudcov považujú Slováci zasahovanie zo strany vlády, politikov a podnikateľov. Najvyššiu mieru nezávislosti zaznamenali súdy v Dánsku, Fínsku, Švédsku a Rakúsku.

Pokiaľ ide o trvanie občianskoprávnych a obchodno-právnych konaní, Slovensku sa medziročne nepodarilo skrátiť dĺžku konania, ktorá stále predstavuje vyše 500 dní. To Slovensko zaraďuje medzi štyri najmenej efektívne krajiny EÚ.

Od roku 2010 do roku 2014 sa dĺžka konania na Slovensku predlžuje. Na druhej strane je pozitívne, že Slovensku sa podarilo skrátiť dĺžku konania v správnom súdnictve. Rovnako pozitívnou správou je to, že je počet vydaných rozhodnutí na súdoch vyšší ako počet začatých konaní, uvádza sa v tlačovej správe.

Na tomto pozitívnom trende sa podpisuje predovšetkým zefektívnenie správneho súdnictva. V oblasti občianskoprávnych a obchodno-právnych sporov je, naopak, počet vydaných rozhodnutí nižší ako počet novozačatých konaní.

Kým v počte sudcov patríme skôr k európskemu priemeru, Slováci sa stále radia medzi národy, ktoré sa radi súdia. V počte súdnych sporov na sto obyvateľov patríme do prvej šestky v Európe.

Slovensku sa už dlhodobo nedarí skrátiť dĺžku konkurzných konaní, ktoré v priemere trvajú štyri roky. V tomto ohľade je Slovensko na chvoste európskej dvadsaťosmičky.

Európska komisia považuje využitie IT technológií za dôležitý nástroj zefektívnenia súdnictva, keďže sa vďaka ním darí šetriť náklady a skrátiť dĺžku konania. Slovensku sa podarilo zabezpečiť prijímanie žalôb a iných podaní na všetkých súdoch, čo ani zďaleka zatiaľ nie je pravidlom vo všetkých krajinách EÚ.

Slabinou Slovenska zostáva nedostatočné zabezpečenie elektronickej komunikácie medzi súdmi a právnymi zástupcami účastníkov konania. Slovensko je, naopak, európskym lídrom v oblasti zverejňovania súdnych rozhodnutí.

Charta základných práv EÚ garantuje právnu pomoc občanom, ktorí nemajú dostatočné prostriedky, ak je táto pomoc potrebná na zabezpečenie efektívneho prístupu k spravodlivosti. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré v prepočte na obyvateľa vynakladajú najmenej verejných zdrojov na právnu pomoc, uvádza ďalej materiál.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #súdnictvo #nezávislosť