Plavčan pri poberaní odmien podľa Beblavého porušil zákon o štátnej službe

Minister školstva Peter Plavčan dostal podľa poslanca Miroslava Beblavého počas svojho pôsobenia v Študentskom pôžičkovom fonde najvyššie odmeny v každom roku ich udeľovania.

12.04.2016 12:45
Miroslav Beblavý Foto: ,
Miroslav Beblavý (na archívnej snímke) tvrdí, že Plavčan bol najvyšším prospechárom odmien Študentského pôžičkového fondu.
debata (62)
Beblavý na brífingu apeloval na predsedu SNS Andreja Danka, aby čo najrýchlejšie vyriešil kauzu dôstojným odstúpením Plavčana z funkcie. SNS podľa neho nesie politickú zodpovednosť za vznik týchto káuz. „Bola to ministerka za SNS pani Slavkovská, ktorá v roku 1997 vytvorila Študentský požičkový fond tak, že nebol nijako zvonku kontrolovateľný a bol odkázaný len na svoje interné kontrolné orgány. Bol to minister za SNS Ján Mikolaj, za ktorého došlo aj k poskytnutiu požičky nebankovke Slavia Capital, ale aj k vyplácaniu drvivej väčšiny odmien,“ povedal poslanec.

Plavčan v rokoch 1997 až 2010 pôsobil buď v Rade Študentského pôžičkového fondu, alebo v dozornej rade fondu, respektíve v rade fondu pre začínajúcich učiteľov. Podľa Beblavého poberal za obdobie rokov 2006 až 2011 najvyššie odmeny, spomedzi tých, ktorí ich dostávali nezákonne. „On bol najvyšším prospechárom odmien Študentského pôžičkového fondu, nielen za celé obdobie, ale v každom roku“, vyjadril sa o ministrovi. Rozhodnutie o nezákonnom vyplácaní odmien radám fondu vraj padlo v čase, keď stál Plavčan na čele rady fondu ako predseda.

Plavčan podľa Beblavého pri poberaní odmien porušil okrem zákona o fonde aj zákon o Štátnej službe. Poslanec upozornil na to, že podľa zákona o štátnej službe nemôže štátny zamestnanec, ktorý je členom riadiaceho, kontrolného alebo dozorného orgánu právnickej osoby, od tejto právnickej osoby poberať odmenu, iný príjem alebo ďalšiu výhodu.

"Plavčan dodnes tvrdí, že pôžička pre Slaviu Capital bola v súlade so zákonmi SR, nie je to pravda, vyhlásil Beblavý.

Nezaradený poslanec ďalej tvrdí, že Študentský pôžičkový fond pri investícii do spoločnosti Slavia Capital porušil zákon o Študentskom pôžičkovom fonde, pričom nejde o výnimočné ustanovenie. „To, čo urobil Študentský pôžičkový fond je zakázané nielen pre tento fond, ale aj v celej verejnej správe,“ hovorí Beblavý s tým, že podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy nie sú rozpočtová ani príspevková organizácia oprávnené ručiť za zaplatenie zmenky, vystavovať, nadobúdať a prijímať zmenky, pričom práve investíciu do Slavia Capital formou zmenky urobili. „Peter Plavčan sa tak nemohol domnievať, že robí niečo štandardné,“ hovorí Beblavý.

Poslanec ďalej povedal, že fond investoval do nebankovky nie kvôli pomoci študentom, ale kvôli odmenám orgánov. Výnosy z tejto investície boli podľa neho použité na správu fondu vrátane nezákonných odmien členov rád, ktoré v tých rokoch dosiahli 70-tisíc eur ročne a na odmeňovanie vtedajšieho riaditeľa fondu Ľubomíra Zburína, ktoré dosiahlo ročne podobnú sumu.

„Keby tie peniaze nedali nebankovke, nemohli by si vyplácať tieto nelegálne odmeny a plat, ktorý bol vyšší ako plat premiéra. Ak investícia do spoločnosti prinášala zisk, ten si zobrali riaditeľ a členovia orgánov. Ak by sme však o milióny eur prišli, bola by to strata SR a študentov,“ uzavrel Beblavý.

Beblavý na svojom blogu v utorok 5. apríla informoval, že fond požičal 5,5 milióna eur v rozpore so zákonom nebankovej spoločnosti Slavia Capital v čase, keď bol predsedom Rady Študentského pôžičkového fondu Plavčan, pričom jeho manželka vtedy bola členkou predstavenstva Slavie Capital.

Beblavý a poslankyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová 6. apríla vyzvali premiéra Roberta Fica a Danka, aby odvolali Plavčana.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Peter Plavčan