Ak hliadky kotlebovcov budú chcieť nahradiť policajtov, vystavia sa stíhaniu

Polícia nemôže zasiahnuť proti členom hliadky kotlebovcov, ktorí si zakúpili lístok a neporušujú zákon. Ak by však začali konať ako policajti, vystavujú sa trestnému stíhaniu. Uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Zdôraznil však, že vo vlakoch nie sú potrebné špeciálne hliadky, ktoré by dozerali na bezpečnosť. Reagoval tak na nasadenie trojčlenných hliadok ĽS NS v troch vlakových spojoch.

12.04.2016 15:46
ĽSNS, Kotleba, Slovenský štát Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Každý občan môže zabrániť spáchaniu trestného činu a môže pomôcť obeti,“ uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Upozornil však na to, že ak by členovia týchto hliadok chceli konať ako policajti, môžu sa vystaviť trestnému stíhaniu. Inak polícia proti ľuďom, ktorí si zakúpili cestovné lístky a neporušujú zákon, zasahovať nemôže. Rovnako tak aj v prípade, ak má človek so sebou strelnú zbraň, ktorú vlastní v súlade so zákonom.

Gašpar tak reagoval na rozhodnutie Mariana Kotlebu nasadiť trojčlenné hliadky do vlaku z Nových Zámkov do Zvolena, z Levíc do Zvolena a do rýchlika z Banskej Bystrice do Bratislavy. Údajne tak reaguje na nedávny útok na dievča vo vlaku z Nových Zámkov do Zvolena.

Policajný prezident však nevidí dôvod na vznik takýchto hliadok. Bezpečnostná situácia na Slovensku je dobrá a polícia o rizikových teritóriách vrátane vlakov vie. Uviedol tiež, že počet policajtov vo vlakoch a železničných priestoroch navyšovať netreba. Dôležité je, aby boli v správnom čase na správnom mieste.

„Kladieme dôraz aj na toto špecifické prostredie, nezrušili sme službu železničnej polície, tá zabezpečuje hliadkovú a preventívnu činnosť, 66 hliadok denne. Nemôžeme však byť v každom vozni, v každom kupé, 24 hodín denne,“ uviedol policajný prezident.

Inicioval tiež prešetrenie letákov, ktoré členovia ĽS NS vo vlakoch rozdávajú. Podľa Gašpara majú znaky podnecovania k rasovej nenávisti. Polícia v súvislosti s podobnými letákmi, ktoré zvolávali na protestnú akciu v Michaľanoch vypočula Mariana Kotlebu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ĽS NS