Daňová kobra odhalila sieť podvodných spoločností, šéfovať im mal Puškár

Tím Daňovej kobry odhalil podvodnú činnosť 40 spoločností. Štátu tak ušetril najmenej 1,6 milióna eur. Akcia mala krycí názov Stano. Organizátorom trestnej činnosti má byť Peter Puškár. Informovali o tom prezident finančnej správy František Imrecze a policajný prezident Tibor Gašpar.

13.04.2016 10:54
debata (108)

Daňová kobra sledovala činnosť 40 spoločností od apríla 2012. Tie sa dopustili podvodného konania za účelom uplatnenia neoprávnených nadmerných odpočtov dane a skracovania daňovej povinnosti. Na vyšetrovaní sa zúčastnilo 18 kontrolórov zo Žiliny, zdokumentovali 22 zdaňovacích období.

Spoločnosti podávali daňové priznania a vykonštruované daňové doklady bez toho, aby k daňovému plneniu reálne došlo. Transakcie boli iba fiktívne, napr. skladovanie a obchodovanie s komoditami ako diamanty či fakturácia za poskytovanie reklamných služieb. Podľa prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho spoločnosti pokračovali v trestnej činnosti napriek tomu, že daniari zaviedli kontrolný výkaz DPH a daňová kontrola v spoločnostiach opakovane odhalila nedostatky.

Zdokumentovaná škoda je vo výške viac ako tri milióny eur a podľa šéfa daniarov táto suma nie je konečná. Odhalením tejto siete Slovensku ušetrili viac ako 1,65 milióna eur. Úkony prebiehajú naďalej.

Národná kriminálna agentúra sa prípadom začala zaoberať na začiatku roka 2013. Dňa 11. apríla tohto roka sa uskutočnila zaisťovacia akcia, ktorej cieľom bolo zabezpečiť ďalšie dôkazy, nosiče dát, pečiatky aj fiktívne účtovné doklady. Celkovo polícia vykonala šesť domových prehliadok a tri prehliadky kancelárskych priestorov. Polícia obvinila osem ľudí, piatich z nich v pondelok pri zaisťovacej akcii zadržala.

Organizátorom je podľa polície Peter Puškár, momentálne na úteku. Hľadaná je aj jedna obvinená žena, ktorá už bola právoplatne odsúdená za iný daňový delikt a mala nastúpiť na výkon trestu. Tretí obvinený sa podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara tiež nachádza v zahraničí. V prípade dokázania viny za činnosť organizovanej skupiny za zločin daňového podvodu a krátenia dane im hrozí 7 – 12 rokov väzenia.

Podľa Tibora Gašpara je Puškár na úteku, napriek jeho vyhláseniu v médiách, že ho polícia nekontaktovala. „Má možnosť prísť a komunikovať s políciou, keď sa cíti nevinný, mám za to, že sa trestnému stíhaniu vyhýba,“ dodal Gašpar s tým, že muž sa opakovane vyhýbal vypovedaniu na súde už ako svedok.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Daňová kobra #NAKA #Peter Puškár