Týraných súrodencov držia od rodičov

V rodinnom dome v Cíferi zažilo osem súrodencov hrôzu. Namiesto lásky a pocitu bezpečia poznali kruté zaobchádzanie. Deti vo veku od troch do 12 rokov už rodičom odobrali.

13.04.2016 13:00
Cífer, obecný úrad Foto:
Situáciu v rodine preveroval aj Obecný úrad v Cíferi.
debata (1)

V krízovom stredisku sa učia opäť dôverovať dospelým. Úrady pritom už od septembra minulého roka mali podnety, že v rodine niečo nie je v poriadku. Zasiahli až teraz, keď jedno z detí skončilo v nemocnici.

Matku Hanu a jej druha Patrika vyšetruje polícia. Kým sa výsluchy neskončia, s deťmi sa nesmú stretnúť. Patrik má byť otcom dvoch najmladších, staršie majú ďalších dvoch otcov. Odvedeniu súrodencov malo predchádzať zranenie jedného z chlapcov, ktorý skončil v nemocnici so zlomenou nohou. Jednej zo susied sa zdôveril, že mu to spôsobil Patrik. Práve susedám deti mali postupne rozprávať o zážitkoch, ktoré trhajú srdce. V zime boli zamykané v miestnosti bez žiarovky s jedným vedrom pre ľudské potreby, kým bol pár preč z domu. Zdôverili sa aj s bitkami. O tom, čo sa za múrmi domu deje, mali vedieť aj babky. Zo strachu však mlčali.

V septembri minulého roka prišiel na obecný úrad anonym. „Podnet sa týkal zanedbania starostlivosti, násilie sa nespomínalo,“ reagoval starosta obce Maroš Sagan. Podnet hneď v ten deň postúpili trnavskému úradu práce a situáciu začala preverovať pracovníčka obecného úradu, ktorá si neželala zverejniť meno. „Bola som v školách, ktoré deti navštevujú. Rozprávala som sa s učiteľmi a kontrolovali sme, či sú deti čisté a majú čo jesť,“ prezradila pre Pravdu. Ako tvrdí, zistila, že o deti bolo riadne postarané. V dome, kde bývali, na návšteve nebola. „Ide o sociálne slabšiu rodinu s veľkým počtom detí. S matkou preto komunikujeme dlhšie, obec jej finančne aj materiálne vypomohla,“ dodala pracovníčka.

„Starostlivosť o deti začal od septembra 2015 opakovane preverovať aj úrad práce,“ povedala Jana Lukáčová z Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny. Sociálni pracovníci rodinu viackrát neohlásene navštívili. Na deti sa pýtali učiteľov v školách, boli za ich ošetrujúcou lekárkou. Spolupracovali aj s obcou. Ani oni nezistili, že by bola ohrozená starostlivosť o deti, uniklo im aj násilie.

Denník Pravda sa pokúšal telefonicky kontaktovať riaditeľky miestnej materskej a základnej školy, ktoré deti navštevovali. Chceli sme sa opýtať, či si učitelia nevšimli zvláštne správanie súrodencov, ktoré by naznačovalo, že sú týraní. Riaditeľka základnej školy sa odmietla vyjadriť, so šéfkou škôlky sa nám spojiť nepodarilo.

Obrat nastal v polovici marca, keď dostal úrad práce ďalší podnet. Tentoraz už išlo o podozrenie z páchania násilia. Samka hospitalizovali so zlomeninou nohy. Deti páru okamžite odobrali a na základe rozhodnutia súdu ich umiestnili do krízového strediska. „Súd neriešil kontakt rodičov s deťmi, úrad práce však spísal s rodičmi dohodu, že až do skončenia výsluchov detí im nebude umožnený kontakt s nimi,“ pripomenula Lukáčová.

Rodičia však miesto ich pobytu poznajú. Do strediska im nosia veci, no odovzdávajú ich jeho pracovníkom. Ešte v ten deň podal úrad trestné oznámenie kvôli podozreniu z týrania detí. Polícia k prípadu neposkytuje žiadne informácie, momentálne prebieha vyšetrovanie. Nepotvrdili ani medializované informácie, že Patrik bol v minulosti trestne stíhaný.

Dôvod, prečo sa sociálnym pracovníkom po prvom oznámení nepodarilo odhaliť v rodine násilie, vidí Mariana Kováčová, riaditeľka neziskovky Centrum Slniečko, v chýbajúcom vzdelaní. „Je potrebné vyškoliť špecialistov v jednotlivých profesiách aj sociálnych pracovníkov, aby vedeli čo najpresnejšie zhodnotiť riziká a podľa toho zvoliť vhodnú pomoc a intervenciu," dodala šéfka centra, ktoré prevádzkuje krízové stredisko. Dôležitá podľa nej je aj spolupráca polície, lekárov a škôl.

Budúca starostlivosť o súrodencov závisí podľa Lukáčovej od vývoja situácie. „Dôležité je, ako bude prebiehať policajné vyšetrovanie a v akom stave budú deti. V tejto chvíli sa nedá predpokladať, čo sa stane, ani ako dlho to potrvá. Úrad sa bude snažiť, aby sa deti dostali čo najskôr do spoľahlivého a bezpečného rodinného prostredia.“ Môžu skončiť v starostlivosti príbuzných, ľudí z ich sociálneho prostredia, ktoré deti poznajú, či pestúnov.

„Deti momentálne potrebujú pokoj a pocit bezpečia,“ vysvetlila Kováčová. Kým sa prispôsobia novému prostrediu a začnú sa cítiť bezpečne, kontakt s rodičmi býva štandardne obmedzený. „Rodičia by mohli deti obviňovať, že si všetko vymysleli, ovplyvňovať ich, aby výpoveď odvolali alebo sa im vyhrážať. Deti by už nemali dôveru v dospelých a možno by sa už nikdy nikomu nedokázali zdôveriť o tom, čo prežili,“ poukázala riaditeľka Centra Slniečko. Tento proces trvá asi mesiac. Pokiaľ sa podľa Kováčovej potvrdí násilie, styk s rodičmi môže byť obmedzený súdom.

V krízovom stredisku s nimi pracujú odborníci, zo zákona tu môžu zostať pol roka. „Následky traumy u nich môžu byť rôzne. Závisí to od toho, čo zažili, ako to vnímali, ako dlho a v akej intenzite k násiliu dochádzalo. Súrodenci nemuseli byť týraní rovnako," priblížila Kováčová s tým, že istú úlohu zohráva aj vek obetí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #týranie detí #krízové stredisko